Категории
Архив Архив

Блог

Необезпечен кредит – такова животно няма!

Необезпечени кредити – не се подвеждайте по наименованието им.

Ще срещнете реклами и предложения за необезпечени кредити за физически лица под всякакви форми:

  • Бързи кредити
  • Потребителски кредити
  • Овърдрафти
  • Кредитни карти

Това не означава, че кредитите наистина са необезпечени.

Защото обезпечението сте вие.

И фактът, че в договора ви за кредит не е подробно написано какво може да ви се случи, ако спрете да плащате, не означава, че законът не дава съответните права на вашия кредитор.

Защо изобщо повдигам темата?

Защото притеснително много хора се подхлъзват и спират да плащат.

Спират не просто, защото нямат възможност, а защото смятат, че никой нищо не може да им вземе, след като не са заложили имот, а са взели кредит.

Ипотеката не е единственият начин, по който кредиторите имат право да си върнат онова, което са ви дали. Заедно с лихвите.

В Гражданския процесуалния кодекс /ГПК – вижте чл.417 и 418/ е ясно записано, че дори само на база извлечение от счетоводните книги на кредитора, той може да се обърне към съда и да се снабди незабавно с изпълнителен лист.

Какво означава това?

Осъждане по бързата процедура…

Само да база доказателствен материал, че сте взели кредит и че сте спрели да го плащате.

И съдът не се интересува нито от сърцераздирателната ви лична история или от затруднението, в което сте изпаднали.

Изпълнителният лист стига до съдия изпълнител.

Оттук нататък решение на кредитора е към кое от притежаваното от вас имущество /движимо или недвижимо/ да насочи изпълнението, чрез съдебния изпълнител. Или пък да реши да запорира сметките ви, включително тази, по която получавате заплатата, пенсията си или някакъв друг доход, който получавате. Изключение правят единствено обезщетенията, изплащани от НОИ /като майчинство и болнични/. За онези, които се успокояват, знаейки че има несеквестируеми вещи и доходи, може да прочетат тази статия.

Ето как в резултат от неплащане по дълг по кредитна карта, потребителски кредит или бърз кредит, може да се окажете с възбрана върху недвижим имот или със запор на заплата или депозитната ви сметка.

И, знаете ли, най-често чувам от хора, изпаднали в това положение, да казват: „Да ме съдят колкото си искат! Нямат какво да ми вземат. Нито имот имам, нито коли, нито депозити, нито заплата!“.

И като по ирония на съдбата, същите тези хора след някой-друг месец или година се свързват с мен, за да ми кажат, че някой от родителите им е починал, а родителят е имал имот или имоти. И следва дежурният въпрос, когато им кажа какви са им рисковете, дори да им продам имотите: „Ами сега какво да правя?“.

Помнете, че дори днес да нямате нищо, утре може да наследите!

Пиша тази статия, за да ви накарам да помислите по въпроса, че нищо в този свят не се губи. И когато си взел нещо, да си мислиш, че ще минеш метър, ако не го върнеш, обикновено излиза скъпо.

Наивно е да се подвеждате по търговски наименования. И колкото повече човек се крие от даден проблем и бяга от него, толкова по-скъпо плаща за решението му след време.

На хората, които вярват на твърденията, че лихвите по бързите кредити били толкова високи, защото този тип кредити били необезпечени, ще кажа само едно…

Направете си експеримент. Напишете в гугъл „бърз кредит“ или „потребителски кредит“ и „изпълнително дело“ или „гражданско дело“. Ако отделите достатъчно време да прочетете поне част от делата, ще погледнете с други очи т.нар. необезпечени кредити.

В тази статия не коментирам неравноправните клаузи, съществуващи в някои договори за кредит – независимо дали са сключени с банки или с небанкови финансови институции. Това е съвсем друга тема. Ако сте жертва на такава, задължително трябва да се обърнете към адвокат.

Искам да фокусирам вниманието ви във факта, че на този свят безплатен обяд няма.

И колкото повече бавите плащането на сметката, толкова по-солена става тя.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация