/Имоти за ремонт – топ 3 на заблудите, свързани с тях

Имоти за ремонт – топ 3 на заблудите, свързани с тях

Споделете тук:

Кои са Топ 3 на заблудите за инвестициите в имоти за ремонт?

За какви заблуди изобщо говорим?

Заслужава ли си инвестицията в имот, който е за тотален ремонт?

Представете си например жилище, в което трябва да влезнете и буквално за изринете всичко и наново да го построите. Жилище, което много брокери ще чуете да наричат „гробница“.

Чувала съм какви ли не мнения по темата. Но в тази статия искам да ви обърна внимание на топ 3 сред твърденията, които са най-разпространени, но и в голяма част от случаите – погрешни.

Топ 3 на заблудите за имотите в лошо състояние:

1. Местоположението е най-важното.

Нямало значение в какво състояние е имотът, стига мястото да било топ. Уверявам ви, че ако комбинирате „гробница“ на цената на „палат“, само защото мястото е топ, резултатът ще е плачевен. Разбира се за онзи, който се е излъгал да вложи парите си в подобна сделка. Добрата сделка с имот никога не е функция само на  местоположението. Добрата сделка винаги е функция поне на два показателя. В случая – местоположение и цена.

2. Никога не можеш да си „избиеш“ парите за ремонта.

Много хора вярват, че ако правят един ремонт наистина както трябва – с качествени материали и качествени майстори, то никога няма да могат да си покрият разходите така, че и да излязат на печалба. И да, аз също познавам хора, които са вкарвали в ремонт повече пари, отколкото е струвал самият имот. Но то е като да нахраниш някого. Можеш да го направиш с хамбургер от Макдоналдс, можеш да му сготвиш домашна храна, да го заведеш на ресторант  – евтин или много скъп. Въпрос на отношение към храната и на възможности. Не е нужно новата ви тоалетната чиния да има златно покритие, за да бъде ремонтът наистина качествен. Ако твърдението, че човек никога не може да си възстанови парите, които е вложил в ремонт, беше вярно, нямаше да има толкова хора, които с това си изкарват хляба. Само помислете за онези, чийто бизнес е да купуват имоти в лошо състояние, да ги ремонтират и после да ги препродават. Не след години или векове, а след месеци. А на онези от вас, които са се хванали за думата „бизнес“, мога да кажа, че познавам доста хора, които си имат основна професия, която няма нищо общо с имотите и строителството, но вече са успешно „превъртели“ няколко такива сделки. Въпрос на мотивация, трезв поглед и як гръб, готов да понесе товара на задачата.

3. По-добре едно леко „освежаване“, отколкото да изрина всичко до тухла.

Ако си направите труда да поговорите с някой строител, ще видите, че в повечето случаи е по-добре да вкарате парите си в нещо, което изглежда в плачевно състояние, ако цената му е достатъчно ниска, и да го направите от нулата, отколкото да купите нещо, което е „позамазано“ и пак трябва да ремонтирате. Защо? Защото цената на така наречените „за освежаване“ имоти винаги е доста по-висока от имотите, които са в плачевно състояние. Защо? Защото колкото по-лошо е състоянието на един имот, толкова по-малко хора са готови да го купят. А по-малко потенциални купувачи винаги означава по-ниска цена.

От друга страна, вкарате ли в едно жилище майстори, освежителните ремонти и частичните ремонти винаги излизат по-скъпи на квадратен метър, отколкото основните. Направете си експеримент и попитайте някой майстор например колко ще ви струва да преустроите една панелна гарсониера /стая и кухня/ в маломерен двустаен /дневна с кухненски бокс и бившата кухня да се превърне в спалня/. После вземете цена и за същия ремонт на същото жилище, само че запазвайки разпределението. Преместването на няколко извода  – за вода и ток, когато това е съобразено с конструкцията на сградата и не правите глупости, в парично изражение почти няма да го усетите. Но ако решите да отдавате под наем двустаен, цената която ще вземете, ще е доста различна от цената на гарсониера. Същото е и ако решите да препродавате имота. За онези, които са се сетили, че за всяка подобна промяна, ако трябва да спазваме буквата на закона, трябва да имаме разрешение за строеж, ще кажа само, че наистина трябва, но за добро и за лошо, все още живеем в България.

Заблудите, отнасящи се до имотите за ремонт, произлизат най-вече от хората, които нямат достатъчно опит с ремонтите. И от някои български поговорки, граничещи с проклятия: „Да ти влезе майстор в къщата, дано!“.

Имотите в лошо състояние могат да бъдат истинска находка…

Стига преди да инвестирате в тях да сте си отговорили на два много важни въпроса:

  1. Колко точно ще ми струва, за да превърна тази тиква в каляска?
  2. Колко хора са готови да купят каляската на цената, която ме устройва?

Но за тези, толкова важни въпроси, в следваща статия.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още