Сигурно се питате Сигурно се питате

Сигурно се питате

Инструкции за безопасност: Наеми

Най-после сте намерили наемател?

Поздравления!

За да може да се поздравявате за избора и след време...

Запишете телефон за контакти с наемателя!

Не само личен мобилен, но  и задължително служебен телефон /по възможност - стационарен/.
Ако наемателите са твърде млади – снабдете се с телефон на родителите им.

Ако се питате защо е нужно това, значи сте от щастливците, които никога не са били завличани с неплатени сметки и никога не са били изненадвани с невалидни или изключени телефони точно, когато идва време за плащането на наема.
Споделяне:
Тагове: Наеми

В нормалните държави БРОКЕР не е мръсна дума!
За съжаление по нашите географски ширини на хората все още не им е ясно какво точно прави брокерът, нито защо получава комисионата си...и често съмненията са основателни...
Докато влезем в графата „нормална държава”...
 
ВНИМАВАЙТЕ С ИЗБОРА НА БРОКЕР
 
Когато избирате посредник за отдаването под наем на имота си:

 • Разберете повече за фирмата, която ще поеме предлагането на имота ви, за да прецените дали може да отговори на изскванията ви.
 • Попитайте къде и как ще бъде рекламиран имота. Поискайте да ви изпратят линк с обявата и ако нещо в описанието ви притеснява или не сте съгласни – уведомете ги.
 • Поискайте обратна връзка – нека сте наясно какъв е интересът към имота ви – колко обаждания има седмично или месечно, как реагират потенциалните кандидат-наематели на обявата. Това би трябвало да ви бъде предложено от самия посредник, но ако със седмици в имота ви не се провеждат огледи – брокерът трябва да ви потърси, за да ви даде отчет за интереса към обявата. Крайната цел на това сътрудничество е постигане на оптималния резултат – отдаването под наем на имота.
 
Вие имате право!

 • Да изберете, с кого да работите – както фирмата, така и персонално брокер от компанията.
 • Да получите професионално и качествено обслужване - за това си плащате!
В случай, че отношението или качеството на работа на предложения специалист не ви допада – свържете се с управителя на фирмата и поискайте друг брокер, който да поеме търсенето, или просто потърсете друга агенция.
Споделяне:
Тагове: Наеми

 • Поиска не само да види, но и настоява /въпреки вашето очевидно притеснение/ да задържи документа ви за собственост, бил той и копие. Практика е при сключването на договор за наем наемодателят да се легитимира като собственик със съответния документ, но посредникът няма нужда от подобен документ, за да намери наемател, нито пък да изготви договора ви за наем.
 • Ви води на огледи клиенти, които не са информирани за състоянието, параметрите или наемната цена на вашия имот.
 • Ви води на огледи кандидат-наематели, които са умишлено погрешно информирани за състоянието, параметрите или наемната цена на вашия имот.
 • Вече са минали няколко седмици или дори месеци, а той не ви е довел за оглед нито един клиент, както и ви липсва обратната връзка - не ви дава отчет за интереса към обявите за имота.
 • Ви иска пари за каквито и било разходи, неупоменати в договора помежду ви – за транспорт, за телефони и пр. Това е абсолютно недопустимо! За това вие плащате комисиона и нейният размер е упоменат в договора между страните. В случай, че ви се искат пари за каквото и да било – то трябва да е изрично цитирано в договора за посредничество.
 • Ви поиска комисиона предварително - преди да е намерил наемател за парите.
 • Се опита да ви убеди, под какъвто и да било предтекст, да пуснете в имота си наемател, който:
  • все още не е сключил писмен договор с вас
  • все още не ви е заплатил абсолютно никаква сума /нито наем, нито депозит

Такъв посредник със сигурност пази нечий интерес, но не вашия!
Споделяне:
Тагове: Наеми

Най-после сте намерили наемател?

Поздравления!

За да може да се поздравявате за избора и след време...

Запишете си актуален адрес за кореспонденция на наемателя и го запишете в договора за наем –  възможно е адресът по лична карта на наемателя да не е актуален, а той да е пропуснал да ви го спомене.

Трябва ви адрес, на който ако се наложи да изпратите известие или нотариална покана да речем – със сигурност да знаете, че ще бъдат получени.
Споделяне:
Тагове: Наеми

Най-после сте намерили наемател?

Поздравления!

За да може да се поздравявате за избора и след време...

Направете опис на състоянието и обзавеждането.


Никога не подценявайте този задължителен елемент от договора за наем!

Ако се питате защо, значи сте от щастливците, които не са виждали имота си „обърнат с хастара наопаки”.

Един точен опис не винаги ще ви спаси, но много би помогнал ако трябва да доказвате „какво е било преди”.
Споделяне:
Тагове: Наеми

Сметките!

По-важни са дори от наема!

Ежемесечно проверявайте регулярността на плащането на сметките, а при повече от две закъснения – незабавно прекратете договора с некоректния наемател.

Внимание!

Не вярвайте на оправданията на наемателите! Дори не ги слушайте!

Когато ви поднесат поредното изобретателно извинение /пред заплата съм, развеждам се, ограбиха ме, баба ми почина, уволниха ме, котката ми ражда и така до безкрай.../ спомнете си:

Целта на отдаването под наем е собственикът на имота да взема наем, а не да се окаже, че той плаща на наемателя, за да живее в имота му!

И ако наемателят сърцераздирателно ви обясни, че има две деца – спомнете си дали вие също нямахте...

Ако и това не помага – или се откажете от наемодателското поприще, или си намерете специалист, който да управлява имота ви. 

Споделяне:
Тагове: Наеми

Изумително е колко много наемодатели се доверяват и пускат в дома си хора без договор, защото...им изглеждат симпатични и надеждни.

Никога не го правете!

Сключете писмен договор за наем!

Никакви устни договорки! Никакви джентълменски споразумения! Никакво юнашко доверие! 

Защо?
Защото хората се променят!

Ако не вярвате – питайте някой от разведените си приятели.

Има деликатни ситуации като тази, в която наемателят ви е много близък приятел или роднина, а на вас ви е неудобно дори да си помислите за договор.

Как да излезете от такава ситуация?
Обяснете на брокера си всичко това – той ще ви посъветва, с какъв повод да предложите договор и ще представи нещата така, че да не се чувствате неудобно.

Естествено – попитайте и какви ще са отстъпките в комисионата, защото в този случай вие сте си намерили наемател, т.е. свършили сте половината от работата.
Споделяне:
Тагове: Наеми
Навигация
Заяви консултация