Категории
Архив Архив

Блог

Спад в сделките с имоти отбеляза третото тримесечие на 2022 г.

Мисля, че третото тримесечие на 2022 г. се оказа времето, което купувачите решиха, че им е трудно да преглътнат ценовия шок. И това се показва в цифрите на сделките от този период, сравнено със същия през 2021 г.

Знам, че има хора, които вярват, че цените на имотите никога няма да спрат да растат, но определено аз не споделям това мнение. Няма пазар, който винаги да върви в една посока – било нагоре или надолу.

Все по-бързо вдигащите се цени на имотите буквално накараха част от купувачите да изпаднат в ступор. Ето защо наблюдаваме задържане и дори спад в броя на сделките.

Спад отбелязва всеки един от наблюдаваните 8 големи града у нас. 

За периода юли – септември 2022 г. в България са осъществени 62 459 броя сделки за покупко-продажба на недвижим имот. Това е с 4869 броя сделки или  7,23% по-малко спрямо третото тримесечие на 2021 г.

Разбира се, столицата се отличава с най-голям брой реализирани сделки /7402 бр./ на база на останалите големи градове в страната. Но и с най-голям процентов спад – 15,23%  за третото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г.

Може да се каже, че е почти двойно по-голяма разлика от следващия град с 4200 покупко-продажби и това е Пловдив.

На трето място е Варна – с 3921 бр. сделки.

Следва Бургас – с 2164 бр. продажби на недвижими имоти.

След него се нареждат Русе – с 1461 бр., Плевен – с 1167 бр. сделки и Стара Загора – с 1112 бр.

На последно място и единствен с трицифрена бройка се нарежда Велико Търново – с 944 бр. сделки.

Най-голям спад за третото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период през 2021 г. бележи Стара Загора – с  20,91%. Следван от столицата със спад от 15,23% и Велико Търново – с 14,95% надолу.

Какво да очакваме оттук нататък?

Спадът на броя сделки, поне според мен, в никакъв случай не е нещо лошо. Напротив. Ако това охлаждане доведе до регулиране и на цените, всичко това ще се отрази добре като цяло на пазара.

Защото, нека не забравяме, за да има изобщо пазар, нужно е и двете страни – продавачи и купувачи – да са съгласни да участват. В следваща статия ще научите какво се случи и с ипотеките.

Моментът е деликатен и причините са много. В това няма спор. От която и страна да сте – дали ще ви се налага да продавате, или да купувате – при всички случаи е добре първо да направите обстоен анализ на собствената си ситуация, преди да вземете решение как да постъпите.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация