Категории
Архив Архив

Блог

Разрешенията за строеж 2021

Невиждано досега увеличение на разрешенията за строеж през 2021 г.

Какво се случи със строителството през 2021 г.?

Сега ще разгледам конкретно разрешенията за строеж на брой жилища – за цялата страна и за столицата. А в следваща статия ще ви покажа какво е положението и в големите ни градове.

Как се представи 2021 г. спрямо предходната 2020 г.?

Зашеметяващо!

Не мога да се сетя за по-подходяща дума.

17 773 броя разрешени за строеж жилища за София. Това е със 7 864 броя повече от тези за 2020 г.

Това е ръст от почти 80% за столицата само за 1 година!

79.36%, за да бъда съвсем точна.

Разрешенията за строеж за брой жилища за страната са били 39 998 броя за 2021 г. Това е с 10 560 броя повече за страната спрямо 2020 г.

Ръст от 35.87% само за 1 година за страната!

Какво означава това?

Добре ли е? Зле ли е?

Както няма да се изморя да повтарям – за да си направи сметката човек къде се намира днес, не е достатъчно да погледне къде е бил само вчерашния ден. Добре е да се опита да анализира възможно най-дълъг период назад.

У нас възможностите за анализ на разрешенията за строеж са от 2005 г. насам.

И ето как изглежда графиката за София и за страната от 2005 г. до 2021 г. насам – по години.

Няма как да не забележим, че след първия бум през 2006 г., когато бяха издадени 8 187 разрешения за строеж за брой жилища, през 2018 г. София ни изненада с нов рекорд от 14 761 броя. Но 2021 г. успя да бие всички досегашни рекорди.

Тоест за София, откакто се води статистика за издадените разрешителни за строеж, имаме рекорд, ненадминат досега.

Ако се вгледате в графиката ще забележите, че страната, въпреки че също е отбелязала сериозен ръст през 2021 г., далеч не е стигнала нивата преди кризата от 2008 г. – 2009 г. Ако си направите труда да видите и колко бяха покупко-продажбите на имоти за 2021 г., картинката ще стане още по-завършена.

Добре ли е, че има толкова много разрешения за строеж?

Ако от днешна дата трябва да отговоря конкретно на въпроса добре ли е, че през 2021 г. разрешенията за строеж са се увеличили толкова много и толкова рязко, отговорът ми ще е свързан пряко с друг въпрос…

„Ще могат ли всички тези строители и инвеститори да си завършат започнатите сгради?“

И този въпрос го задавам в светлината на все по-открояващата се криза с проблема с доставките на строителни материали и главоломно нарасналите цени на всичко /от материали и суровини, през ток, та чак до работна ръка/. Защото, ако започнем да виждаме „замръзнали паметници“ на местата, на които би трябвало да има сгради, това няма как да не се отрази негативно на пазара на недвижими имоти.

Казвам го с ясното съзнание, че не се знае дали е негативно, ако скоростта, с която се вдигат цените на имотите, все пак получи  – по един или по друг начин – една здравословна, макар и болезнена спирачка.

Много ми се иска да мисля, че този ръст е плод на здрав разум, а не на алчност и на сметки без кръчмаря. Но колко е здрав, предстои да видим.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация