/Покупка на „имот със задължения“ – или – митовете за неплатените сметки

Покупка на „имот със задължения“ – или – митовете за неплатените сметки

Споделете тук:

Безопасно ли е да закупите недвижим имот с неплатени сметки за консумативи – ток, вода, парно отопление?

В интернет пространството по въпроса се е изписало много. За съжаление има и доста подвеждаща, невярна и понякога – абсурдна и нелогична информация.

Ще дам есенцията на 4-те най-често срещани заблуди по отношение на неплатените сметки за консумативи:

1.       Не може да се продаде имот със задължения. За да продаде имота, продавачът задължително трябва да погаси всички задължения за ток, вода и парно на имота.

Нито е задължително, нито е опасно – стига купувачът да е информиран за наличието на задълженията и стига имотът да не е възбранен на база тези задължения!

Не само, че може да се продава недвижим имот с неплатени сметки, но и е много често срещано явление.

Две са основните причини продавачът да продава имота си с неплатени задължения към доставчиците на ток, вода и парно отопление.

В първия случай – собственикът няма възможност да плати.  

Във втория случай – собственикът няма намерение да плаща.

Важното за купувача е да знае, че чисто законово, продавачът не е задължен да погаси дължимите суми за ток, вода и отопление, за да продаде имота.

Категорично твърдя, че няма никакъв проблем да се закупи имот и с 10 000 лева задължения към Топлофикация да речем, стига това да не е останалo скрито за купувача.

Защо? За да може купувачът да предприеме нужните адекватни действия, за да се защити от евентуални бъдещи претенции за чуждите задължения спрямо него. Същото е положението и със задълженията за ток. И тук следва една от най-масовите заблуди, описана в следващата точка…

2.       Ако старият собственик не си е платил сметките за ток, електроснабдяването за имота задължително ще бъде прекъснато и новият собственик ще трябва да плати чуждите задължения, за да бъде възстановено електрозахранването.

Изобщо не е задължително! Да, може и да се случи, но само ако купувачът го позволи.

И ви уверявам, че всичко това е изцяло в ръцете на купувача и по никакъв начин не зависи нито от благоволението на продавача /да заплати дължимото/, нито от благоволението на  дружеството, доставчик на електрозахранване.

3.       Задълженията за консумативи „вървят“ като тежест на имота.

Категорично не! Задълженията за имота са задължения на задълженото лице – физическо или юридическо. Партидите за ток, вода и парно отопление се откриват на името на собственика, а не  – на имота. Те са за имота, но са задължение на лицето.

Задължение е на всеки нов собственик, в двумесечен срок от придобиването на имота, да прехвърли партидите на свое име. Друг е въпросът, че повечето купувачи не спазват това си задължение. Ето защо, има имоти, прехвърляни 5 пъти да речем, а партидите за парното се водят на името на първия собственик – обикновено отдавна починал.

4.       Ако продавачът представи документи за платени ток, вода и парно за последния месец, това дава гаранция на купувача, че всички задължения за предходните периоди за имота са платени.

Изключително масова заблуда! От какво е породена заблудата? От обясненията на дружествата доставчици, че първо се заплащат най-старите задължения и така – до последния текущ месец. Това правило не засяга дължимите суми, за които има заведени дела от дружествата спрямо титуляра на партидата.

Схващате ли откъде идва големият проблем? От факта, че точно тези суми, за които се водят дела, обикновено са от 4 цифри нагоре. Понякога става дума за хиляди левове.

Много често наивният купувач получава напълно легитимен документ, че сметката за парно за предходния месец в размер на 128 лева е акуратно платена, а в същото време не знае, че Топлофикация е завела дело срещу продавача на имота за 12 000 лева!

Следва логичният въпрос…

След като  съм толкова убедена, че няма проблем да бъде закупен имот със задължения за консумативи…

Как да се защити купувача от двете основни, грозящи го опасности:

1.     Да не плаща за чужди задължения.

2.   Да не се окаже със спряно електрозахранване, заради чуждите неплатени задължения.

В следващите статии ще ви разкажа подробно, защо е напълно възможно купувачът да бъде защитен и в тези случаи и какъв е начинът това да бъде направено. 

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още