/„Запорираха ми пенсията! Имат ли право тия изедници – съдебните изпълнители?!“

„Запорираха ми пенсията! Имат ли право тия изедници – съдебните изпълнители?!“

Споделете тук:

Чували ли сте истории за хора, чиито минимални работни заплати и пенсии за били запорирани?

Може би не просто сте чували, а и вие сте били герои в такива филми?

Пиша тази статия, защото много хора се чудят как така е възможно да се запорират несеквестируеми доходи. За това какво пък е това несеквестируем доход – след малко…

Неща първо ви разкажа една история…

Баба Марийка се издържа само от пенсията си. Пенсията й е в размер на 800 лева, за което комшийките завистливо цъкат с език, но тя си знае колко много е работила и колко вноски е дала на държавата, за да ги получи най-накрая тези 800 лева.

Един ден отива да си изтегли пенсията и с потрес разбира, че сметката й е запорирана. На баба Марийка й трябва известно време, за да разбере как е възможно това. А то се оказва напълно възможно, защото жената, за да помогне на своя безработен син, изтеглила потребителски кредит 10 000 лева. Да, някой банки дават потребителски кредити и на пенсионери. И да, някои родители дондуркат децата си от люлкато до гроба – буквално. „Тука е така!“ – казваше често един мой преподавател в университета и все по-често се сещам за този израз в подобни ситуации.

Уговорката била „да помогне на детето, само докато си намери работа“, а и „детето“ обещало, че ще плаща вноските. Просто кредитът щял да е на името на баба Марийка. Само това. Баба Марийка си харчи със здраве пенсията и дори и не помисля, че част от нея трябва да отива за погасяване на кредита. Защо? Защото „тая работа се е уговорила да я мисли синът“. Той щял да вкарва парите по вноската всеки месец, а тя – да си ползва пенсията спокойно.

Очевидно „детето“ забравило за уговорките. Кредиторът решил да не чака. Осъдил баба Марийка по бързата процедура и работата стигнала до съдебен изпълнител.

Чуди се баба Марийка, как така не е разбрала за закъсненията. Та нали банките уж звънели, като закъснееш, дори и с два дни? Ама си спомня, че нарочно били оставили телефонният номер на сина й. Да не я притеснява нея банката. та нали така или иначе за него бил кредитът.

Изненадите не спрели дотук. Баба Марийка, за разлика от сина си, била спестила малко пари – 5 000 лева. Бели пари за черни дни. За ужас на спестовната българка – и тази сметка се оказала запорирана.

Баба Марийка е потресена. И не, не от това че синът й спрял да плаща. Това е съвсем друга тема. И за нея нищо не учим в училище. Нашата героиня знае, че има несеквестируеми доходи и се чуди как така са й запорирали пенсията.

Несеквестируеми са доходите, които законът е определил като един вид „недосегаеми“ за който и да било кредитор. Това са минималните доходи, без наличието на които се предполага, че един човек няма как да оцелее. И каквито и „прегрешения“ да е имал, колкото и дългове да е натрупал, на когото и да ги дължи, никой няма право да сложи ръка върху несеквестируемия доход.

Защо, след като е така, сега баба Марийка не може да пипне и стотинка от пенсията. Как е възможно това?

Де юре и де факто нещата…

Съдебният изпълнител не може да запорира пълния размер на пенсията на баба Марийка. Той би трябвало да се обърне към НОИ, за да разбере първо какъв е размерът на пенсията. Ако баба Марийка беше „леля Марийка“, т.е. ако беше по-млада и получаваше заплата, вместо пенсия, съдебният изпълнител би трябвало да се обърне към работодателя й, за да разбере какъв е размера на трудовото й възнаграждение. И след като се информира, тогава да определи каква част от пенсията или заплатата може да запорира.

Ако трябва да задълбая още в темата, ако нашата героиня беше достатъчно млада, за да има и непълнолетни деца, сметките на съдебният изпълнител щяха да се усложнят още малко, защото тогава несегвестируемият доход щеше да се провмени – в зависимост от размера на сумите, които жената получава и в зависимост на бройката деца, които трябва да отглежда.

Но темата на тази статия не е да правим точни изчисления с колко точно лева ще се разделя всеки месец баба Марийка, докато не изплати задължението на сина си.

Темата ни е защо съдебният изпълнител е запорирал всички сметки на жената, без оглед на несекверуемостта?

Има понятие, наречено „банкова тайна“. Казано по друг начин – съдебният изпълнител може да си пита колкото си иска банките какви пари има баба Марийка при тях, било то депозити, пенсии, заплати или друг вид приходи. Никоя банка няма право да даде подобна информация на съдебния изпълнител.

Какво прави в такъв случай съдебният изпълнител?

Най-често изпраща запорни съобщения до всички или до избрани от него банки. Често – без да знае дали във въпросните банки има и лев на името на въпросното лице. Това е вид превенция, защита на кредитора, на който баба Марийка дължи, но не плаща.

Сигурна съм , че вече част от вас са се запитали: „Ама това честно ли е?! От какво ще живее жената? Ами нали има закони? Ами несеквестируемия доход?“.

Да, има закони.

Какво трябва да направи баба Марийка?

Като начало – да не се паникьосва /доколкото това е възможно/.

После – да се свърже с въпросния съдебен изпълнител и да разбере наясно ли е изобщо съдебният изпълнител колко е размерът на пенсията й и как е изчислил колко реално има право да запорира. Действията на съдебните изпълнители рядко са недобросъвестни и най-вероятно въпросният изпълнител не е наложил запора, за да остане баба Марийка без стотинка. Той просто гледа да си свърши по-бързо работата. Но е много възможно да не е получил навреме информацията /от НОИ, ако е за пенсия; от работодател – ако е за заплата/, за да прецизира сумата, която да запорира. Дори да е действал обаче прибързано или недобросъвестно, баба Марийка трябва да знае, че има права. И първото нещо, което трябва да направи, е да алармира съдебния изпълнител, че е наясно с това.

Перфектно би било, ако в една такава ситуация баба Марийка, още преди да е отишла при съдебния изпълнител, си направи и една консултация с адвокат. Защо? За да е сигурна, че наистина си знае правата.

От тази статия трябва да знаете, че кой каквото иска да ви запорира, винаги имате право на доход, на който никой няма право да сложи ръка. Ако това все пак се случи – без паника и без лоши чувства. Най-вероятно някой се опитва да защити кредитора ви. Дори да се е престарал, има начин да се защитите. Но ако не се чувствате сигурни, преди да посетите съдебния изпъллнител – задължително посетете адвокат.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още