Категории
Архив Архив

Блог

Прави ли ви 10-годишният брак собственик на имотите на съпруга/та ви?

Много хора си мислят, че ако са живели в брак с един човек 30 или 50 години, това ще ги направи собственици на имотите на съпруга/та им.

Защо това е напълно погрешно вярване и откъде идва заблудата на някои хора по въпроса…

Докато законният ви съпруг/съпруга е жив, неговите имоти са си негови, ако те са придобити преди брака ви или ако са придобити безвъзмездно по време на брака ви /чрез дарение или наследство/.

Това казва законът ни.

Често клиенти ме питат: „Е да де, ама нали в закона пише, че ако имам 10 години брак със съпруга/та си, тогава вече имам повече права?“.

Тези „по-големи права“ не касаят по никакъв начин личното имущество на съпруга/та ви.

Заблудата на тези хора, които са чували нещо за „брак, траещ по-малко или повече от 10 години“, идва от Закона за наследството.

А, както му е името на този закон, той урежда наследствените права, а не правата между живите.

Ето го и част от въпросният текст от Закона за наследството, поместен в чл. 9:   „Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството“.

С други думи казано – докато са живи двамата съпрузи, няма никакво значение дали бракът им е траел 1 ден, или 50 години. Не и по отношение на личното им имущество.

Трайността на брака идва на преден план едва, когото един от двамата съпрузи си отиде от този свят.

Подчертавам – един от двамата трябва да умре, не да се развеждат. А го подчертавам, защото и такива въпроси срещам много често: „Разведох се след 30 години брак. Сега нямам ли право на половината имущество?“. Тук отговорът е: „Зависи на кого е това имущество, кога и как е било придобито“.

Трайността на брака – повече или по-малко от 10 години – има значение само и единствено при наследяването.

Не при развода. Не и по време на брака. За това точно колко наследява преживелият съпруг, в зависимост от това с кого наследява, ще направя отделна статия, защото темата е важна.

Наскоро моя близка възкликна: „Искаш да кажеш, че не съм станала собственичка на половината от къщата на мъжа ми, след като вече повече от 10 години съм женена за него?!“ и това ме „вдъхнови“ за тази статия, когато разбрах, че жената не се шегува.

Отговорът е: „Не! И 100 години да трае бракът ви, докато сте живи, който и да е женен за вас, той няма да стане собственик на нещо, което не е негово по закон“.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация