/Кадастрална схема /скица/- как и откъде да се снабдите и колко ще ви струва

Кадастрална схема /скица/- как и откъде да се снабдите и колко ще ви струва

Споделете тук:

Какво е това „кадастрална схема“ или наричано още „схема от кадастъра“?

Нещо като ЕГН на вашия имот.

Официалното му наименование  е „Схема на самостоятелен обект в сграда“. Така се нарича документът, ако се касае за апартамент, офис, магазин или гараж.

Ако касае поземлен имоти или къща, документът се нарича „Скица“.

Кога ще ви потрябва?

Ако продавате, дарявате, заменяте или ипотекирате имот или ако учредявате вещно право върху него. Най-общо казано – ако извършвате сделка при нотариус, в която се разпореждате с или ипотекирате недвижим имот.

Лошата вест:

Един от най-досадните за вадене документи /ако ще се снабдявате с него лично/.

Добрата вест:

Ако наистина не ви се чака по опашки – нямате физическо време или откровено ви мързи – може да възложите тази задача на нотариуса по сделката ви /продажба или ипотека/ или на друго оторизирано лице /геодезист например – има вече геодезически фирми, които се занимават и с това/.

Само че трябва да сте сигурни в 2 неща, ако ще ползвате нотариус:

 1. Че наистина това ще е нотариусът, който ще ви изповяда сделката. Ако решите да го замените с друг, просто няма да си получите оригинала на схемата или скицата и ще се окаже, че сте платили за нещо, което не може да ползвате.
 2. Че има смисъл нотариусът да се снабди с документа вместо вас.

Какво ще рече „има смисъл“? За да ви свърши работа схемата /скицата/, необходимо е вашият документ за собственост да е приложен и отразен в АГКК /Агенция по геодезия картография и кадастър/. За съжаление, това не винаги е направено.

Как да разберете дали в АГКК има данни за вас като собственик на имота, за който ви е нужна схема или скица? 

Ако продавате имот – помолете брокера или адвоката си да направи проверка. Или самият нотариус. Тя се прави чрез електронните достъпи на регистрираните потребители в КАИС – електронният портал на АГКК.

Ако  желаете да изтеглите кредит или да рефинансирате кредита си – обърнете се към кредитен консултант или, ако вече сте избрали банка и имате избран нотариус – обърнете се към нотариуса.

В повечето случаи, ако вие сте клиент на въпросните посредници или нотариус – за тези проверки не би трябвало да ви вземат пари.

Какво се случва, ако имате късмет и нотариусът може да се снабди със скица или схема от АГКК?

Просто си плащате на нотариуса и той върши работата вместо вас.

Колко ще ви струва? От опита с нотариусите, с които аз работя – вече е по-евтино, отколкото ако сами се снабдите с нея, защото нотариусите ползват електронна услуга – между 20 и 50 лева.

Препоръчвам да се свържете с геодезическа фирма. На тях, обаче, трябва да направите пълномощно.

Какво да правите, ако все пак вие трябва да се заемете с тази задача?

Агенция по кадастъра предлага и услуга да се снабдите със схема или скица на имота си и онлайн.

Но… засега ви съветвам да не разчитате точно на тази услуга. Истината е, че тя работи много, ама много рядко. Вероятността да объркате нещо… няколко пъти, е притеснително голяма.

Затова, ако ще ползвате изпитания начин с висене по опашките…

Пригответе си:

 1. Документ за собственост.
 2. Ако имотът ви е наследствен – задължително носете и Удостоверение за наследници. И да, може да е старо.
 3. Ако по документ за собственост адресът ви не съвпада със сегашното му наименование /сменено е наименование на квартал, улица или номер на блок/, ще трябва да приложите и Удостоверение за идентичност на адрес /от ГИС-София на ул. Сердика № 5 или от общината по местонахождение на имота/.
 4. Ако сте упълномощено лице – носете си оригинал на нотариално завереното пълномощно.
 5. Копия на всички гореизброени документи.
 6. Пари или кредитна или дебитна карта – между 20 и 40 лева за самия документ и още 15 лева, за да ви нанесат документа за собственост /ако не е нанесен/.
 7. Книга или нещо друго за четене /това за София/.
 8. Поне 2-3 часа, през които е много вероятно да седите, настанени на някой от специално приготвените за това столове в АГКК.
 9. Късмет – ако си вземете късмета, няма нужда да носите книга и да чакате часове. Историята познава и такива случаи!

