/Трите „вълшебни въпроса“ за всяка успешна инвестиция в имот!

Трите „вълшебни въпроса“ за всяка успешна инвестиция в имот!

Споделете тук:

Кое е най-важното, което трябва да знаете, когато инвестирате в недвижими имоти?

Не, не е накъде ще се движи пазарът!

Знам, че мнозина от вас са дали точно този отговор.

Но пазарът на имоти, така или иначе, в дългосрочен план, винаги се движи нагоре. Кривата на цените на имотите е синусоида, която върви нагоре. Няма да започнат да ги дават два апартамента за левче, колкото и балони да има, колкото и шумно да се пукат.

Кои са базовите правила, които трябва да спазвате, когато инвестирате в недвижим имот?

Те важат за почти всяка инвестиция.

Правилата за успешно инвестиране в недвижими имоти всъщност са отговорите на три изключително важни въпроса.

  1. Решава ли моята инвестиция някакъв проблем?

Недвижимите имоти като цяло /изключвайки земеделските земи и подобни/ решават проблема с подслона. Към момента всяко човешко същество все още има нужда от покрив над главата си. От такъв покрив имат хората като физически лица. Вярно, че някои разбират под „покрив“ една стаичка, а други – палат, но като цяло трябва да има нещо построено, което да не може да се издуха от първия срещнат изгладнял вълк. От подслон има нужда и бизнесът – офиси, магазини, търговски площи и пр. Същата е ситуацията и със здравеопазването, образованието, културата  и всички останали сфери на живота ни и свързаните с тях институции. С две думи казано – докато не започнем да живеем изцяло във виртуалния свят, все още ще ни трябват физически сгради, в които да се подслоняваме, от които да пазаруваме, в които да работим или да ползваме някакви обществени услуги. Да, знам че светът се променя и вече може да се пазарува онлайн. Знам, че децата ни започнаха да учат дистанционно и че офисите на голяма част от хората се преместиха в Zoom. Но моето лично мнение е, че докато имаме физически тела, тези тела ще трябва да бъдат „пазени“ от физически сгради. Т.е. отговорът на въпроса дали инвестицията в имот решава някакъв реален проблем, е ДА.

Това, обаче, все още не е достатъчно, за да кажем, че инвестицията в имот е нещо подходящо и изгодно.

Тук следва вторият „вълшебен въпрос“…

2. На какъв брой хора решава проблем моята инвестиция?

Точно тук е мястото да се запитате дали е по-добре да вложите парите си в жилищен имот или в бизнес имот да речем. И как ще отговорите на този въпрос? С още въпроси. Да, това е най-добрият начин, който ми е известен, за да анализирам по-сложен казус. Като го разделя на по-малки такива. То е същото като онази приказка как е възможно да изядеш цял слон. Хапка по хапка.

Това е времето да анализирате въпроси от рода на:

  • колко хора в момента имат нужда от жилище;
  • къде има повече стълпотворения;
  • къде се очаква да има все повече и повече хора;
  • къде се очаква обезлюдяване;
  • къде има работа и къде няма;
  • накъде, като цяло, върви потокът от хора;
  • какви имоти се търсят най-често;
  • какви имоти се строят напоследък…

И още много, много въпроси. Помнете, че няма глупави въпроси. Има незададени. А за всеки незададен или незададен навреме въпрос после се плаща скъпо и прескъпо.

Тук цифрите, процентите, статистиките са много важни. Защото ако вашата инвестиция решава проблем на много малка група от хора, то това е доста рискова инвестиция.

Когато сте си направили този анализ и отговорът и на двата въпроса е ДА, следва третият „вълшебен въпрос“:

3. Имам ли план как да осъществя инвестицията си безопасно?

Ето тук схемата на много от вас се чупи. Това е капанът, в който падат толкова, иначе разумни хора. Те употребяват много ресурс да анализират дали и какво да купят и толкова се ентусиазират, че забравят един много важен факт. Това, че една инвестиция е принципно добра, не означава, че е добра за вас и не означава, че вие ще може да се справите с нея.

Ето защо е толкова важно да се направи онзи прословут анализ „Кой пита“, за който не спирам да говоря и пиша. Всеки един от вас има различен капитал, цели, възможности, познания и различна толерантност към риск. И всичко това трябва да бъде анализирано преди да влезете в сделката, колкото и изгодна да ви се вижда тя. В противен случай – играете руска рулетка. Откъде знам това ли? Защото за 20 години сделки с имоти при мен са идвали много от вас, намерили точно сделката на живота си и опарили се жестоко – прибързвайки, от незнание или от липса на опит.

Казано накратко:

Решите ли да инвестирате в имот, първо си задайте трите „вълшебни въпроса“. И ако отговорът и на трите е ДА, то може да купувате смело. Всичко друго е хазарт.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още