/Документи за имота, необходими при ипотечен кредит: данъчна оценка, кадастрална схема и удостоверение за тежести

Документи за имота, необходими при ипотечен кредит: данъчна оценка, кадастрална схема и удостоверение за тежести

Споделете тук:

Желаете да вземете ипотечен кредит или да рефинансирате вече съществуващ?

Ето кои са документите, с които трябва да се снабдите, що се отнася до имота, който ще ипотекирате.

  1. Данъчна оценка за имота

Позната също с помпозното име Удостоверение по чл. 264, ал. 1 от ДОПК.

Какво е важно да знаете за данъчната оценка? Две неща:  за какво да внимавате, когато подавате молбата за удостоверението и когато го получавате.

Колко ще ви струва? Между 15.50 лева /ако чакате 14 дни/, 25 лева /7 дни/ или 34 лева /3 дни/ – в зависимост дали сте пуснали бърза или бавна поръчка.

Колко пъти ще отидете до данъчното? Ако внимателно прочетете инструкциите ми – 2 пъти – веднъж да подадете и веднъж да получите данъчната оценка.

Колко време ще чакате на опашки? Зависи от общината. Но най-вероятно по-малко от времето, което ще ви е нужно, за да стигнете до самата данъчна служба.

  1. Кадастрална схема на имота /и скица – ако към апартамента ви има идеални части от земята/

Позната в Агенция по геодезия, картография и кадастър /АГКК/, откъдето трябва да се снабдите с този документ, като Схема на самостоятелен обект в сграда. А за парцелите – скица. Какво е това? Нещо като ЕГН на вашия имот. Уникален идентификатор. Номер.

Колко ще ви струва? Зависи колко бързате. Ако не сте нанесен като собственик на имота си в АГКК /а в повечето случаи това е така/, удоволствието ще ви струва 15  лева. Още 40 лева ще ви вземат, за да ви издадат схемата за 3 работни дни, а за 7 работни дни – 20 лева. С отразяването на документа ви за собственост в АГКК, цялото удоволствие ще ви струва около 45 лева за срок от 4-5 дни общо.

Колко пъти ще отидете до АГКК? Два пъти – веднъж да подадете и веднъж да получите схемата.

Колко време ще чакате на опашки? Ако имотът ви е в София, пригответе си няколко часа. Това е мястото – гр. София, кв. Павлово, ул. Мусала №1 – Агенция по геодезия, картография и кадастър – в което наистина може да загубите часове в чакане. Добрата вест е, че има специално приготвени столчета за чакащите. Така че – там се въоръжете с търпение и с нещо за четене. Важно е да не ви обезкуражава фактът, че изтегления от вас номер от машините може да е примерно 653. Това категорично не означава, че преди вас има 652 човека. А и наличието на система с номера е гаранция, че няма как да ви пререди някой нахалник. Другата добра вест е, че се чака доста само при подаване на заявлението. При получаване на схемата нещата стават по-бързо.

Преди няколко години АГКК отвориха „офис“ и на ул. Сердика 5 – в сградата на ГИС София. Същото упражнение може да направите и там, ако ви е по-удобно.

Всъщност, може и да не ходите до АГКК и да не чакате по опашки.

Нотариусът по сделката също може да ви снабди с този документ. Някога беше по-скъпо, но сега е дори по-евтино отколкото ако вие се редите на опашка!

Но, внимание! Не във всички случаи нотариусът може да свърши тази работа вместо вас. Правят се предварителни проверки с нотариуса по сделката, дали документът ви за собственост е нанесен в АГКК, за да може нотариусът да ви отмени в тази дейност. Може да попитате за това и адвоката си или кредитния си консултант.

  1. Удостоверение за тежести за имота

По-известно сред служителите на Агенция по вписванията – Имотен регистър като Удостоверение за вписвания, отбелязвания и заличавания за имот.

Адрес на Агенцията по вписвания за София: ж.к. Гео Милев, ул. Багряна № 20.

Колко ще ви струва? Точно 10 лева, ако го искате за 7 работни дни или 30 лева за 3 работни дни. Между 50 и 70 лева, ако решите да не се занимавате вие с тази задача, а го възложите на нотариуса, при когото ще учредите ипотеката. Понякога това удостоверение може да се извади дори чрез служител на банката, която иска да ви привлече или от кредитния посредник, който ви консултира.

А да, може и да не ви струва нищо! Вече има банки, които изобщо не искат удостоверение за тежести, когато рефинансират кредити от други банки. Защо? Много просто. Има електронен регистър, който е пубично достъпен и кредиторите лесно могат да проверят дали имота ви има или няма тежести.

Ще се наложи да си платите за удостоверение за тежести чак, след като сте учредили новата ипотека, но отново вие няма да се занимавате с това. Защото това удостоверение вече ще ви го набави нотариусът по сделката. За тези разходи, които съм кръстила „разходи по учредяване на ипотеката“ ще напиша отделна статия.

Дотук е важно да запомните, че единствените документи за имота, които трябва да си набавите лично /или чрез упъмномощено от вас лице/ са №1 и №2 – данъчна оценка и кадастрална схема. В някои случаи – само данъчна оценка.

И в следващата статия ще опиша документите, нужни за вас самите – като кредитоискатели.

Ако имате въпроси или нямате време да четете – просто ми се обадете или ми пишете, за да ви посъветвам какво да направите във вашия конкретен случай.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още