Колко пъти ще ходите до АГКК?

Два пъти – веднъж, за да подадете и веднъж, за да получите схемата /скицата/.

Ще чакате повече при подаването на заявлението и почти няма да чакате, когато получавате.

Процедурата /за гр. София конкретно/:

 1. Отивате в кв. Павлово, ул. Мусала №1 – АГКК /или в сградата на ГИС София  и НАК на ул. Сердика №5/.

Не ви съветвам да го направите по обяд, когато всички се сещат да си използват обедната почивка и да свършат нещо. Отидете или рано сутринта – по-рано от 8.30 ч. няма смисъл, или около 16.00 ч. Защо рано сутрин е ясно – за да сте сред първите, които ще успеят да си вземат номерче и да се наредят на опашката. Но защо 16.00 ч.? Защото АГКК затваря в 17.00 ч., но затваря след като тези, които вече са изтеглили номера, бъдат обслужени. Хората, обаче, не го знаят. И като стане 16.30-16.45 ч., повечето хора, гледайки навалицата, се отказват да чакат и си тръгват. Така, за по-предвидливите и информирани /като вас например/, редът ще дойде по-скоро, отколкото предполагате. Агенция по кадастъра в София е може би единствената държавна институция, в която съм виждала килим от изхвърлени номера на отказали се преждевременно герои на чакането.

 1. Теглите си номерчето от машината – за подаване или за получаване – сядате и започвате да чакате, четете или медитирате.
 2. Като ви дойде редът – подавате документа си за собственост /показвате и личната си карта, естествено/ и уточнявате колко бързо искате да ви бъде издаден документа.
 3. Плащате таксата на съседното гише /няма номера и няма големи опашки!/ и си вземате входящ номер.
 4. След три дни /ако сте избрали нормалната поръчка/ отивате, за да си получите документа. Няма кой знае какво значение по кое време ще посетите тази приятна за практикуване на медитация за търпение институция. Пак теглите номерче и много скоро се оказвате на гишето. Там трябва да разгледате внимателно документа, който получавате – най-вече да сравните адреса. Понякога, също като при данъчната оценка, в адресите стават грешки. Добре е да откриете грешките и да ги посочите на служителите още при получаването, за да не се разхождате трети път да ги поправят. А най-добре е да няма грешки.

Внимание!

С кадастрална схема или скица не може да се снабди никой друг, освен собственикът или упълномощено от него лице. Нотариално упълномощено! Нито може да подаде молбата, нито може да получи документа.

Внимание!

Цялата тази процедура ще преминете, ако имотът ви е нанесен или ако е нанесен коректно при изготвяне на кадастралната карта и регистри. Ако не е… Кофти! Ще се наложи да се впуснете в още една „предваритена“  процедура – около месец  чакане и от 300 лева нагоре такси за геодезическо заснемане на имота и нанасянето му в кадастралната карта и регистри.

Но, да предположим, че не сте чак такъв карък. Ще опиша и тази процедура, но трябва да знаете, че тя е по-скоро изключение от правилото. А и има как да се провери дали имотът ви е нанесен – още преди да сте стигнали до опашките.

Добре подготвените брокери, адвокати, кредитни консултанти /т.е. всеки, който си изкарва хляба с имоти – пряко или косвено/ и нотариусите най-вече – имат достъп до електронния регистър на АГКК, така че това може да бъде проверено във всеки един момент. Просто ги попитайте!

Важно е да се знае, че ако си направите профил в сайта на АГКК, възможно е да подадете и по електронен път молбата за схема /скица/. За да ви обясня, обаче, как точно става това, ще ми е необходимо доста време. А и идеята с електронното подаване е принципно добра, но там има други недостатъци, така че засега обяснявам само добрия стар начин: до гишето – на крака.

Ако имате въпроси или имате нужда от помощ – просто ми се обадете или ми пишете, за да ви посъветвам какво да направите във вашия конкретен случай.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още