/Не може да прехвърлиш имот, който все още не притежаваш, но може да го завещаеш! Ето защо!

Не може да прехвърлиш имот, който все още не притежаваш, но може да го завещаеш! Ето защо!

Споделете тук:

Здравата логика подсказва, че е невъзможно да продадеш, дариш, замениш или прехвърлиш имот срещу гледане и издръжка, ако не го притежаваш.

Но какво ще кажете, ако разберете, че е напълно възможно да направите завещание за имоти, които в момента не притежавате?

Много хора си мислят, това е шега. Но не е.

Ето защо е възможно…

Независимо от вида му, завещанието произвежда действие след смъртта на лицето, което го е направило.  А до настъпване на смъртта активите на въпросното лице могат да се менят. Могат да се намаляват или да се увеличават.

Нека отново ползваме Иванчо, за да стане по-ясно и с пример…

Към момента на съставяне на завещанието си, Иванчо притежава само няколко ниви в Горно Нанадолно, оставени от баща му. Но не се знае до момента на смъртта си колко точно ще се замогне същият този наш герой. Да си представим, че в деня на откриването на Иванчовото наследство /т.е. в деня на смъртта му/ се оказва, че той е завършил жизнения си път като заможен българин с десетина апартамента в центъра на София. И няма никаква пречка Иванчо да завещае цялото си имущество на съседката Марийка, без изобщо да описва имот по имот какво точно е имал предвид. Може да й е завещал и всичките си пари, без да уточнява размера на сумата.

Как така?

Просто законът позволява тази обща формулировка в завещанията. Сигурно сте гледали поне един сапунен сериал, в който с тържествен тон се обявява: „Обявявам за наследник на цялото си  – движимо и недвижимо имущество, лицето…“ – и тук прекъсват за реклами или свършва поредният епизод.

Ето, че е възможно да си пишеш завещанието, докато си беден философ на 30, а на 70, когато е приключил жизнения ти път, да си завършил като богат капиталист. И е достатъчно само да спазиш предписаната от закона форма, за да породи действие завещанието ти.

Пиша тази статия неслучайно!

Тя е в отговор на мои клиенти, които през годините съм чувала да се кахърят, че „им се искало те да определят в чии ръце да отидат всичките им активи, но как да го направят, като в крайна сметка не са наясно с какво ще разполагат в края на живота си“…

Е, не всичко е цветя и рози със завещанията. Ако беше – щяха да се ползват по-често. Както сигурно знаете – определени наследници имат право на запазени части и законът им позволява да си търсят въпросните запазени части /за това съм направила видео тук/.

За целите на тази статия обаче, е достатъчно да знаете, че не е нужно нито да знаете какво завещавате, нито да го притежавате към момента, в който си пишете завещанието.

Важно е:

  • да напишете завещанието както трябва;
  • да знаете какво правите;
  • какво ще е налично към момента на смъртта ви.

Не така стоят нещата с останалите начини, по които може да прехвърлите имотите си.

И няма никакво значение дали сделката ще е възмездна /покупко-продажба, замяна или прехвърляне срещу гледане и издръжка/, или ще е безвъзмездна /дарение/. Няма как да прехвърлиш нещо сега, ако не го притежаваш.

Не случайно един от задължително изискващите се документи, които нотариусът проверява, а съдията по вписванията следи за наличието му, за да впише сделката, е документът за собственост. Не „обещание“ или „намерение“ за собственост, а документ за собственост.

Не можеш да продадеш, дариш, замениш или прехвърлиш имот, който не притежаваш. Но можеш да завещаеш цялото си имущество и ако към момента на смъртта ти има такова – то „сделката“ ще  е факт.

Помнете! Става дума само и единствено за имуществото, което лицето е притежавало към датата на смъртта си. Човек може да е направил 10 завещания, но в крайна сметка произвежда действие винаги последното и само за имуществото, което е налично към момента на откриване на наследството.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още