Категории
Изчезването на СОФИБОР от 01.07.2018 – има ли повод за паника? Изчезването на СОФИБОР от 01.07.2018 – има ли повод за паника?

Блог

Изчезването на СОФИБОР от 01.07.2018 – има ли повод за паника?

Какво ще се случи, когато отпадне индексът СОФИБОР /SOFIBOR/, който формира лихвите на над 80 % от левовите кредити у нас?

Ето част от въпросите, които получавам от мои клиенти с левови кредити:

 „Ще ми вдигнат ли лихвата?“

„Ще трябва ли да се занимавам с още документация? Трябва ли да разписвам друг договор или анекс с банката?“

„Ще ми се отрази ли негативно изчезването на този СОФИБОР?“

„Няма ли банката да своеволничи и да прави каквото си иска с лихвата по кредита ми?“

Нищо апокалиптично не би следвало да се случи след  изчезването на СОФИБОР.

Защо съм толкова сигурна?

Защото възможността за изчезване на определен индекс е предвидена от банките и има дори описана процедура какво се прави в такива случаи.

Написано черно на бяло. Къде? В договорите ви за кредит. Достатъчно е да ги разгледате внимателно и да имате търпението да изчетете 10-20 страници скучен текст.

Какво ще се случи, когато изчезне индексът СОФИБОР?

Цитат от договор за ипотечен кредит: „В случай на пазарен срив и докато трае той, Банката прилага пазарния индекс, заместващ СОФИБОР“ . Т.е. самите банки са предвидили както вероятността СОФИБОР /респективно ЮРИБОР за кредитите в евро/ да изчезне, така и да бъде заменен. С какво да бъде заменен? С друг индекс.

За вас, като потребители, какво ще е наименованието на индекса, няма никакво значение. Ролята му е една и съща.

Ще се вдигнат ли лихвите по левовите кредити след 01.07.2018 г.?

Няма пазарна логика лихвите да бъдат вдигнати. Отпадането на един индекс не е релевантна причина за повишаване на лихвите. Ако лихвите се повишат – това няма да бъде поради премахването на СОФИБОР. Ако лихвите по кредитите тръгнат нагоре – няма да „пострадат“ само левовите кредити. Под ножа ще минат всички – и родни, и валутни.

Ще бъдат ли обвързани потребителите с разписване на нови договори или анекси?

Нали не го мислите сериозно?! Само си представете какво би се случило, ако банките трябва да издирват всеки свой клиент и да го увещават да им разпишат нов договор или анекс! Няма как да стане.

Има си проста, елегантна и удобна/за банките!/процедура в тези случаи. Информацията се излага на видно място в банковите салони и на сайта на банката. Задължение на клиента е да се информира за „новостите“, след като те вече са достъпни. Друг е въпросът кой ще е екземплярът, който всяка сутрин, докато си пие кафето, с ентусиазъм  влиза в сайта на кредитора си и чете с интерес най-новите Общи условия или допълнения към тях.

А какво би се случило, ако СОФИБОР изчезне, а индекс, който да го замести, просто не съществува?

И на този въпрос е отговорено в договорите ви за кредит: „… ако няма такъв /заместващ СОФИБОР индекс – моя бележка/ – Банката прилага лихвата в размера й непосредствено преди Случая на пазарен срив“.

Ето още един:  „В случай че на съответната дата няма публикувана такава стойност /стойността на СОФИБОР – моя бележка/, ще се ползва последно публикуваната преди тази дата стойност на СОФИБОР“.

С други думи – дишайте спокойно!

Разбира се, доколкото спокоен може да бъде човек с кредит:)

Няма начин половината потребители да плащат лихви 3.5 %, а останалата – 13.5 %.

Ако нещо такова се случи – причината за тази аномалия няма да е в изчезването на един индекс.

Ако плащате повече, отколкото би трябвало, най-често причините са две:

  1. Липса на информация.
  2. Мързел.

Добрата вест е, че първото се лекува.

Ако споделяте начина ни на мислене – споделете и тази статия или се присъединете към „Сделки с имоти“ в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация