Категории
Архив Архив

Блог

Вдигането на лихвите по кредитите – какво се оказва по-лошо от това?

Кой се притеснява от покачване на лихвените проценти по кредитите?

Две основни групи хора се притесняват от вдигането на лихвите по кредитите.

Първата е тази, която вече има кредити.

Какво точно ще означава за тези хора вдигането на лихвите с 1% или дори двойно, вече засегнах в предходна статия.

По-интересно ще стане, поне според мен, за другата група.

За онези, на които тепърва ще се налага да ползват ипотечни заеми.

Нека си представим една такава ситуация:

Иванчо е 30-годишен мъж, работещ като оператор в кол център. Осигуряват го на 2000 лева, което означава, че нетното му възнаграждение възлиза на малко горе-долу 1 600 лева. Живее под наем в Люлин 7 в София от няколко години но един ден най-после назрява моментът за покупка на собствен дом. „Назрява“ след предизвестието на хазяина /трети случай за изминалите 2 години – 2 сменени квартири и тази – третата/, че наемателят трябва да освободи жилището. Иванчо не знае дали той е най-големият карък и как така тези наемодатели все си променят плановете и все им се случва нещо форсмажорно, но знае със сигурност, че повече няма да се мести.

Нужни са му 100 000 евро, за да се превърне от наемател в горд собственик на двустайна панелка в Люлин. Да, към момента, в който пиша тази статия /лятото на 2022 г./, средната цена на квадратен метър за всичките 10 части на Люлин е достигнала почти 1500 евро, а „по-белите“ части вече надминават 1700 евро. За нашите цели ще закръгля на 100 000 евро, въпреки че редица брокери ще нададат глас, че в момента е невъзможно да се намери читав двустаен за такива пари дори в Люлин. Нека просто приемем тази цифра за пример.

Има само 2 проблема:

  • Иванчо няма достатъчно събрани пари.

Разполага с едни 15 000 лева, които ще отидат само за такси по сделката.

  • Не знае колко пари ще може да вземе като кредит с този доход.

Реално Иванчо може да си позволи вноска до 1 000 лева, защото има и странични доходи, които обаче са нерегламентирани. И се чуди дали ще може да изтегли и потребителски кредит, за да има пари поне, за да плати 5%-10% капаро на продавача.

Към момента, ако се придържаме към официалните му доходи, Иванчо би могъл да изтегли ипотечен кредит в размер от 200 000 лева за срок до 30 години /може по изключение и до 35, но нека сме по-милостиви/ при лихва около 2.5%. Вноската му би била малко под 800 лева. Не във всички банки, но да речем – в повечето. Вноската от 800 лева е 50% от нетния му доход и все още има банки, които смятат, че е нормално да дадеш половината си заплата, за да си осигуриш покрив над главата. Дори има банки, които биха приели и че 60% от нетния доход могат да представляват вноската по кредита, но имайки предвид, че ще трябва да се полза и потребителски кредит, не е много разумно да се използва целият капацитет на въпросните 60%.

Да речем, че към момента, ако се направят няколко „фокуса“, Иванчо  – с тази нетна заплата от 1 600 лева – може да изтегли потребителски кредит 15 000 лева /с които да капарира/ и още 180-200 000 лева /зависи каква оценка на имота ще се постигне и зависи от процента финансиране на банката/ ипотечен кредит. „Фокусите“ ще са доста трудни за изпълнение, но ако „фокусникът“ е с достатъчно опит и си разбира от работата, магията ще се случи. Не във всички банки, но все пак е възможно. Все още…

Какво се случва, обаче, когато банките решат, че ще затегнат коланите на кредитирането?

Няколко неща:

  • Повишаване на лихвения процент.

В нашия случай нека си представим, че вместо 2.5%, Иванчо ще трябва да плаща 4% лихва. Тогава вноската му ще се покачи от приблизително 800 лева на почти 960 лева – това се почти 160 лева разлика. Не е никак приятно, знам. Това са 10% от нетния му доход. Да ви кажа честно, това ми напомня доста на инфлация.

Въпросът е дали това е най-страшното? Ако Иванчо може да си позволи тези 160 лева, ще може ли все пак да купи свой дом?

  • Намаляване на съотношението дълг/доходи.

Една от първите мерки, които предприемат банките, когато решат да ограничат кредитирането /или поне да вразумят кредитоискателите/, е да намалят онзи процент, който в примера по-горе беше 50%. Съотношението „дълг/доходи“. То спада на 45%, 40%, 35%, 30%. В момента, в който пиша тази статия, вече има банки, които са приели, че вноската по кредит не може да представлява повече от 40% или дори 30% от нетния доход на кредитоискателя. И – нещо още по-важно – не просто вноската по новоизтегления кредит, а като цяло – вноските по всички кредитни продукти, които ползва лицето.

Сега нека си представим, че съотношението „дълг/доходи“ вече е 40%. Нашият герой ще може да си позволи вноска не повече от 640 лева. Дори лихвата да не е мръдвала, кредитът който ще може да вземе, се намалява на 160 000 лева. Не достигат 40 000 лева. Ами ако съотношението „дълг/доходи“ спадне на 30%? Кредитът автоматично спада на 120 000 лева, защото вноската не бива да превишава 480 лева. Ето, че вече не достигат 80 000 лева, а това са 40% от цената.

Подчертавам! Тук изобщо не сме пипали лихвата. Тя си стои 2.5%. Но кредитоискателят вече не може да вземе нужния му кредит. И разликата в сумите е брутална.

  • Намаляване на процента финансиране по отношение на обезпечението.

Ако в момента все още има банки, които кредитират до 85% /дори до 90%/ от оценката на имота, предоставен като обезпечение, то във времената на затягане на коланите, това се променя.

Този процент, в зависимост от вида строителство, варира в различните банки. Вече има банки, които са ограничили процента финансиране до 80%, независимо дали е панелно или монолитно строителството, предоставяно като обезпечение.

В различните населени места този процент също варира. Принципът е – колкото по-малко населено място, толкова по-нисък процент финансиране.

Панелното строителство в някои банки се финансира с по-малък процент, отколкото монолитното. В някои банки, особено по време на кризата от 2008 г. -2009 г., този процент намаля до 50%-60%. А други дори изключиха за известно време възможността да кредитират подобен вид сделки.

Ако трябва да се върна на нашия пример, в който Иванчо иска да купи панел, то той може да се окаже пред задачата първо да събере 30%-40% от цената, дори лихвата да не е мръднала и дори банката да не е ограничила процента „дълг/доходи“. А в още по-драстичните случаи – ще се окаже със сериозно орязан избор, ако има банки, които изобщо отказват кредитирането на панели.

  • Отрязване на финансирането по отношение на незавършеното строителство.

Защо му е на Иванчо тоя панел? Защо не си купи ново строителство? Ако се включи на зелено, цените може да са сходни с тези на панел.

Защото на човека му трябва покрив над главата сега. И защото, когато положението с кредитирането стане напечено, банките започват да отказват и приемането на обезпечения в сгради, които нямат Акт 16.

Има и още редица „дребнички“ ограничения и пречки, на които нашият пишман-кредитоискател може да се натъкне, ако банките решат да затегнат колана на кредитирането /като например рязкото ограничаване възможността да се изтеглят едновременно ипотечен и потребителски кредит, защото се възприема като прикрито 100% финансиране/. В тази статия няма да излагам всички подробности.

Тук искам само да ви фокусирам в следното:

Повишаването на лихвите по новоотпуснатите кредити със сигурност няма да е нещо приятно и ще затрудни финансово много хора. Но не то би обърнало каруцата на имотния и кредитния пазари.

Има фактори, като описаните по-горе, които са много по-важни и ще се отразят много повече както на сделките с имоти, така и на кредитните сделки.

Това, което ви дадох като пример по-горе, е реална ситуация на човек, опитващ се да купи свой дом, след като се разрази кризата от 2009 г.

Абстрахирайте се от името на героя, професията му, заплатата му и от цената на жилището.

Със същия успех „Иванчо“ може да е IT специалист  с 4 000 лева нетна заплата или по-висока.

Ако той няма самоучастие, ако има събрани само едни 15 000 лева, „фокусът“ с покупката на жилище ще е много труден. Ще го съборят ли едни 160 лева, ако лихвата е 4% вместо 2.5%? Не! Но той просто няма да може да купи жилище.

Ами ако „Иванчо“ има събрани достатъчно пари, има висока заплата, защо не си купи нова тухла? Поради причината, описана по-горе. Новите жилища, които са във вече завършени сгради, са поне с 20%-30% по-скъпи от тези, които все още се строят /съответни и от панелните/. А обезпечения в непостроени все още сгради, във време на затягане на кредитирането, не се приемат. Омагьосан кръг.

Какви са изводите?

  1. Вдигането на лихвения процент по новоотпуснатите кредити ще е най-малката ни болка, ако банките в действителност решат да затегнат кредитирането.
  2. Пестете и събирайте пари.
  3. Настъпят ли трудни времена, не се обвързвайте с договори за покупка на жилище, преди да сте огледали ситуацията от всички страни и преди да сте се консултирали.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация