Категории
Архив Архив

Блог

как не се гони некоректен наемател

Как НЕ се гони некоректен наемател

Да извадиш от имота си некоректен наемател, чийто договор е изтекъл или прекратен, но той упорито отказва за излезе.

Ето как не се прави!

Как не се гони некоректен наемател:

Иванчо си дава под наем двустайния апартамент в Младост 1. За целите на тази статия ще направя Марийка негов наемател /за хората, но които им е писнало да четат за тези двамата, препоръчвам друг вид четива с по-богат избор на герои/. Марийка се нанася в апартамента и всичко е много добре, докато един ден жената не заявява на наемодателя си, че е загубила работата си и поради тази причина малко ще закъснее с наема този месец. Този месец, обаче, се разтегля доста и тя не просто закъснява, а направо спира да плаща. Иванчо, от своя страна, спира да я иска за свой наемател.

И да, някои от вас сигурно са си казали, че да изгониш на улицата самотна жена посред зима, сигурно е безсърдечно, но с този наем пък Иванчо си помага за прехраната на двете си деца. Няколко пъти Иванчо предупреждава наемателката си, че „този път вече й е за последно и следващият месец си иска дължимите наеми накуп“, но ефектът е винаги един и същ. Обещания, извинения и нулев финансов резултат. И когато пети пореден месец Марийка обещава, че ще плати, но не плаща, а за капак на това започва да трупа и сметки за ток, парно и вода, Иванчо решава, че отчаяните ситуации изискват отчаяни действия.

Номерът с ключалката…

Един ден Иванчо влиза в имота си, изхвърля всички вещи на наемателката си до кофите пред блока и сменя ключалката на входната врата.

Марийка не е била в апартамента и не е могла да се противопостави на тези действия на разярения си хазяин, но дори да беше, едва ли щеше да успее да го спре.

Ще ви спестя панаирите и чисто човешките драми в случая и ще се съсредоточа върху това, какво според закона е трябвало да направи Иванчо, за да не му се случи това, което е последвало.

Какво е последвало?

Марийка, освен безработна, се оказала достатъчно умна да се свърже с адвокат, който я осветлява по въпроса, че Иванчо всъщност е извършил деяние, което се наказва от закона. Откъде пари за адвокат, като уж не е можела да си плаща сметките и наема? Подобни въпроси са ме терзаели и когато мои клиенти наемодатели са ми споделяли, че наемателите им закъснявали с плащането на наема, но за сметка на това успявали да си купят нови мобилни телефони. Винаги съм се изумявала как може да ни си платиш парното, но все пак си вземаш най-новия iphone на изплащане. Но това е тема за друга статия.

Самоуправство – това, съгласно Наказателния кодекс, е престъпление.

Нека ви покажа какво гласи чл. 323, ал.1 от Наказателния кодекс: Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева“.

Тук разковничето е в израза „не по установения ред“.

Кой е установеният ред?

Няма да се хареса на Иванчо този ред, ако го разбере. И да го е знаел, силно се съмнявам, че би тръгнал по него.

Казано накратко – установеният ред е съдебен. Иванчо трябва да осъди Марийка, за да може да си влезе в имота. Вярно, процедурата е по-кратка от нормалната, но все пак трябва да измине некратък път.

Ама как така? А полицията не може ли да помогне? Не може. Някога можеше. Сега вече  – не. Истината е, че аз самата до скоро не знаех, че полицията вече няма право да взема страна в подобни ситуации. Защо? Защото по закон няма право да се намесва в подобен род граждански спорове. Но и на тази тема ще обърна повече внимание в следващата статия.

Какво рискува наемодателят, ако бъде обвинен и признат в самоуправство?

Смяната на патрона и изхвърлянето на вещите на наемателя на улицата, макар този наемател да е очевидно неизправна страна, може да докара на наемодателя глоба до 1 000 лева и плащане на съдебните разноски по делото, включително адвокатски хонорари. Не засягам темата с лишаването от свобода до 5 години, тъй като това ми се струва много по-малко вероятно, но е факт, че законодателят е записал и тази възможност.

И да, знам че звучи невероятно, че един законен собственик не може да си влезе в имота и няма право сам да изгони един очевидно неизправен наемател. Но… такъв е законът. И ви уверявам, че на закона изобщо не му пука дали го одобряваме, или не.

Обвинение в кражба…

Има и друга неволя, която би могла да се стовари на Иванчовата глава, ако Марийка е достатъчно заинтересована да му стъжни живота. Когато влизаш в имот, обитаван от чужд човек без неговото присъствие, този чужд човек може да те обвини в кражба. Може да твърди, че е имал 20 000 лева под дюшека си или златни накити, останали от баба му, които са изчезнали след неканеното посещение на хазяина. Как се доказва това? Трудно. Честно казано – дори не знам дали е възможно да се докаже. Но е достатъчно отмъстителният ви наемател да ви заведе едно такова дело, че сте го окрали, и да се разхождате по съдилища с месеци или години наред.

И ако вероятността да ви осъдят за кражба е наистина минимална и бихте се разминали само с ядовете /не, че това е малко/, то самоуправството е доста ясно формулирано от закона и там ще ви се наложи да се биете с вятърните мелници на прокуратурата ни.

Ето как не се гони некоректен наемател!

А как се прави ще научите в следваща статия.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация