Категории
Архив Архив

Блог

Удостоверение за семейно положение – кога ще ви потрябва, защо е необходимо, колко струва и как да се снабдите с него

Кога ще ви потрябва удостоверението за семейно положение:

Удостоверението за семейно положение е един от основните документи, който ще трябва да набавите, ако сте решили да теглите кредит от банка или, ако продавате имот.

Правя уточнение, че пълното наименование на удостоверението, което визирам, е „Удостоверение за семейно положение, съпруг и деца“. Някога беше наименовано като „Удостоверение за семейно положение и членове на семейството“.

За краткост ще го наричам удостоверение за семейно положение. Правя също уговорката, че към днешна дата има и такъв документ, който се нарича само Удостоверение за семейно положение. Но документът, който на вас ще ви е нужен, ако ще кандидатствате за кредит или ще продавате имот, е именно „Удостоверение за семейно положение, съпруг и деца“.

Как да се снабдите с удостоверение за семейно положение:

Удостоверенията за семейно положение, съгласно Наредба РД-02-20-6 от 24.04.2012 г. за издаване на удостоверения въз основа регистъра на населението, се издават от общините.

Благодарение на чл.2, ал.2 от въпросната Наредба, вече не е задължително с удостоверение за семейно положение да се снабдявате само от общината, в която сте регистрирани по лична карта, както беше доскоро.

Запомнете добре този чл.2, ал.2, който съм цитирала по-долу. Той ще ви спести ходенето до Варна да речем, ако сте регистрирани там по лична карта, а реално живеете и работите в София и в София ще кандидатствате за кредит или в София ще продавате имот.  

„/2/ Когато общината, районът или кметството има достъп до Национална база данни „Население“, удостоверения се издават за всички лица, с изключение на изрично предвидените в наредбата случаи.“

Казано накратко – най-лесно и бързо е да си извадите удостоверение за семейно положение от общината, където сте регистриран по лична карта, но ако не ви се пътува из страната – това вече може да се случи и от почти всяка община.

Изтеглете Naredba-RD-02-20-6 – подчертала съм най-важните членове, които могат да ви послужат, ако се наложи да спорите с някой вироглав общинар.

Обръщам внимание, че тук визирам общините в София. Упражнението е оттренирано именно в София. Въпреки, че законите са закони не само за столицата, а за цялата страна, и тук може да се окаже, че „София не е България“. Това е и причината, поради която съществува пък чл.2, ал.3 на същата Наредба, в която е предвиден случаят „когато общината, районът или кметството няма достъп до Национална база данни „Население“. Тогава случаят е ясен – пътувате до родния край или правите нотариално заверено пълномощно на някой близък, живеещ там, където сте регистрирани по лична карта, който да ви снабди с удостоверението за семейно положение.

Би следвало номерът да работи и във всички областни градове, но знае ли човек… Не изказвам мнение, ако нямам лични преки наблюдения по въпросите, по които пиша.

Колко ще ви струва и за какъв срок се изготвя удостоверението за семейно положение:

Има 3 вида поръчки /отново правя уговорката, че визирам София град/:

        нормална – за 7 работни дни – струва 5 лева;

        бърза – за 3 работни дни – струва 7.50 лева;

        експресна – до 24 часа /ако се усмихвате правилно – вземате си го на момента/ – струва 10 лева.

Изтеглете бланката за подаване на молба за удостоверение за семейно положение – Blanka-iskane-U-nie za sem.polojenie saprug i deca.

Когато подавате заявление за удостоверение за семейно положение в София, а сте регистриран по лична карта в друго населено място – може да се наложи да изчакате няколко дни. Но колко точно  – ще трябва да попитате съответния общински служител.

Имах случай, в който мой клиент се снабди с въпросното удостоверение от община в София за 10 минути, при положение, че е регистриран по лична карта в Плевен. И въпреки упоритите твърдения на младежа, че неустоимият му чар, в комбинация със сините му очи, е основаната причина за този бюрократичен успех, моите наблюдения върху още клиенти със сходни ситуации и успешно снабдени с въпросните удостоверения ми говори, че все пак в основата на този небивал пробив в общинарската машина, е Наредбата от 2012 г.

Кой обикновено изисква удостоверение за семейно положение и защо е необходимо то:

Удостоверение за семейно положение задължително изисква банката кредитор, ако сте решили да кандидатствате за кредит. Такова е нужно както за кредитополучателя, така и за собственика на имота, който ще се ипотекира. Защо е толкова необходимо ще бъде тема за отделна задълбочена статия, защото въпросът наистина е важен.

Интересно е положението, ако продавате имот. По закон нотариусът е задължен да ви изповяда сделката, дори да не предоставите удостоверение за семейно положение. Защо? Защото от Министерство на правосъдието е зададена официална бланка, в която продавачът /собственик на имот/ само декларира семейното си положение. Тъй като нотариусите имат електронен достъп до НБД Население /Национална база данни Население/, респективно системата ГРАО /Гражданска регистрация и административно обслужване/. С други думи казано – продавачът декларира, а нотариусът сверява чрез електронния си достъп, дали декларираното отговаря на записаното в Националната база данни „Население“.

Защо тогава банките все пак изискват въпросното удостоверение за семейно положение – както на собственика на имота, който ще послужи за обезпечение, така и на кредитоискателя? Нима банките са с по-големи права от нотариусите? 

Не са, но юристите на банките /за разлика от някои купувачи и продавачи на имоти/ са наясно колко е важно да разполагат с официален писмен документ, заверен от общината, в който да е описано черно на бяло семейното положение на кредитоискателя и на собственика на ипотекирания имот.

Защо? Заради непълнотите и грешките в Националната база данни „Население“. Както и заради честата липса на адекватна комуникация между общините, в които се съхраняват личните регистрационни картони /ЛРК/ на гражданите и които издават удостоверенията за семейно положение и уж единната система ЕСГРАОН /патетично назована „Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението“/.

Тук се получава „параграф 22“. Пример: продавачът декларира, че има два поредни брака, а в единната система е отразен само един. На кого да вярва нотариусът? На уж единната система, или на продавача. Да, човек понякога се изкушава и да поизлъже. Но не са редки случаите, в които продавачът представя удостоверение за граждански брак, което въобще не е вписано във въпросната база данни.

Та, ето защо – на въпроса дали наистина му е нужно това удостоверение на вашия кредитор /ако искате кредит/ или на вашия купувач /ако  продавате имот/ – отговорът, поне от моя гледна точка, е категорично „да“.

Нотариусите по закон не са задължени и дори бих казала, че нямат право да откажат сделка, ако не е налично това удостоверение. Те биха могли само да препоръчат представянето на такова.

Но ако вашият кредитор или вашият купувач имат достатъчно здрав разум, те задължително ще го изискат. Както и правят… или поне повечето от тях.

PS: За онези, които са се сетили да попитат дали не може и с електронен подпис: Може! Обаче банките все още не ги приемат. Не питайте защо. Защото сме в България…

Ако се налага да се снабдите с удостоверение за семейно положение, много е вероятно да имате нужда и от данъчна оценка за имот. Тук може да прочетете всичко за данъчната оценка - как да се снабдите с нея и за какво да внимавате.

 

 

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:

8 коментари за “Удостоверение за семейно положение – кога ще ви потрябва, защо е необходимо, колко струва и как да се снабдите с него”

 • Пенчо Пенчев

  says:

  Поздравления за отличното разяснение!Ще го препоръчвам на заинтересовани мои познати!

 • валентина караджова

  says:

  Здравейте имам въпросче относно документи които са необходими при вадене на семейно положение …
  Необходимо ли е бележка за заплатени местни данъци и такси ?
  и ако Семейното се вади в служба Отдел ГРАО (ЕСГРАОН) от къде да се вземе тази бележка и не става ли автоматично тази справка .

  • Тенкомс ЕООД

   says:

   За снабдяване с удостоверение за семейно положение не е необходимо да носите нищо друго, освен личната си карта. Справката е автоматична. Семейното положение няма нищо общо с данъците и таксите.

 • Снежана Гаджова

  says:

  Здравейте, ще продаваме имот, чийто собственици сме аз и съпругът ми. Трябва ли и двамата да получим такова удостоверение или е достатъчно само един от нас? Да уточня, че в нотариалният акт фигурира само съпругът ми.

  • Тенкомс ЕООД

   says:

   Само на съпруга Ви е достатъчно, стига обаче от това удостоверение да е ясно не само за кого е женен към момента, но и какво е било семейното му положение към момента на придобиване на имота, който продава. Успех!

 • Катина Димитрова

  says:

  Здравейте, каква е валидността на документа?

  • Тенкомс ЕООД

   says:

   Валидността на удоставерението за семейно положение е „до промяна на обстоятелствата“ – т.е. докато не си промените семейното положение. Но това е де юре. Де факто някои юристи ще ви кажат, че валидността му е 6, други ще ви кажат, че е 1 месец. Всичко зависи на кого предоставяте въпросното удостоверение.

 • Даниела Кирова

  says:

  Може ли да се издаде удостоверение за семейно положение при положение че съм с временен паспорт от посолството тук в Чехия

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Заяви консултация
Навигация