/Да предоговоря или да рефинансирам кредита си в друга банка – кое е по-изгодното?

Да предоговоря или да рефинансирам кредита си в друга банка – кое е по-изгодното?

Споделете тук:

Удивително е, че почти нямам клиент с кредит, който да си задава този въпрос!

Хората обикновено се питат следното: „Да се предоговори или да се рефинансира кредит е по-изгодно?“.

Винаги съм се удивлявала на този въпрос!

Защото това е също толкова безсмислено питане, колкото: „Наем или заем – да се наеме имот или да се изтегли кредит и да се купи жилище е по-разумно?“.

Също като въпросът „Коя е най-добрата банка?“, който подробно съм разгледала тук.

Какво е общото между всички абсурдни въпроси?

Липсата на конкретика!

В най-добрия случай клиентът знае на каква лихва е в момента и знае, че тя е много висока. И дотам.

А къде са точните параметри, от които всъщност зависи дали е по-добре да се рефинансира или да се предоговаря един кредит?

Сега само ще изброя кои са някои основни параметри, които трябва да определите с точност, за да си отговорите адекватно кое е по-изгодното. В отделни статии ще разгледам защо е толкова важно да знаете всичко това.

Бих го сторила и в една статия, но ще стане чудовищно дълга. А и ако четете този текст през работно време и отделите повече от 10 минути – много е възможно шефът ви да ви хване и да останете без работа. А тогава просто забравете за рефинансиране или предоговаряне.

За да разберете дали за вашия конкретен случай е по-добре да предоговорите кредита си в същата банка или е по-добре да го рефинансирате при по-добри условия в друга…

Първо си отговорете максимално конкретно на следните 13 въпроса:

 1. Колко точно е размерът на кредита, който ви остава да плащате и какъв е бил първоначалният му размер?
 2. В каква валута е кредитът?
 3. В коя банка е, защото различните банки ще поискат /или няма да поискат!/ различни неща или суми, за да бъде предоговорен или рефинансиран един кредит?
 4. Освен размера на лихвата – какви са всички месечни и/или годишни такси, които плащате?
 5. Плащате ли за застраховки – живот и имот? Ако да – какви са ежегодните суми?
 6. Ползвате ли някакви допълнителни продукти на банката, с която сте обвързани в момента? Ако да – какви са те и колко ви струва това?
 7. Какво е обезпечението по кредита – т.е. какъв е имотът, който сте заложили? Къде се намира, на каква степен на завършеност е в момента и колко е пазарната и ликвидационната стойност на имота в момента?
 8. Редовно ли сте заплащали вноските си до този момент? Ако сте имали закъснения – преди колко време са били и точно колко са траели?
 9. Какво е положението с осигуровките ви в момента – здравни и социални – заплащат ли се редовно?
 10. Какви са доходите ви? Официалните! Не тези, които са обагрени в сивата гама.
 11. На какво работно място сте и на каква длъжност? Т.е. има ли някаква промяна в доходите и работното ви място от момента, в който сте изтеглили кредита си? И ако има такава – дали тя е в положителна или в отрицателна насока?

Малко уточнение по посока на положителното и отрицателното – що се отнася до банките и доходите. Имах клиент, който ми обясняваше, че върви в положителна посока – преди се бъхтел като вол, а сега бил щастлив безработен и си почивал на воля в къщи. Внимание! За банките това е категорично отрицателна насока. Емоционалното ви състояние и дали ви боли гърбът след работа не е интересна тема за тях. По-интересно им е на каква сума ви осигурява работодателят и колко е официалната ви заплата.

 1. Какво предпочитате – да се отървете по-бързо от този кредит, като намалите максимално срока му и увеличите до прага си на търпимост месечната вноска или обратното – искате да дишате по-свободно и предпочитате по-дълъг срок заради по-малката месечна вноска?
 2. Какви са „бъдещите ви творчески и емоционални планове“? Да, и това има значение! Ще предприемате ли някакви драстични промени в живота си – смяна на работа, развод, сватба, дете…? Това са много важни въпроси, когато са намесени две неща – пари и имоти. А в ипотечните кредити има и от двете по много! И въпреки това изключително рядко клиентите се замислят върху този факт. По-точно замислят се, но тези, които вече са си изпатили по темата.

Дали е по-добре да търсиш възможно най-добрите условия, макар и от друга банка, или е по-добре да започнеш игра на ухажване със сегашния си кредитор, за да си договориш по-добри условия?

За да бъде отговорено на този въпрос, така че да спечелите, а не за да загубите време, нерви и пари – първо си напишете домашното и отговорете на въпросите, които изброих.

Така ще разберете къде точно се намирате.

А след като вече знаете къде се намирате  – следва да определите къде може да стигнете. Т.е.  какво реално може да поискате и то да ви бъде дадено.

И последната стъпка ми е любимата: играта с банката.

След като сте определили къде се намирате и какво реално можете да получите – остава да убедите банката да ви го даде!

Представете си го, сякаш сте тийнейджър, който си търси ново гадже. Трябва да се представите във възможно най-добрата светлина, дори да не ви бива особено в свалките. И винаги  – с всяка една банка – имате право само на едно първо впечатление!

За да получите най-добрата оферта трябва да изглеждате по-умен, по-можещ, по-богат и най-важното – по-малко нуждаещ се от пари и с възможности да плащате и най-високата лихва.

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още