Категории
Архив Архив

Блог

покупко-продажби-на-имоти-цялата-страна-и-София-2020-2021

Пазарът на недвижими имоти през 2021 г. И какво да очакваме за 2022 г.?

Какво се случи на пазара на покупко-продажбите за имоти през изминалата 2021 г.?

И накъде ще върви пазарът на имоти през 2022 г.?

Преди време щях да отбележа, че за да можем да си отговорим на този въпрос – логично е да погледнем назад – към изминалата 2021 г. Щях да кажа, че няма как да се опитваме да правим прогнози къде ще бъдем, ако не знаем други две неща – къде сме сега и откъде сме тръгнали.

Сега, обаче, в светлината на два големи фактора – неспиращата инфлация и разразилия се военен конфликт между Русия и Украйна /между Изтока и Запада/, първо ще напомня за „черните лебеди“. Събития, които сякаш ни се стоварват върху главите изневиделица и са толкова значими и силни, че понякога са в състояние да обърнат с хастара наобратно и най-мъдрите и обосновани прогнози.

Ето защо, в тази статия отново ще покажа цифрите – броят на продажбите за периода от 2005 г. до 2021 г.

Защото те са важни.

Но нека не забравяме „черните лебеди“ и фактът, че колкото и на умни да се правим, никой не знае какво наистина го очаква утре.

Ръст от 30.83 % за 2021 г. спрямо 2020 г. отчита гр. София в покупко-продажбите на недвижими имоти.

Продажбите за столицата за 2021 г. са с общ брой 36 836 – с 8 680 броя повече от вписаните през 2020 г. за същия период – 28 156 броя.

Ръст с 28.09 % за 2021 г. спрямо 2020 г. за покупко-продажбите на недвижими имоти за страната отчете статистиката на Агенция по вписванията – Имотен регистър.

Продажбите за страната за 2021 г. са с общ брой 247 937 – с 54 271 броя повече от вписаните през 2020 г. – 193 566 броя.

Кога за последно сме виждали такова чудо?

Такъв бум като процентно нарастване на броя сделки не е имало от времето на недотам далечната, но дълбоко забравена от някои 2006 г.

Тогава сделките в София се вдигнаха от 33 987 броя на 41 586 броя.

Тогава ръстът беше около 22% и се считаше за огромен.

В цялата страна ръстът на покупко-продажбите нарасна от 239 235 сделки през 2005 г. на 311 581 през 2006 г. Това беше ръст от 30% и се смяташе за нечуван.

През 2009 г. последва и нечуваният срив, който ще видите на графиката, но това е друга тема.

Как са се спредставили 8-те ни най-големи града през 2021 г. ще покажа допълнително.

Какво ни очаква през 2022 г.?

В ситуация, в която продължаваше да се вихри все по-неконтролируема инфлация, най-вероятно паниката, че парите в банката се топят с всеки изминал „тираж“, би провокирала растежа на сделките с имоти.

Потенциалното вдигане пък на лихвените проценти по кредитите, би озаптило темповете, с които хората купуват. Може да се окажете изненадани, обаче, ако си направите труда да преброите сделките за 2021 г. със собствени средства и ги сравните с онези с ипотечен кредит. Оказва се, че българинът все още не е чак толкова самозабравил се по отношение на ползването на заемни средства. За да получите конкретика по темата и докато пусна статията по въпроса, може да изгледате това видео.

Проблемът със затягането на лихвените колани, обаче, не е само в бройката. Дори все още у нас хората, пазаруващи имоти, да не са чак толкова много, личното ми мнение е, че ако се разнесе мълвата, че банките ограничават кредитирането, това би завъртяло колелото на самосбъдващото се пророчество.

Ситуацията допълнително се усложнява от още няколко фактора:

  1. Брутално нарасналото количество разрешения за строеж през 2021 г.

Всички тези обекти, ако доживеят до реализацията си, все някой ще трябва да ги купи. За да ме разберете, ще трябва да ви покажа цифрите, а това ще направя в следваща статия.

2. Паниката от военния конфликт между Русия и Украйна, който – както знаем – изобщо не е просто между Русия и Украйна.

Паниката с всички произтичащи от това възможни или невъзможни сценарии. Писала съм за това ето тук.

3. Увеличението на цената на строителните материали, тока и разходите за работни заплати, както и затруднените доставки.

Поради тези затруднения в пътя от старта до реализацията на една сграда, повечето хора се фокусират върху поскъпването на крайния продукт – цената на квадратен метър. Аз искам да ви обърна внимание върху факта, че при ситуация на поскъпване на цената на квадратен метър, участниците в пазара на имоти ще бъдат поставени пред избори, които няма да им се харесат. За тези, които строят, въпросът ще е дали ще могат да продадат на „индексираните“ цени. За онези, които купуват, въпросът е дали ще могат и ще искат ли изобщо да купят.

Подобни затруднения би провокирало да изпаднат от борда както инвеститорите, които не са си направили сметката как ще строят и на кого ще продават, така и купувачите, които са влезли в сделки на зелено, но сега не са в състояние да поемат изненадващото увеличение на крайния продукт.

А ако и банките доналеят масло в огъня, затягайки кредитирането както на купувачите, така и на инвеститорите, то ще имаме може би една от най-интересните битки на пазара на имоти у нас, откакто такъв съществува – инфлация срещу всичко останало /нарастващи лихви и ограничено кредитиране, паника от войната, трудни доставки и реализации на проекти и всичко това при раздут вече пазар…/.

Инфлация срещу всичко останало!

Дали инфлацията би продължила да поддържа толкова горящ пазара на имоти, въпреки ставащото по света и у нас?

Предстои да разберем!

За съжаление, както казах в началото, не смятам, че можем да се опрем само на цифрите от миналото и да заключим със 100% сигурност какво предстои. Помнете „черните лебеди“!

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Заяви консултация
Навигация