/За най-лошия съвет към хората с кредити…

За най-лошия съвет към хората с кредити…

Споделете тук:

В мрежата съм попадала на всякакви съвети и мнения, свързани с изплащането на кредитите от хора, които са го закъсали финансово или които са излъгани от кредитора си.

Включително и за потребителите, които все още имат кредити в швейцарски франкове.

Един от най-безумните за мен съвети е: „Спрете да си плащате кредита!“

Ще дам пример с швейцарските франкове. Ясно е, че хората, които са изтеглили такива кредити, са тотално прецакани. Взели са франковия кредит през 2008 г., плащали са години наред и днес калкулацията е, че дължат повече главница, отколкото са взели през 2008 г. Кофти!

И какво съветват някои… експерти?

Преразказвам накратко съветите: „Спрете да си плащате кредита. И без това сте тотално прекарани /вярно! – моя бележка/. И без това жилището, което сте се опитали да купите с този неизгоден кредит, ще ви излезе златно, ако наистина си изплатите кредита /вярно! – моя бележка/. И без това въпросното жилище въобще не е ваше – докато не го платите /донякъде вярно! – моя бележка/. Но няма смисъл да го плащате на такава цена. По-добре го оставете на банката, а вие се изнесете да живеете под наем. По-изгодно ще ви бъде.“

Бях потресена и когато разбрах, че дори служители на банки съветват „по-близките си клиенти“ да спрат да плащат кредитите си поне за няколко месеца.

Защо? За да можела банката да им обърне внимание и да „им предоговори или преструктурира кредита“. Един вид – ако не докажеш, че наистина не можеш да плащаш – кредиторът няма да ти обърне внимание. Това по принцип е вярно. Ако не спираш да мрънкаш, че лихвата ти е висока, но въпреки това си плащаш чинно всеки месец – едва ли някой ще ти обърне внимание. Само че…

Съветът да се спре с плащането на кредита е като съвет да се отървете от главоболието, като си отрежете главата.

Да видим сега какво ви чака, ако последвате тези акълии…

Първото нещо, което ще ви се случи, е че ще се сблъскате челно с буквите с дребния шрифт в договора ви за кредит.

Запознайте се отблизо с чл.133 от ЗЗД!

zzd-chl-133

Независимо, че сте заложили един имот като обезпечение – това не означава, че единствения ви риск е да загубите този имот. Кофти клаузата се нарича „неограничена отговорност“ и е свързана с чл.133 от Закона за задълженията и договорите /ЗЗД/. Всички потребители преди влизане на Закона за потребителския кредит през 2014 г. сключваха договорите си за кредит съобразно тази клауза на ЗЗД. Може да си заложил едно жилище, но ако парите от продажбата не стигнат, за да погасят кредита – банката може да обърне взор и към останалото ви имущество. След 2014 г. потребителят има право да избере дали да отговаря с цялото си имущество или само с имота, който ипотекира, но… познайте какво „избира“ пак потребителят? Все същото! И съм обяснила подробно защо се случва така ето тук.

Ще дам пример, за да стане по-ясно: ако имотът ви бъде продаден от съдия изпълнителя за 50 000 евро, а кредит ви е примерно 60 000 евро – банката ще продължи да си търси от вас останалите 10 000 евро.

Как?

 1. Ако имате други имоти – следва отново публична продан  – банката си взема каквото й дължите и ако остане нещо за вас от цената – го получавате.
 2. Ако ви е останал само един имот, за който е доказано, че служи за живеене на вас и на семейството ви – следва възбрана на жилището. Да, банката няма да има възможност да „ви вземе“ имота, т.е. да го продаде чрез ЧСИ на публична продан, за да си вземе остатъка от парите. Но ако решите вие да го продадете /примерно ви трябват пари за нещо/ или да го ипотекирате /въпреки, че едва ли ще си помислите пак за кредит, но животът е интересно нещо – никога не знаеш кога ще ти потрябват пак пари/ – това няма да бъде възможно.
 3. Ако сте назначени на трудов договор – по-голямата част от заплатата ви ще бъде запорирана от кредитора – до изплащане на остатъка от дълга.
 4. Ако имате някъде останала сметка или депозит с налични пари за черни дни – кредиторът ще „източи“ и тях.
 5. Ще влезете в черния списък на платците, т.е. ще бъдете „лош платец“ в Централния кредитен регистър /ЦКР/, а това ще ви затвори няколко врати. Никой друг кредитор няма да поиска да рефинансира дълга ви. И това е много важно за вас, дори да нямате никакво намерение да рефинансирате кредита си. Важно е най-вече, защото няма как да излъжете сегашния си кредитор, че имате друг избор, освен него. Защото всички банки знаят, че с проблеми в ЦКР сте си вързан за сегашния си кредитор по-здраво, отколкото с брачни окови.

Малко отклонение!

Сигурна съм, че много от вас вече са си казали, че:

 • нямат друго жилище, за което да се притесняват – нищо нямат на свое име и банката може да вземе в техния случай „на босия цървулите“;
 • нямат и заплата или работят в сивия сектор и официалната им заплата е минимална;
 • пари в сметки пък изобщо нямат – ако имаха, щяха ли да теглят кредити;
 • въобще не им пука какво досие ще имат в ЦКР – още по-добре, че няма да могат да теглят кредити – този им е достатъчен за цял живот.

Затова ще побързам да посоча най-голямата грешка, която допускат подобен тип разсъждаващи хора. Грешат като подценяват ролята на ЦКР. „Чистото досие“ в централния кредитен регистър е нещо, което е изключително важно дори, ако нямате намерение да вземате други кредити. Толкова е важно, че ще отделя специална статия за него.

Но в тази статия темата е друга и важното, което искам да подчертая е, че…

Независимо дали сте ощетен от банката или не – винаги трябва да си плащате кредита!

Това е важно за вас, а не за банката!

Адмирирам идеята да се съдят банките за неправомерните им действия спрямо потребителите. Съдете кредитора си, че ви е вдигнал неправомерно лихвата. Съдете го за всичко, което смятате, че не е правилно. Сърдете се колкото искате. Търсете си правата – така би трябвало да прави всеки здравомислещ човек.

Но докато водите делата – не спирайте да плащате!

Ако спечелите делото – всичко, което ви е взето неправомерно от кредитора, ще ви бъде възстановено.

Ако обаче спрете да плащате – неприятните последствия за вас са в две посоки.

 1. Първото лошо последствие: По-малкото зло е, че за времето, през което сте спрели да плащате, ще ви текат в пъти по-големи наказателни такси от редовната ви лихва. Обикновено поне с 10 пункта отгоре. И ако загубите делото – жална ви майка! Знам, че адвокатите ви сигурно вече са ви казали, че „няма начин да загубите“. Не казвам да не им вярвате. Просто се подгответе и за този вариант. Нали помните приказката – очаквайте мир, но се подгответе за война. Тя не е случайна!
 2. Второто лошо последствие /второ по ред, но първо по значение/: По-лошото е изтипосването ви в Централния кредитен регистър /ЦКР/ като нередовен платец. Помнете! Момента, в който позволите това да се случи – да влезете в ЦКР като нередовен платец – това е моментът, в който банката е спечелила, а вие сте загубили. Каквото и да ви обясняват адвокати, кредитни съветници и други знаещи и незнаещи. Това е моментът, в който настоящият ви кредитор се превръща в едиствения ви възможен кредитор. Това е моментът, в който започва истинското ви робство. И ако трябва да модифицирам първата от 10-те божи заповеди, ето какво ви очаква: „Да нямаш други Кредитори, освен Мене!“. Независимо дали искате, или не, това ще  е заповедта, с която ще се съобразявате минимум в следващите 5 години. Независимо колко голям, красив и скъп имот сте заложили. Независимо колко ви е висока заплатата.

И още едно уточнение…

Ако хората с кредити в швейцарски франкове са в наистина тежко, дори патово положение и донякъде би могло да се оправдае подобна лудост да спрат да плащат, то при тези, които са с кредити в евро или в левове – това решение е абсолютно неоправдан самоубийствен акт.

Ето защо – ще повторя отново.

Търсете си правата! Преговаряйте. Съдете кредитора си, ако смятате, че е постъпил с вас неправомерно и предпочитате този вариант, вместо да преговаряте или да блъфирате. Няма лошо!

Но не спирайте да плащате!

И никога, ама никога не се съгласявайте да преструктурирате кредита си!

Консултирайте се, преди да предприемете толкова важна стъпка.

Защо – ще обясня в следващата статия.

­Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още