/Лошото ЦКР – или – има ли амнистия за миналите прегрешения

Лошото ЦКР – или – има ли амнистия за миналите прегрешения

Споделете тук:

Не знам дали повече съжалявам, или повече ме е яд, когато видя клиент с поне 5 000 лева заплата, с перспективна работа, здрав, прав… но с отрязан път, що се отнася до вземане на какъвто и да било заем.

Защо така?

Заради стари прегрешения. Понякога минали, вече изплатени кредити, но нередовно обслужвани.

Запомнете!

Това, че вече сте изплатили заемите си, не означава, че тази страница за вас е затворена завинаги. Не и ако ви се налага да вземате други заеми занапред.

Колко време ще тегне присъдата?

Пет години.

Пет години, ако кредитът е вече изплатен. Ако имате закъснения по активен кредит – положението е една идея по-лошо.

Няма ли да я има „добрата новина“ в тази апокалиптична статията? Има.

Някои банки са поразхлабили изискванията.

Има банки, които вземат предвид последните 2 или 3 години. Някои банки дори парадират, че се интересуват единствено да няма закъснения по активни /т.е. непогасени/ кредити /което, обаче, не се прилага за всеки клиент:)/. Но принципът е, че всеки случай се гледа конкретно и комплексно. Т.е. от много различни фактори зависи дали банката би си „затворила очите“ за някои прегрешения.

Има ли смисъл да се обяснявате?

В някои случаи – да. В други  – и адвокат Марковски да наемете да ви адвокатства – пак няма да ви се получи /извинете ме за нелепия пример/.

От какво зависи дали кредиторът би си „затворил очите“ за нередовно излащани в миналото кредити – ако искате нов заем или искате да рефинансирате кредита си?

В повечето случаи хората си мислят, че зависи от размера на заплатата. Не, не е така. Размерът на доходите е само една малка част от компонентите, които изграждат профила ви като клиент. Други са убедени, че като предложат на банката да заложат имот, който струва 100 000 лева, а на тях им трябва заем 40 000 лева, работата им е в кърпа вързана. Да, ама не! Не забравяйте – на банките не им трябват имоти. Не ги бъркайте със заложните къщи. Банките не искат да вземат апартаментите на хората. Те се нуждаят от клиенти, които да могат да си плащат лихвите по кредитите и да го правят възможно най-дълго време. Имотите са просто гаранция. Допълнителна гаранция! Основната гаранция е самият кредитоискател. Защо, ще попитате, се казва „ипотечен“ кредит? Хайде тогава изобщо да не залагаме имот, щом имотът не е достатъчна гаранция?! Ще обясня защо – в отделна статия.

Тук темата е кое влияе на банката, за да вземе решение дали да си затвори очите за закъснения по кредити.

Отговорът е: всичко влияе!

Знам, че никой кредитор няма да признае това, което тук ще напиша, но понякога влияят дори неща като къде си регистриран по лична карта. Това е – казах го. Само сега някой да не си помисли, че всички, регистрирани в Люлин, ще получат отказ, а всички, регистрирани в Лозенец – банките ще им носят балите с парите на ръце. Нищо подобно. Просто казвам, че наистина много фактори имат значение. И понякога такива фактори, за които и през ум не би ви минало, могат да повлияят одобрението или отказа на вашия кредит. Със сигурност има значение дали в миналото сте имали 10 бързи кредита към небанкови институции, половината от които необслужвани, или сте имали 2 кредита към банки и сте закъснели по единия. Имала съм клиенти – семейство – с обща кредитна експозиция от 42 бързи кредити и кредитни карти – 20 на жената и 22 на мъжа. Е, няма банка, която да иска да се забърка с подобни търсачи на силни усещания.

Кое е важното в случая?

Ако знаете, че в миналото сте имали закъснения по кредитите си – първо се подгответе, после „стреляйте“ с кандидатстването за нов кредит. Защото едно е сигурно – може да направите само едно първо впечатление в банката, в която ще кандидатствате.

А дали това е важно? Определено да!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още