Категории
Има ли имотен балон – или – историята на една панелка в Младост Има ли имотен балон – или – историята на една панелка в Младост

Блог

Има ли имотен балон – или – историята на една панелка в Младост

Иван купува панелна гарсониера в Младост 3 през януари 2007 г. С кредит – разбира се. Купува я изключително изгодно – за 35 000 евро. Имотът е за ремонт, но е на добра цена. Ремонтира го, обзавежда го луксозно и лятото на 2008 г. му става любопитно колко ли пари би могъл да му вземе.

Моя милост, разбира се, веднага му прави проучване. Тъй като Иван е мой близък – на мен също ми е любопитно.

Втрещявам се като виждам много подобно на неговото жилище – в съседен блок в Младост 3. Цената е 65 000 евро.

Помня, че тогава много се смях. Струваше ми се абсурдно.  Беше ми смешно до момента, в който не ми дойде до главата клиент купувач, който беше съгласен да даде и 60 000 евро за панелна гарсониера в Младост, стига „да е достатъчно само да си донесе чехли и да влезе да живее“.  Не можах да му намеря такова жилище. Просто нямаше оферти. Всъщност – имаше. Но бяха „гробници“, както ги наричат брокерите. Гарсониери за по 48-50 000 евро, в които трябваше да вкараш багер, който да изрине всичко и да изградиш всичко наново.

Тогава се предадох – края на лятото на 2008 г. Тогава разбрах, че след като наистина има кой да даде 60 000 евро за стая и кухня в Младост, значи ще има кой да даде и 65 000 евро. Отгоре на какво? – питах се. Тогава 1000 лева беше много добра заплата – дори за София.

Докато се чудех  „Докога така?“ – ни поля студеният душ на кризата.

Познайте за колко можеше да се продаде същата тази, вече луксозно ремонтирана и обзаведена гарсониера, в края на 2009 г.? Пряко сили – 40 000 евро. Моят близък помечта, полетя, пък после му се падна за късмет едно хубаво безмоторно летене надолу… Като на всички нас.

Годините минаваха, кризата се вихреше, лихвите по кредита му и те летяха – обаче обратно на полета на цените.

Нашият герой наистина геройски стискаше зъби, плащаше си кредита, ругаеше банката, и държавата, и всички.

Издържа геройски до 2015 г., когато пазарът вече показваше явни признаци на съживяване. И реши да продава.

Резултатът? През декември 2015 г. продаде същата тази гарсониера за 53 000 евро.

Аз отново клатех глава и си мислех: „Тоя купувач просто не го слуша главата!“. И новият собственик на нашата героиня – панелната младостка гарсониера – беше от типовете „с чехлите“.

Обаче защо ви я разказвам тази история…

Защото през септември 2018 г., когато подхванах да пиша тази статия, разглеждах обявите за имоти в Младост. Познайте какво търсех? Панелна гарсониера. И знаете ли на каква обява попаднах? На панелна гарсониера в Младост 3. Никак не беше лоша. Можеше да си събуеш чехлите и да влезеш да живееш. Цената, на която е обявена: 63 000 евро. Днес, когато актуализирам тази статия, положението е една идея “по-нормално”: най-скъпата панелна гарсониера в Младост 3 е обявена за 60 000 евро.

Всяка година през януари аз броя. Изкарвам дългите отчети на Имотния регистър към Агенцията по вписванията и броя сделките с имоти през изминалата година. Смятам и правя анализи. Но тези анализи не могат да ни дадат информация за цените на имотите. Могат да ни кажат само колко сделки е имало. Това също е много показателно, но когато имаш възможност да наблюдаваш „живота“ на конкретни имоти за дълъг период от време – 10-15 години – това казва много по-ясно и категорично как реално се движи пазарът.

Аз гледам подобни „животи“ от началото на 2002 г. насам, когато влязох в бизнеса с недвижимите имоти. И знам, че ако днес продавах въпросната гарсониера, тя щеше да се продаде и за 60 000 евро. А за 65 000 евро? Кой знае… Няма нищо невъзможно.

Защо балонът на цените отново упорито се надува? Защо хората пак като полудели теглят кредити? Амнезия ли ни тресе или е някаква зле прикрита форма на мазохизъм? Няма и 10 години, откакто пукна последният балон?

Ето какъв отговор получих на тези ми чудения от мой клиент: „Поля, това не са същите хора! През 2007-ма тези, които купуваха и вземаха заемите, бяха друго поколение. Тогава те са били в училище. И последното нещо, което ги е вълнувало, е била кризата с имотите или с кредитите.“

Замислих се, че може би има известна логика. От 2006-2007-ма са изминали 12 години. Ако днес средната възраст на хората, решаващи да изтеглят кредит, е между 25 и 30 години, това означава, че същите тези хора са били ученици или студенти.

Дали можем да оправдаем късата си памет със смяната на поколенията?

Със сигурност е интересна теория.

По-важният въпрос е: докога така?

Едно знам със сигурност: всеки пазар е синусоида. Върви нагоре, стига до някаква точка, после тръгва надолу, стига до някаква точка и после пак – нагоре. Разбира се, трябва да се отчита и ролята на неспящата инфлация.

И друго знам. Цените догониха ценовите нива от началото на 2008 година. Накъде оттук нататък зависи изключително много от това дали предлагането ще настигне търсенето и най-вече от това още колко време ще бъде широко отворен кредитиращият кран на банките.

А защо българите на всяка цена държат да притежават имот, вместо да наемат такъв, е една още по-интересна тема.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделяне:
Заяви консултация
Навигация