Сигурно се питате Сигурно се питате

Сигурно се питате

Сигурно се питате: Продажби

Тук ще намерите отговор на най-често задаваните въпроси от клиенти. Ако не намирате отговор на вашия въпрос - задайте ни го и ще получите отговор до 24 часа.

РЕКЛАМАТА е от огромно значение, но...

Първо да разсеем заблудата, че...

Вие като собственик, понеже най-добре познавате жилището си, може да направите и най-добрата реклама.

Дори да сте направили най-качествените снимки и най-подробното описание – това пак може да се окаже недостатъчно. Защо? Защото вие мислите като продавач, а трябва да умеете да разсъждавате и като купувач!

Важното за една реклама е не какво вие смятате, че е важно да изтъкнете за имота си, а какво би направило впечатление на купувача. Рекламите на имоти се позиционират  в интернет портали, а търсенето в порталите се извършва чрез задаване на филтри.
Ако вие не сте наясно какво най-често търси и  какви филтри създава „средностатистическият” купувач за вашата категория имот – рискувате колкото и качествени снимки и описание да сте направили – обявата ви изобщо да не влезе във филтъра на потенциалния купувач.

Тук е работата на вашия брокер: да използва най-доброто описание и най-подходящите снимки и да ги адаптира така към порталите и сайтовете, в които ще излезе обавята, че да е сигурно, че ще попаднат във филтрите на максимален брой потенциални купувачи.
Това е нещо като SEO оптимизация – само че за имоти и насочена към хора.

Споделяне:
Тагове: Продажби

КОЛКО ЧОВЕКА ПРИСЪСТВАТ НА ОГЛЕДА
Това е от съществено значение!
Представете си двустаен апартамент, пълен с народ - понякога 3 поколения и домашни любимци в комплект. Сега си представете как всички любопитно обикалят след кандидат-купувача и за капак – валят въпроси, съвети и подмятания.
Дали това ще помогне на клиента да разгледа на спокойствие имота ви?
Дали ще накара жилището ви да изглежда по-просторно?

Ето защо за някои имоти, в които живеят много хора и обикновено всички са си вкъщи вечер – това време не е подходящо за огледи. 
Винаги може да направите така, че поне половината от домочадието да излезе за 10 минути от жилището, докато трае огледа.

Споделяне:
Тагове: Продажби

СЪСТОЯНИЕТО НА ИМОТА е един от най-важните показатели, определящи цената, но...
Първо да разсеем заблудата, че...
Ако един имот е ремонтиран, той по-лесно, по-бързо и по-изгодно ще се продаде!
Има разлика между по-висока цена и по-изгодна цена!
Всяка инвестиция за ремонт се отразява върху цената. Но дори да продадете имота си по-скъпо, ако не можете да покриете сумата по ремонта, вложените време и усилия, то по-високата цена след ремонт може да се окаже по-неизгодна от по-ниската, без да сте правили подобрения.
Има имоти, които се нуждаят от леко освежаване и съвсем малка инвестиция, а в замяна на това пазарната им цена би могла да се качи с от 10% до 20%.
Има имоти, в които е безсмислено да се „наливат пари” и да се ремонтират – инвестицията за ремонта не би могла да се покрие.
Важно!
Дали има смисъл един имот да се ремонтира преди продажбата му, зависи не само от състоянието на имота, но и от други фактори като: спешността на продажбата, спецификата на сделката – дали в продавания имот се живее например, възможностите на продавача – не само като средства, но и като време, дали разполага с подходящи за ремонта майстори и пр. Всичко зависи от конкретния случай!

Съвет!
Преди да предприемете какъвто и да било ремонт на имота, който ще продавате – консултирайте се със своя брокер. Той ще ви посъветва, дали има смисъл и ако да – какъв тип ремонт да направите и колко средства да вложите в имота.

Споделяне:
Тагове: Продажби

ВРЕМЕТО, ПО КОЕТО СЕ ПРОВЕЖДАТ ОГЛЕДИТЕ, често е пренебрегван по важност фактор.
Груба грешка!
Повечето продавачи сами определят времето, в което ще се провеждат огледите, съобразявайки се логично със собствените си възможности.
Дали обаче тази тактика ще представи имота ви в най-добрата светлина?
Има значение дали огледите се провеждат денем или вечер. Понякога е от значение и дали денят е работен или почивен.
Всичко зависи от силните и слабите страни на вашия имот, от броя на живеещите в имота и от още куп неща, които ние наричаме обобщено „специфика на сделката”.

Съвет!
Попитайте вашия брокер: кога е най-добре да се провеждат огледите за вашето жилище и по възможност – съобразете неговото мнение.
Ако се съобразите с този съвет – може да спестите месеци на „обречени” огледи!

Споделяне:
Тагове: Продажби

ТЪРГОВСКИЯТ ВИД НА ИМОТА е от изключително значение, но...
Много собственици изобщо не се замислят върху това.
Абсурдно е, че българинът чисти и подрежда, преди да посрещне гости в дома си, но нехае как изглежда хола му, когато на прага се появят купувачи! Оправданието: „Аз съм си вкъщи! Ще правя, каквото си искам!”
Замислете се! С какво миризмата на котешка урина и разхвърляното мръсно бельо ще убеди потенциалния купувач да ви даде добра цена за имота?!
Дори имотът ви да е ремонтиран – има огромно значение какво е моментното му състояние /подредба, чистота/.
Има прекрасни, нови, ремонтирани имоти, които са толкова затрупани от вещи, че клиентът на място остава с впечатление, че помещенията са прекалено малки или прекалено тъмни.

Съвет!
Попитайте вашия брокер: дали жилището ви е в подходящ търговски вид и ако не – какво би ви посъветвал да промените.
Понякога дори събирането на детските играчки и осигуряване на възможност на клиента безпрепятствено да стигне до процореца на помещението има значение. 

Споделяне:
Тагове: Продажби

ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ – те могат да бъдат една от най-убедителните антиреклами на имота ви!
Ще се спрем на два от основните представители на домашния животински свят...
Котки!
Основният проблем с котките е миризмата. Повярвайте – колкото и добре да изглежда домът ви – ако вътре мирише на котешка урина – шансовете ви за изгодна продажба силно намаляват. Ако на огледите клиентът е жена – може и да станете свидетел как жилище се оглежда само от прага на входната врата.
Ако имате котка – ще ви се наложи да сменяте по-често котешката тоалетна!
Кучета!
Имайте предвид, че много хора се страхуват от кучета. Една немска овчарка, втренчила гладен поглед в изплашената кандидат-купувачка, е достатъчна да ви провали огледа.
Бъдете сигурни, че дори да убедите някак си клиентката да влезе – тя няма да види абсолютно нищо от имота ви.

Ако имате куче – разхождайте го навън по време на огледите!

Споделяне:
Тагове: Продажби

ПОВЕДЕНИЕТО НА СОБСТВЕНИКА ПО ВРЕМЕ НА ОГЛЕДА – че е от значение всички са наясно.

Проблемът идва от погрешната представа за „подходящо” поведение.

Често, в желанието си да помогне, собственикът поема ролята на брокера. Той развежда кандидат-купувача из имота, обяснява му подробности – за състоянието на имота, за историята на собствеността, за съседите...

В това няма нищо лошо, но често сделки се провалят, само заради не навреме или не на място поднесена информация.

Съвет!
Оставете брокера си да поеме тези задължения! Отговаряйте и обяснявайте само, когато са ви попитали.
Работата на квалифицирания посредник е да поднесе цялата необходима информация – вярна, точна, изчерпателна и най-важното – в подходящото време и на подходящото място.

Преди започване на огледите вашият брокер ще ви обясни какво трябва и какво не трябва да правите на огледите.

Сигурно ще ви е странно, че трябва да се държите като гост в собствения си дом, но когато се отнася до намиране на купувач за имота ви и то на най-добрата за вас цена – доверете се на брокера си и му дайте възможност да си свърши работата! 

Споделяне:
Тагове: Продажби

КОЙ ДОГОВАРЯ ЦЕНАТА И УСЛОВИЯТА ПО СДЕЛКАТА – как мислите, дали това е от значение?
Колко имота сте продали досега? Един, два, десет?
Дори да са петдесет – вашият опит в продажбите и в преговорите е по-малък от този на квалифицирания брокер.
Груба грешка е да си мислите, че след като по професия сте търговец и примерно продавате много добре дрехи – същото е и с имотите.
Всяка професия си има специфика, тънкости и ако щете – тайни. Друг е въпросът, че не всеки си разбира от работата.
Най-често използваният и изтъркан номер от продавача, когато се опитва да стимулира потенциалния купувач за бързо решение за покупка, е заявлението: Имам и друг купувач! Ами като имате, защо не го е купил?!
Подобен „стимул” предполага малоумност на отсрещната страна, а чак толкова наивните купувачи не са често срещано явление.
Сега обаче си представете, че вашият купувач не преднамерено, а съвсем случайно научи, че наистина имате и други кандидати за имота...Положението става различно, нали?
Как да се случи това?
Тук няма как да ви научим на всички тънкости в занаята, но поне можем да ви посъветваме как да не си пречите сами!
Споделяне:
Тагове: Продажби
Навигация
Заяви консултация