/Невъзможност от нежелание за плащане – ЦКР не ги различава!

Невъзможност от нежелание за плащане – ЦКР не ги различава!

Споделете тук:

Представете си го като затворено помещение. Няма кой да ви чуе, няма на кого да обясните. Изглежда, сякаш някой ви слуша, но никой не ви разбира.

Що е то?

Централният кредитен регистър. Той не прави разлика между невъзможност и нежелание за плащане. А това води след себе си много последствия.

За да попаднете в Централния кредитен регистър с дамгата „лош платец“, не е задължително да сте спрели да плащате умишлено. В кредитния регистър има графи за различните закъснения с вноските – под наблюдение, нередовен и необслужван /последният, наречен още „загуба“/.

Но в Централния кредитен регистър няма графи „Ей, съвсем забравих!“, „Бях в чужбина точно по това време…“, „Точно тогава останах без работа…“, „Развеждах се и не ми беше до вноски…“, „Жена ми трябваше да внася, а тя взела, че изхарчила парите…“, „Кредитът го теглих за един приятел и аз нямам ангажимент да внасям…“, „Бях карантиниран заради ковид и не можех да стигна до банката…“, „Катастрофирах и два месеца бях в реанимация!“, „Ама няколко дни закъснения толкова ли са важни, нали после съм си платил вноската…“.

В Централния кредитен регистър платците се делят на плащащи навреме и закъсняващи.

На закъсняващите им се лепва етикет „лоши платци“. Колко лоши? Зависи колко са закъснявали.

Запомнете едно! Алгоритмите не разбират нито от обяснения, нито от оправдания.

Спомням си някогашния Австрийски хотел в Сандански… Първият и единствен път, в който посетих това място, имах интересно преживяване. На рецепцията пишеше, че гостите на хотела трябва да освободят стаите до 12.00 ч. на обяд. Стегнах си багажа до уречения час, но понеже никога не успявам да тръгна на път само с една чанта, наложи се да направя два курса от стаята до рецепцията. На втория курс финиширах пред стаята в 12.05 ч. Не знам как да ви опиша изненадата си, когато открих, че по никакъв начин не мога да вляза. Някаква умна система заключваше стаите точно в 12.00 ч. и гостите-нарушители оставаха навън, а багажът им – вътре. Е, поне това беше моят случай. Никога не разбрах какво точно щеше да е, ако аз бях останала вътре в стаята след 12.00 ч. Дали тогава щях да мога да изляза, или умната система щеше да се погрижи да ме задържи. Имах си достатъчно проблеми с това да си освободя багажа-затворник.

Слязох на рецепция и обясних, че вратата се е заключила и не мога да си взема останалия багаж. Любезно ме насочиха към едно уведомление на същата тази рецепция, че гости, които не спазват правилата за освобождаване на стаите в определения от ръководството на хотела час, биват таксувани с още една нощувка. Тогава една нощувка струваше между 100 и 120 лева – в зависимост от типа стая,, която сте наели. И, повярвайте ми, 100 лева бяха много пари. А на минута никога не ме бяха таксували досега. Това щяха да бъдат най-скъпите 5 минути, свързани с хотелските ми изживявания до момента.  Последва разправия с хората на рецепцията. Не се разправях аз. Аз бях онемяла. В крайна сметка освободиха багажа ми и не платих въпросните 100 лева. Тогава все още хората не ползваха толкова често кредитни карти и нямаше откъде да ми блокират пари. Днес нещата биха стояли доста по-различно.

От днешната си камбанария, анализирайки „австрийския“ си случай, си давам сметка, че управата на хотела явно е била предприела тези драконовски мерки, защото не е могла да се справи с безхаберието на голяма част от клиентите, които не са спазвали правилата и са напускали след уговорения час.

Мисля си, че нещо такова е заложено и в алгоритъма на Централния кредитен регистър. Няма значение защо багажът ти е в стаята след 12.00 ч., вратата се заключва и мачът приключва. Ако го нямаше човешкият фактор в хотела, щях да отнеса глобата със сигурност. В Централния кредитен регистър, обаче, човешкият фактор липсва – буквално. Там няма на кого да се оплачете, няма на кого да обясните, няма кого да заплашите.

Да, ако е направена грешка, т.е. ако е подадена грешна информация и вие в действителност не сте закъснели с вноските си, а в регистъра е отразено, че сте закъснели, тогава има начин нещата да се оправят. Но в алгоритъма на Централния кредитен регистър няма заложена графи от рода на: „Не знаех…“, „Не съм разбрал…“, „Не съм виновен…“. Така, както колкото и време да бях останала пред онази хотелска стая и колкото и каквито и аргументи да й бях представяла, тя нямаше да се отвори. И с подаръци, и с молби, и със заплахи да бях действала, ключалката нямаше да се трогне от действията ми. Можех да въздействам на човек, но не и на ключалка.

Същото е с кредитните регистри. В алгоритъма им няма заложени възможности за промени, поради обяснения.

Защо отделям толкова време да ви убедя, че е безсмислено да се успокоявате, че след като сте имали уважителна причина да закъснеете с вноските си по кредита, ще ви се размине и това няма да бъде отразено от системата?

Защото при повече от половината от клиентите със забава във вноските, които консултирам, забелязвам една и съща упорито повтаряща се заблуда: „Ако имам сериозна причина за закъснението, ако не съм го направил нарочно, значи ще ми се размине“.

Следващият път, когато вие си кажете това, спомнете си за заключената врата в Австрийския хотел. И се надявам това да ви дисциплинира повече и да осъзнаете, че когато насреща си имаме бездушни машини, обясненията са излишни.

Ако трябва да завърша донякъде оптимистично тази статия – докато все още в одобрението на кредитите участват живи хора, обясненията за закъсненията в някои случаи вършат работа. Но само в някои. Както сме тръгнали, обаче, много е възможно и банковите служители да бъдат изцяло заменени от изкуствен интелект, така че…

Направете всичко възможно, за да не допускате закъснения по кредитите си. Помнете, че някой ден няма да има на кого да се обяснявате.  

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още