/Покупко-продажба на имот с неплатени сметки – възможна е със Споразумителен протокол

Покупко-продажба на имот с неплатени сметки – възможна е със Споразумителен протокол

Споделете тук:

Страхувате ли се да не ви „завещаят“ неплатени сметки?

Страхът не помага особено.

Вижте какво трябва да направите…

Купувайки жилище – новият собственик винаги се притеснява за неплатени сметки за режийни разходи.

Дори да си е направил проверките и да се е уверил, че към момента на покупката на жилището всичко е платено, сигурно е, че предстои да излязат сметките за последния месец. Когато пък имотът се заплаща частично с ипотечен кредит и плащането се бави – този срок може да се удвои и междувременно да излязат сметки за ток, вода, парно отопление или газ за два месеца.

Как да се защити новият собственик?

Някога се практикуваше задържане на малка част от продажната цена, докато не се погасят всички задължения за режийни разходи. Този метод обаче си има своите неудобства. А и продавачите често държат да си получат пълната сума. В противен случай отказват да предадат владението на имота на купувача. Което, както сигурно си представяте, се оказва проблем. За 200 или 500 лева да чакаш още един месец да си влезеш в имота не е най-удачното решение на проблема.

Какво е решението?

През 2010 година родната Топлофикация измисли т.нар. Споразумителен протокол и по негов тертип се роди идеята как да защитим както купувача, така и продавача, що се отнася до неплатените сметки.

Какво представлява Споразумителният протокол?

Кратък договор-споразумение между двете страни – продавач и купувач. В това споразумение с две думи се казва: „До еди коя дата всички задължения за имота, независимо дали са възникнали към момента, се поемат от продавача. От еди коя дата всички задължения за имота, независимо дали са възникнали към момента, се поемат от продавача.“

Логично възниква въпросът – ако не сме наясно коя дата да посочим, както е в случая при покупките с ипотечен кредит, когато не се знае точно кога ще се плати сумата по кредита, как ще посочим дата. Отговорът е: посочва се „датата на предаване на владението“. Как се доказва датата на предаване на владението? С протокол за предаване на владението на имота, подписан от двете страни.

Споразумителният протокол трябва да бъде придружен с отчет на измерителните уреди. Този отчет може да бъде направен от представител на дружество топлинен счетоводител /в случая с парното и топлата вода/. Може да бъде и подаден под формата на самоотчет – придружен с подписите на страните – купувач и продавач.

Кога се подписва споразумителният протокол?

Обикновено в деня на подписване и на нотариалния акт за покупко-продажба на имота. И нещо особено важно – споразумителният протокол задължително се заверява нотариално.

Какво да правите после с този протокол и как точно ще ви свърши работа?

Когато се сдобиете с вписания нотариален акт и с протокола за предаване на владението на имота, първо си правите си един комплект от документи – нотариален акт, протокол за предаване на владението и споразумителен протокол. С тази троица посещавате доставчиците на енергия, отопление и вода. С този комплект документи смело и спокойно може да прехвърлите партидите за ток, вода и парно, без да се безпокоите за съществуващи или бъдещи сметки. Без да се притеснявате, че може да ви пристигне изравнителна сметка за стотици или хиляди левове към Топлофикация за период, в който не сте били собственици.

С какво е ценен споразумителният протокол, ако сте купувач?

  1. Няма да ви се наложи да плащате чужди сметки, независимо откога са и независимо кога ще пристигнат.
  2. Няма да плащате изравнителни сметки за периода, в който не сте били собственик и владелец на имота. Всеки дължим лев се търси директно от стария титуляр на партидата.
  3. Доставчиците на електроенергия няма да имат правото да издевателстват над вас и да ви заплашват с прекъсване на електрозахранването, в случай че има неплатени стари сметки, наследства от бившия собственик.
  4. Този протокол може да се използва и за евентуални задължения към етажната собственост. Нека си го кажем направо – колко от вас, които купувате имот, или адвокатите и брокерите ви проверяват дали продавачът си е платил всички задължения за входни такси, асансьор и евентуални ремонти за етажната собственост?

С какво е ценен споразумителният протокол, ако сте продавач?

  1. Няма да се притеснявате дали новият собственик ще благоволи да прехвърли партидите за ток, вода и парно на свое име. Много често купувачите не го правят с години.
  2. В случай, че имате надвнесени суми за режийни разноски, дружествата доставчици ще изплатят дължимото към вас лично на вас. Ще избегнете така неудобното „приспадане“ от новите сметки. Защото, ако по някаква причина отношенията ви с новия собственик са обтегнати, от подобно приспадане може да не видите и лев.

Наистина ли Споразумителният протокол може да ви реши всички проблеми с неплатените сметки?

Подчертаваме, че Споразумителният протокол пази и двете страни и е възможно да се закупи имот дори с хиляди лева задължения, но…

Ако задълженията вече са съдебни – ще ви е нужна и допълнителна защита!

Какво имам предвид ще изясня в допълнителна статия, защото въпросът е достатъчно сериозен и трябва да му се отдели специално внимание.

Важното тук да запомните е, че Споразумителният протокол е един на практика почти безплатен, но много полезен инструмент – както при покупката, така и при продажбата на имот.

Ползвайте го!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още