Категории
Как да реша дали е добра идея жилището да е на името на детето… Как да реша дали е добра идея жилището да е на името на детето…

Блог

Как да реша дали е добра идея жилището да е на името на детето…

Онези от вас, които знаят, че ако непълнолетен е собственик на имот, то този имот може да бъде продаван само с разрешението на районния съд, сигурно си задават въпроса: „Заслужава ли си в такъв случай да прехвърлям апартамента на детето?“.

Доколко разумно е да купите жилище на името на дете?

Доколко оправдано е да дарите апартамент на непълнолетен?

Дали е добра идея да блокирате възможността вие или детето ви да оперира с един актив за години напред? Колко години? Докато младият собственикът не навърши пълнолетие.

За да си отговорите на този въпрос, най-добре е първо да си дадете сметка за настоящата ситуация.

Отговорете си на следните въпроси:

  1. На колко години е детето?

Колкото по-малко е то, толкова повече време ще бъдете с относително „вързани“ ръце, ако решите по някаква причина да се разпоредите с имота.

2. Каква е настоящата ви финансова ситуация?

Има ли реална опасност в близките няколко месеци или години да ви бъде необходима някаква по-сериозна сума пари. Било за образование на детето, било за лечение, било за нещо друго /за добро или за зло/, за което знаете, че няма откъде да вземете пари, а ще се наложи, ако не да продадете, то поне да ипотекирате имот.

3. Каква е житейската ви, чисто битова, ситуация?

Предвиждате ли скоро местене от мястото, в което живеете? Може би ще ви трябва по-голям имот? Може би ще сменяте самия град /село/, в което живеете и ще ви трябват допълнителни пари?

4. Какви са бъдещите ви „творчески планове“?

Казано по друг начин – има ли вероятност да ви е нужна някаква по-сериозна сума пари, която не сте в състояние да отделите от заплатата си. За бизнес? За нещо друго, което ви е важно?

5. Имате ли на ваше име други имоти, които бихте могли да ползвате, като ги обърнете в пари /чрез продажба или като ги ипотекирате/?

Когато си направите този анализ, остава да теглите чертата и…

Ако до навършване на пълнолетие на детето остават месеци или малко на брой години, ако смятате, че занапред няма да ви трябва крупна сума пари, или ако имате друг имот, който да може да „развържете“, ако ви потрябват финанси, то тогава може да си позволите имотът да е на името на детето.

Ако детето ви е на 2 години и до навършване на пълнолетието му остават още 16 години, живеете под наем и нямате други имоти, дори да не предвиждате да са ви е нужна занапред по-голяма сума пари, не ми се струва разумно да затваряте един толкова съществен актив по този начин.

Сигурна съм, че някои от вас вече са си задали въпроса: „А непредвидените ситуации? Какво да правя, ако се сблъскам челно с „черен лебед“ в живота си? Днес всичко ми е наред и нищо не ми трябва. Утре от небето пада коронавирус и целият ми свят се срива…“.

Тук мога да ви успокоя, уточнявайки, че законодателят все пак е предвидил, че в живота на всеки човек може да настъпят ситуации, които да го изкарат извън релси.

И затова в чл. 130 от Семейния кодекс е казано, че „по изключение обезпечаване на чужди задължения чрез залог или ипотека може да се извърши при нужда или очевидна полза за детето или при извънредни нужди на семейството“. А ако попаднете в ситуация, в която например за самото дете са нужни пари. Представете си, че му се отвори невероятна възможност да учи някъде, но пари няма. Има само имот. Или, не дай си боже, детето се разболее или някой от родителите му, който трябва да е здрав, за да се грижи за детето. Тогава законът е казал, че разпореждане с имота все пак може да се извърши, с разрешение на районния съд и ако разпореждането не противоречи на интереса на детето.

Да се докаже дали парите, получени от продажбата на имота, са в интерес на детето, не е чак толкова трудно. Процедурата не е толкова сложна.

Трябва ви адвокат, който знае каква е процедурата и месец-два, които да изчакате, докато минете по всички инстанции, за да се сдобиете с решението за продажба от съда.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата “Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит”, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация