Инструкции за безопасност: Кредити

Никога не подписвайте предварителен договор за покупка и не оставяйте капаро за имот, преди да сте сигурни, че ще получите кредит!
Никога!
Каквото и да ви обясняват  - брокери, кредитни инспектори, приятели, колеги или шестото ви чувство! 
Повярвайте! Това е най-важното, което трябва да запомните в тези инструкции за безопасност!

  • Не вярвайте на думи! Винаги искайте писмено доказателство за обещанията – оферта на банката, кредитен сертификат, погасителен план, договор за кредит, общи условия на банката...Искайте думите в писмен вариант и гледайте как понякога писмената реалност драстично се различава от устната.
  • Искайте договора си за кредит предварително! Не се връзвайте на обяснения, че не може или няма смисъл да ви бъде даден. „Няма да го разберете, няма да е точно в този вариант...“ – каквото и да ви обясняват – настоявайте! Някои от вас ще изплащат кредитите си по-дълго, отколкото ще траят браковете им. Имате право да прочетете на спокойствие документа, с който ще се обвържете с една банка за 30 години... или докато смъртта ви раздели.    

Обещанията на кредитния инспектор, в чийто клон случайно сте попаднали в обедната почивка, не ви гарантират сигурността за кредита!
За сметка на това – повярвате ли на голи обещания, очакват ви безброй изненади!

Проблемът не е толкова в отговорите, които не сте получили.
Проблемите идват от въпросите, които не сте задали!
Защото, когато не знаете какво да питате – никой не е длъжен да ви отваря очите! 

Разберете кое е задължително и кое – препоръчително... и незабавно откажете препоръчителното!
Препоръчителните условия обикновено ви товарят с допълнителни разходи и ви губят времето.
Винаги искайте да видите написани задължителните условия, на които трябва да отговаряте, когато кандидатствате за даден кредитен продукт! 

Не забравяйте, че решението за вземане на кредит не е само и единствено ваше лично право. То е и отговорност, защото касае и най-близките ви хора.
С настъпване на вашия край и ако не сте взели нужните мерки – задължението ви не се погасява!
Оставяте го като горчиво наследство на децата си. 

Шестото ви чувство не винаги е гаранция за добър избор на банка и тип кредит.

Късметът е достатъчен, когато играете тото!

За останалите случаи – питайте и се консултирайте!

  • Кредитните инспектори са задължени да имат определен брой входирани кредити на месец. За тях най-важното във вас е ЕГН-то ви, за да входират кредит и да „изпълнят плана“. Те гледат на вас като на бройка, а не като на клиент.
  • Кредитните инспектори имат задължение за определен брой продадени продукти и услуги на клиенти - на месец и дори на ден! За тях най-важното е да ви продадат максимален брой от тези продукти и услуги.  
Попаднете ли на такъв „специалист”, може да се окажете в ситуацията: влезли сте в клона за кредит, а сте си излезли с кредит и с още поне 5 броя прикрепени към кредита услуги, от които реално нямате нужда.

Съвет!
За да не изпаднете в подобна ситуация – винаги си задавайте въпроса: Дали ми предлагат най-доброто или просто изпълняват плана?!
Бъдете внимателни за това:
  • Как се държите
  • Как изглеждате
  • Каква информация давате на банковия служител
Кредитният инспектор е първото препятствие, което трябва да преодолеете, за да дадете успешен старт на кредита си.
Ако се чудите какво означава това – разберете какво е „профил на клиента" и кои са важните параметри за изграждане на отличен профил.
Бъдете изключително внимателни какво пишете в искането си за кредит и знайте, че там нямате право на грешка.
Ако се чудите какво означава това – разберете какво е „скоринг" система и защо често клиентът бива отхвърлен още от скоринга.
  • Не приемайте на доверие всичко, написано тук! 
  • Огледайте се, поговорете с някой близък /но наистина близък/, който работи в банковия сектор и го попитайте: “Има ли истина във всичко това?“
  • Запознайте се с мен - Поля Христова - част от екипа на "Кредит Навигатор" ООД. Потърсете ме, попитайте ме, пишете ми, прочетете повече за мен в другите раздели на www.sdelkisimoti.bg,  или просто поразпитайте във вашата фирма – може вече да съм спечелила някоя реална препоръка на съседното бюро.
• Лихвата! От нея се интересува главно клиентът, приемайки на доверие всичко, което се казва в рекламата... Но обикновено ниската лихва върви в комплект с високи такси. Ако лихвата е изкушаващо ниска – погледнете дали таксите ил застраховките не я компенсират.
• Искайте да ви бъде обяснено как се образува лихвата! Не се задоволявайте с термини – питайте, докато ви стане ясно. Ще сте сигурни, че ви е ясно, ако успеете да го обясните и на детето си.
• Питайте дали лихвата ви ще е фиксирана или плаваща! Помнете, че такова понятие като „лихвата ви няма да се промени" не съществува – има два вида лихви – фиксирана и плаваща.
Искайте от кредитния инспектор да назове коя от двете ще е записана в договора ви!

Абонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!