Категории
Архив Архив

Блог

как се гони некоректен наемател

Некоректен наемател – ето как се гони!

Как да изгоните от имота си некоректен наемател?

В предходна статия ви показах какво не трябва в никакъв случай да правите, ако искате да извадите от имота си некоректен наемател.

Какво означава некоректен наемател?

Може да значи много неща.

Повечето хора веднага правят асоциация с неплащането на наема. Но, уверявам ви, един некоректен наемател може да ви докара и доста други неприятности, някои от които са:

  • не си плаща сметките за ток, вода, отопление;
  • руши имота ви или обзавеждането и оборудването в него;
  • прави странни и недоговорени с вас ремонти или преустройства на имота ви;
  • побърква съседите с купони до зори или с пиянски скандали;
  • докарал е половината си рода или приятели да живеят в имота ви, а вие нито сте се съгласявали, нито знаете за това;
  • превърнал е имота ви в нерегламентирана зоологическа градина, отглеждайки домашни или недотам домашни любимци…

Възможностите са много. Дано никога не ви се наложи от първо лице да разберете за какво говоря. Била съм свидетел на всеки един гореописан случай за 20-те години работа в областта на недвижимите имоти.

На въпроса…

Как да изгоните некоректен наемател по законоустановения ред?

Как да го направите, без да се страхувате, че утре може да бъдете осъден за действията си?

Съжалявам, че трябва да започна с това предупреждение, но законовият начин няма да се хареса на мнозина от вас.

За съжаление – дали харесваме или не харесваме закона, на закона изобщо не му пука за нашето мнение. Моята позиция е, че винаги е добре да знаем какъв е законовият начин, а оттам нататък – какъв метод ще изберем, си е наше право, но и отговорност.

Стъпка № 1 за изгонване на некоректен наемател

Прекратете си договора. Много наемодатели си мислят, че след като наемателят е неизправна страна, за наемодателя автоматично възниква правото да го „накаже“ като го изгони. Знайте, обаче, че е добре да имате доказателства /най-добре писмени/, че наемателят ви в действителност е нарушил договора за наем, че вие сте го приканили да си изпълни договора, включително да освободи имота ви /ако такъв е случаят/ и в крайна сметка – сте се възползвали от законовото си право за прекратите договора. Това става, в най-добрия случай, с нотариални покани. Но не е задължително. Добрият и изчерпателен договор за наем в случая е от съществено значение. Не коментирам изобщо случаите, в които липсва такъв. Какъвто и начин да изберете, за да уведомите наемателят си, че прекратявате договора, то това не трябва да става само на принципа „казъл/рекъл“, а трябва да има писмени следи за това.

Хубавата вест е, че в доста от случаите, когато един наемател получи нотариална покана, той се стряска и напуска.

Лошата вест е, че при някои по-нагли наематели този метод не действа. В този случай се преминава към следващата стъпка.

Стъпка № 2 за изгонване на некоректен наемател

Осъждане на наемателя ви по бързото производство.

Да, знам че сигурно първо сте си помислили за смяна на патрона или просто да извикате полиция, но това не е ника добра идея. Защо? Защото може вие да се окажете в ролята на подсъдим. Как така? Обяснила съм в предходна статия тук.

Най-добре е да се обърнете към адвокат, който да ви представлява, за да бъде подадена искова молба за образуване на гражданско дело и осъждане по бързото производство за изваждане на наемателя от имота ви. Защо? Защото едва ли вие сте извършвали често тази процедура и вероятността да пропуснете нещо важно или да сгрешите е доста голяма. И ако се питате какво пък толкова може да пропуснете, знайте че понякога хората забравят да претендират съдебните разноски да са за сметка на ответника, защото им звучи логично, че който спечели делото, той плаща разноските. Само че няма такава „логика“. И понякога сте със спечелено дело, но сте „вътре“ с пари.

Съгласно чл.310, ал. 2 от ГПК /Граждански процесуален кодекс/ бързо производство се прилага „за опразване на наети и заети за послужване помещения“.

С други думи казано, няма да чакате с месеци или години, както често се случва при другите видове производства.

Колко да е бързо бързото производство?

Със сигурност няма да е по-кратко от месец-два. Защото трябва да се предяви обвинение, да се съберат доказателства и в крайна сметка – съдът да отсъди. А всичко това е свързано със законови срокове. Ако има обжалване – сроковете се удължават. И да, на фона на точенето на останалите дела с години – бързото производство е наистина бързо, но все пак е добре да знаете, че няма да стане от днес за утре.

Нещо важно, което трябва да знаете, е че не може да обединявате иск за освобождаване на имота ви с иск за заплащане на дължимите наеми или неустойки по договора ви за наем, свързани с рушене на имота например. Защото ако се опитате да направите 2 в 1, ефектът ще е нулев. Приоритет в случая е да изведете натрапника от имота си и трябва да го направите час по-бързо. А стандартните граждански дела /в случая – за неполучените наеми/ се разглеждат по стандартния ред, т.е. може да чакате с години. Това е още една от причините да не си правите експерименти сами, а да се обърнете към адвокат. Той би трябвало да ви информира за всичко това предварително. Разбира се, не забравяйте да претендирате адвокатския хонорар също да бъде платен от наемателя ви, когато спечелите делото или делата.

И все пак, не може ли да извикате полицията?

И тя, с цялата тежест на закона, да изгони наглия наемател?

Не може ли да покажете документ за собственост на полицая, с което да докажете, че вие сте собственик, да му покажете и договора за наем и да получите съдействие за изгонването на наемателя?

Не може!

Защо не може? В следваща статия.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация