/За „гадните“ наследници с право на запазени части, които могат да оспорят дарение или завещание…

За „гадните“ наследници с право на запазени части, които могат да оспорят дарение или завещание…

Споделете тук:

Решавате да дарите или завещаете имот и в един момент се оказва, че когато си отидете от този свят, има едни хора, които биха могли да атакуват това ваше решение…

Купувате имот от човек, който го е придобил чрез дарение или завещание и в един момент се оказва, че някакви хора биха могли да атакуват вашата сделка…

Ама как така? И защо?

Защото безвъзмездните сделки по нашия закон са много по-лесно атакуеми, отколкото възмездните.

Тук няма да разсъждавам по темата по каква логика законът определя, че ако сте получили нещо насреща, срещу прехвърления от вас имот /било то пари, друг имот, движима вещ или гледане и издръжка/, то наследниците ви нямат право на претенции, но ако сте решили да дарите или завещаете същия този имот /т.е. да упражните законното си и човешко право да дадете нещо даром/, то наследниците ви имат право да ограничат това ваше решение.

 Ще разглеждам само фактите, а те са следните:

Ако ще раздавате имотите си безплатно, независимо дали приживе /чрез дарение/, или след смъртта си /чрез завещание/, то има едни хора около вас, които имат право да сложат прът в колелата на това ваше решение.

Това са не просто наследниците ви по закон, а една строго определена част от тях, наречени от същия този закон наследници с право на запазена част.

 Кои са тези хора – наследници с право на запазена част?

  1. Низходящи /включително осиновени/

Казано на човешки език – тава са тези, които са произлезли от починалия. Пряко /деца/ или косвено /внуци, правнуци – ако предходните са починали преди откриване на наследството/.

2. Преживелия съпруг

Тук обръщам внимание на думата „съпруг“ и дебело подчертавам, че фактическото съжителство без брак, ако ще и 50 години да е траело, тук не се брои. Няма ли подпис, изобщо няма наследяване по закон, та камо ли търсене на запазена част.

3. Родители

Родителите на починалия или онзи от тях, който е преживял, са също сред наследниците по закон, които имат право да търсят запазена част.

Ами братята и сестрите? Нали и те понякога наследават?

Да, понякога наследяват, но те нямат право да търсят запазени части.

За онези, които пък са се запитали: „Ами след като може да наследяват внуците, ако децата са починали, то не могат ли да наследяват по тази логика бабите и дядовците, ако родителите са починали?“ – краткият отговор е „Не може“. Защо? Защото така казва законът. В чл. 29 от Закон за наследството е използвана формулировката „при едно дете или низходящите от него“, но относно родителите не е казано нищо за „възходящи“, в случай, че родителите са починали. Така че – приключвам с разсъжденията по темата и продължавам с по-важния въпрос…

Колко точно е запазената част на всеки от гореописаните участници?

Тук основният въпрос е не само кой колко има право да търси като запазена част по принцип, а и с кого наследява.

Защото едно е да наследяват само децата /или техните деца или внуци/, друго е, ако има и съпруг, трето е, ако наследяват преживели родители, четвърто е, ако наследяват родители и съпруг.

  1. Низходящи

Запазената част на низходящите, когато наследодателят не е оставил съпруг, е:

  • при едно дете или низходящи от него – 1/2 от имуществото на наследодателя;
  • при две и повече деца или низходящи от тях – 2/3 от имуществото на наследодателя. 2. 2. Съпруг

Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато починалият е оставил и родители.

Когато починалият е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете /или низходящите му/.

3. Родители

Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3 от наследството на починалия.

Имайте предвид, че когато наследяват деца на починалия, родителите му не наследяват. Родителите се включват като наследници по закон, редом с преживелия съпруг, но никога – с низходящи.

За онези от вас, които вече се пообъркаха в сметките или които се чудят какво се случва, ако починалият има примерно 10 деца и преживял съпруг, нека за по-лесно уточня каква е по-скоро разполагаемата част.

Разполагаема  част е тази част от имуществото, с която всеки може да се разпорежда безвъзмездно и може да е сигурен, че поне с нея след смъртта му, наследниците по закон с право на запазени части няма да могат да търсят запазени части.

Разполагаема част:

При наличие на съпруг и едно дете  – разполагаемата част от имуществото е 1/3.

При съпруг и две деца -1/4.

При съпруг и три и повече деца – 1/6.

При преживели родители /родител/ – 2/3.

При съпруг и родители – 1/3.

При съпруг – 1/2.

Знам, че няма да ви се стори много онова, което по закон имаме право да даваме даром. Но, законодателят така е решил.

И на последно място, но не и по важност…

Не по-малко важно е за онзи, който ще купи имот от човек, който е придобил имота си по завещание или чрез дарение, да си направи проучването и да си отговори на някои въпроси, като например:

  • има ли наследници с право на запазени части, които биха могли да си ги търсят;
  • как стои въпросът с давностните срокове за търсене на запазени части;
  • ако все пак сделката му бъде оспорена, има ли идея как ще се защити.

Има и други проблеми с безвъзмездните сделки.

Те могат да бъдат отменени и от онези, които са ги извършили /самите дарители/. Могат да бъдат атакувани при определени условия и от кредиторите на дарителите и завещателите.

Но за това – в друга статия.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още