Категории
Архив Архив

Блог

Как да наследите имота без задълженията?

Стотици хора си задават този въпрос: „Как да наследя имотите, но без задълженията?“

Не може ли някак си така да станат нещата…

Класическият отговор е „Не, не може!“.

Обаче този отговор важи, когато въпросът се отнася за цялото наследство на починалия.

Всички имоти, всички пари – всички активи като цяло.

И правя тази статия, защото…

Има начин да наследите имот, без да наследите задълженията на починалия!

Има начин да получите само определен актив след смъртта на вашия наследодател, без да наследявате всичките му пасиви.

Нека за целите на тази статия примерът за актив да е недвижим имот.

И да, сигурна съм , че интересът на мнозина от вас рязко е нараснал. Та нали досега не спирах да тръбя, че наследиш ли кокошка, наред с месото, вървят и кокалите. Няма как да получиш само едното. Наред с имотите и банкнотите, вървят и задълженията – неплатените сметки на наследодателя.

Това, обаче, е ситуацията, в която наследодателят ви почине и вие наследите всичко – по закон или по завещание.

Хайде отново да ползваме Иванчо, за да стане по-ясно…

Наследяване по закон:

Иванчо наследява двама човека. Първият е родният му баща. Иванчо му е наследник по закон. Получил е от него стара порутена вила в едно родопско село, гарсониера в кв. Иван Вазов в София, 5 000 лева по сметка в една от родните банки и 22 000 лева кредит, който баща му не е успял да изплати приживе. Иванчо не може да избира и да реши да задържи имотите и парите, а за кредита да се направи, че не знае и че няма да плаща. Приеме ли наследството, приема и задълженията.

Наследяване по завещание:

Вторият наследодател на Иванчо е чичо му Георги. Въпреки че чичо му има син /първи братовчед на нашия герой/, който е негов наследник по закон и който би трябвало да го наследи по закон, чичо Георги още приживе решава, че ще накаже сина си и ще го лиши от наследство. Защо е взел това тежко решение е друга тема. Важното в случая е какво прави чичо Георги. Прави завещание, в което определя племенника си Иванчо за наследник на цялото му имущество, пари, акции и малко златни монети. Така Иванчо се сдобива с всичко, което иначе би наследил по закон братовчед му. В случая Иванчо става наследник по завещание на чичо си Георги.

Чичо му Георги, обаче, много се е дразнел приживе от надписаните сметки на Топлофикация, и е решил, че просто няма да плаща. Така са се понатрупали задължения за двата имота, които е имал чичото и тези задължения са пасивите, които  – макар да не са изрично споменати в завещанието – Иванчо също наследява от чичо си.

Кое е общото между двата типа наследство – по закон и по завещание?

И в двата случая Иванчо получава всичко, но и се задължава за всичко, оставено като пасив.

Не можеше ли някак си нашият герой да получи поне един от имотите, без обаче той да върви с всички борчове на починалите?

Можеше! Стига бащата и чичото да са знаели какво да направят още приживе, а самият Иванчо – да знае как да действа след тяхната смърт.

Бащата на Иванчо например, е можел да направи завет, с който да остави на сина си само апартамента в Иван Вазов. Завет, а не завещание. Звучи почти едно и също, но не е.

Чичото на Иванчо е можел да направи същото – да избере определен актив /например един от имотите си/ и да направи завет в полза на племенника си. Това означава, че всичко останало, което остави след смъртта си – активи и пасиви – ще бъде наследено от наследниците му по закон. В случая  – от братовчеда на Иванчо, който явно е в немилост от баща си.

Каква е тънката разлика между завещанието и завета?

С общото завещание лицето Х оставя на едно или повече лица цялото си имущество, всичките си активи. С всички активи обаче, както вече знаете, вървят и всички пасиви. При завета, за разлика от наследяването по закон или по завещание, ако Иванчо го приеме, той няма да отговаря за задълженията на починалите и най-вече – няма никакъв начин да отговаря и с личното си имущество за задълженията на починалите.

Звучи супер! Защо тогава заветът не се ползва винаги, вместо общото завещание?!?

Може би, защото и заветът, както всички останали начини да се разпоредиш с един имот, си има своите недостатъци.

Проблемът с кредиторите:

Не, не сме ги елиминирали съвсем, въпреки че правата им са силно ограничени. Кредиторите на Иванчовия баща и на чичо му все пак имат право да намалят завета на починалите, ако не могат да се удовлетворят от останалите активи от наследството на починалите. Подчертавам – задължението няма да е на Иванчо, както би станало, ако той беше наследил по закон или по завещание, но все пак кредиторите имат някои права /повече за това – в следващи статии, а ако темата за вас в момента е гореща – накарайте адвоката си да ви обясни подробно каква е разликата/.

Проблемът с някои наследници:

И заветът, както дарението и общото завещание например, може да бъде „атакуван“ от наследниците с право на запазени части. В нашия конкретен случай, братовчедът на Иванчо може да иска намаляване на завета до размера на запазената част, която му се пада по закон като наследник по закон на баща си Георги.

С други думи казано – предимствата на завета пред наследяването по закон е, че заветникът не рискува собственото си имущество, ако починалият остави прекалено много задължения, които да не могат да бъдат „покрити“ от активите. Недостатъкът е, че може да му се наложи да връща част от полученото. Уязвим е – и от наследниците по закон, и от кредиторите.

А защо Иванчо да не получи цялото наследство по опис?

Не се ли решава така изцяло проблемът със отговорността с личното имущество? Да, този проблем се решава, но не се решава проблемът с отчуждаването му в определен период. Казано на човешки език – много често наследниците искат да продадат много бързо цялото или поне част от полученото наследство. А при приемането на наследство по опис, една такава сделка може да бъде много уязвима. Но това е тема за друга статия.

На въпроса „Ама как така Иванчо изведнъж от наследник по закон на баща си, стана заветник? Как така ще му се завещава нещо, което по закон му се полага?“, краткият отговор е, че законът предоставя доста интересни възможности, за този, който го познава.

Разбира се, за да се „превърне“ Иванчо от наследник по закон само в заветник, нужно е освен наличието на завет от бащата, Иванчо да е наясно и че трябва да се откаже от наследството на баща си. И не само трябва да го направи, ами и трябва много да внимава да не го приеме мълчаливо, без да иска. С действия, за които не  е имал представа, че имат значението на приемане на наследството.

Важно предупреждение!

Не прибързвайте да си правите изводи за вашите конкретни случаи, защото сте прочели тази или още дузина подобни статии в интернет пространството. Материята е достатъчно хлъзгава и сложна, за да може да си позволите да вземате решения за толкова важно нещо като активите и пасивите, с които разполагате, или които евентуално ще наследите или вече сте наследили.

При всички случаи е абсолютно задължително да се обърнете към адвокат и да му обясните вашия конкретен случай, целите, които гоните и притесненията, които имате.

Целта на всички статии в този блог е да покажат на възможно най-много хора, че има различни подходи в една и съща ситуация и за всеки отделен случай има различно „най-добро решение“. Но никога не го вземайте сами и на база прочетеното някъде си.

Обръщайте се към специалисти!

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация