/Безплатни ли са наистина кредитните консултации?

Безплатни ли са наистина кредитните консултации?

Споделете тук:

„Безплатно в тоя живот е само сиренцето в капана на мишката“ – обича да казва един приятел. И много хора се чудят къде е уловката в безплатната услуга на кредитния консултант.

Ще обясня за „уловката“ и дано наистина тя да стане кристално ясна. Защото се изморих да отговарям на един и същи въпрос, който ми задава всеки втори клиент, решил да го консултирам.

„Безплатни ли са наистина услугите Ви?“

Не бе, хора! Не са!

Аз съм добре платен специалист. Просто не плащате вие. Плащат банките.

„Благодаря за такава безплатна консултация! Тя ще ми излезе през носа! Защо ще защитава консултантът моя интерес, щом му плащат банките!“– са си казали вече част от вас.

Сега да поразсъждаваме… Представете си, че на пазара има 10 банки и консултантът има сключени договори за насочване на клиенти с всичките. Представете си, че към която и банка да ви насочи, този посредник ще си вземе парите.

И точно в този момент вече чувам възражение: „Да, ама еднакво ли ви плащат всички банки? Не насочвате ли само към онези, които плащат най-добре?“.

И въпросът е логичен, но е лишен от пазарна логика. Защото дори ако приемем, че има някаква, макар и незначителна разлика в заплащането на банките, помислете върху това колко малоумен трябва да е един консултант, за да си отреже клона, на който седи, заради 100 лева повече.

Какъв клон? Клиентите, разбира се! Защото един кредитен консултант може да има сключени договори с всички банки на пазара и да са му обещани грандиозни комисиони, но ако няма клиенти, които да заведе при същите тези банки – ще си остане само със сключените договори. А договорите, скъпи приятели, не хранят. Договорите не изкарват пари. Клиентите са тези, които докарват парите. Без доволни клиенти, в дългосрочен план няма бизнес.

Какъв кон с капаци трябва да е един консултант, че да заведе клиента в банката, която му плаща най-много, след като осъзнава риска същият този клиент да разбере, че това не е най-добрата за него банка и офертата, която е получил съвсем не е най-добрата? И колко такива кокошкарски номера може да скрои един кредитен посредник, преди бизнесът му да се сгромоляса с гръм и трясък?

Втрещявам се, когато клиент дойде при мен и ми каже, че в банката, която е посетил преди два дни, са го уверявали, че те са най-добрите. Втрещавам се, не защото служител на определена банка си хвали работодателя. Това е нормално. Това им е част от работата им. Изумява ме фактът, че клиентът е повярвал на това твърдение, без да има на практика никава база за сравнение. „Ти откъде знаеш, че банката Х е най-добрата за теб?“ – питам го аз. „Те ми казаха…“ – отговор, достоен за „Господари на ефира“.

Чувала съм и други подмятания по темата: „Абе, то безплатно-безплатно, ама те банките са ги включили тия разходи за комисиони в ГПР-тата. Накрая пак ние, клиентите, плащаме!“.

Истината е, че ако консултантът или банката-кредитор начисли дори 1 лев за възнаграждение към консултанта, което възнаграждение се дължи от крайния клиент, този 1 лев задължително трябва да бъде включен в ГПР-то. И това е по закон. Просто е! Проверете си преддоговората информация. Ако там има и 1 лев начислен, значи услугата не е безплатна. На такива клиенти винаги предлагам да си направят експеримент – да си вземат сами оферта и такава да получат и от кредитен консултант. Защото когато цифрите говорят, и многознайковците понякога мълчат.

„Добре де, защо им е на банките да плащат на посредници? Не им ли е по-изгодно да си спестят парите за комисиони? Та нали логиката е, че ако на човек му трябват пари, той така или иначе пак от банка ще ги вземе?“  – ако сте си задали този въпрос, значи никога не сте работили в банка. Най-вероятно никога не сте имали и бизнес или не сте работили на място, в което ви задължават с изпълнението на определен бюджет. Хората, задаващи си такива въпроси, обикновено съветвам да проведат неангажиращ разговор с някой приятел, съсед или познат, който работи в банковата система. Или просто с близък, който всеки месец трябва да навърти определен оборот, за да оцелее на работното си място. Само тогава ще разбере защо кредитните консултанти са толкова ухажвани от банките. Защо на тях им се дават оферти, понякога много по-добри от офертите, които вие, вземайки първия и единствен /ако имате късмет/ кредит в живота си, бихте получили, ако с това се занимавате сами.

И любимия ми въпрос: „Добре де, разбирам, че ако ми договориш кредит в определена банка – вземаш си комисионата, ама какъв келепир имаш, ако ми помогнеш да си намаля лихвата по кредита при сегашния ми кредитор?! Тогава за теб пари няма!“

Факт! Ако кредитният консултант ви научи как да си подобрите условията по вече съществуващ кредит, няма да вземе и лев. Обаче ако един човек с бизнес разсъждава по този начин – дали ще вземе парите сега и на всяка цена, много скоро този човек просто няма да има бизнес. Защото истината е, че в една голяма част от случаите за клиентите е по-добре да останат при настоящия си кредитор. Ако те са си изиграли картите правилно и кредиторът им е относително адекватен, офертата след проведените преговори ще е толкова добра, че те няма да има смисъл да се местят в друга банка. И да, консултантът, който е научил клиента как да проведе преговорите, в случая няма да вземе пари.

Но дали парите винаги са единственото възможно заплащане?

Смело мога да кажа, че най-много бизнес са ми носили клиентите, от които не съм вземала и лев, но съм помагала да си подобрят условията при настоящия кредитор. Познайте дали един човек, който е безкрайно доволен от услугата ти и на всичкото отгоре не е платил за нея, няма да те препоръчва до края на живота си? Безплатно. Та тези хора са ходещи реклами. Защо? Защото са доволни и защото се чувстват задължени! Това е елементарно уравнение и в него няма финикийски знаци. Поне не в началото. Но в крайна сметка рано или късно се стига и до тях.

С две думи, уважаеми читатели – вие, които вече имате кредити и вие, които един ден неминуемо ще имате – вие сте „уловката“.

Без вас всякакви видове консултанти буквално ще изчезнат.

И ако схванете същината на „уловката“ – ще живеете много по-добре, защото ще плащате по-малко на кредиторите си /настоящи и бъдещи/.

Как да стане това? Как да плащате по-малко?

Като изпратите имейл с 2 реда и просто кажете, че желаете да се консултирате. Безплатно!

Като си отворите имейла и напишете няколко реда: „Имам нужда от консултация. Не ги разбирам тия работи с банките. А и да ги разбирам, не искам и нямам време да се занимавам. Моля, помогнете ми.“

„И как, да му се не види, да разбера кой консултант е читав и кой не? В България е пълно с измамници и некомпетентни въздухари!“

Просто научете какво да очаквате от читавия кредитен посредник.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още