/Прави ли ви 10-годишният брак собственик на имотите на съпруга/та ви?

Прави ли ви 10-годишният брак собственик на имотите на съпруга/та ви?

Споделете тук:

Много хора си мислят, че ако са живели в брак с един човек 30 или 50 години, това ще ги направи собственици на имотите на съпруга/та им.

Защо това е напълно погрешно вярване и откъде идва заблудата на някои хора по въпроса…

Докато законният ви съпруг/съпруга е жив, неговите имоти са си негови, ако те са придобити преди брака ви или ако са придобити безвъзмездно по време на брака ви /чрез дарение или наследство/.

Това казва законът ни.

Често клиенти ме питат: „Е да де, ама нали в закона пише, че ако имам 10 години брак със съпруга/та си, тогава вече имам повече права?“.

Тези „по-големи права“ не касаят по никакъв начин личното имущество на съпруга/та ви.

Заблудата на тези хора, които са чували нещо за „брак, траещ по-малко или повече от 10 години“, идва от Закона за наследството.

А, както му е името на този закон, той урежда наследствените права, а не правата между живите.

Ето го и част от въпросният текст от Закона за наследството, поместен в чл. 9:   „Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството“.

С други думи казано – докато са живи двамата съпрузи, няма никакво значение дали бракът им е траел 1 ден, или 50 години. Не и по отношение на личното им имущество.

Трайността на брака идва на преден план едва, когото един от двамата съпрузи си отиде от този свят.

Подчертавам – един от двамата трябва да умре, не да се развеждат. А го подчертавам, защото и такива въпроси срещам много често: „Разведох се след 30 години брак. Сега нямам ли право на половината имущество?“. Тук отговорът е: „Зависи на кого е това имущество, кога и как е било придобито“.

Трайността на брака – повече или по-малко от 10 години – има значение само и единствено при наследяването.

Не при развода. Не и по време на брака. За това точно колко наследява преживелият съпруг, в зависимост от това с кого наследява, ще направя отделна статия, защото темата е важна.

Наскоро моя близка възкликна: „Искаш да кажеш, че не съм станала собственичка на половината от къщата на мъжа ми, след като вече повече от 10 години съм женена за него?!“ и това ме „вдъхнови“ за тази статия, когато разбрах, че жената не се шегува.

Отговорът е: „Не! И 100 години да трае бракът ви, докато сте живи, който и да е женен за вас, той няма да стане собственик на нещо, което не е негово по закон“.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още