/За грешката да станеш поръчител

За грешката да станеш поръчител

Споделете тук:

Вие сте добър човек, нали така? А добрите хора помагат. Особено на близки и приятели.

Въпрос!

Какво трябва да направи един добър човек, когато негов близък го помоли да му стане поръчител, за да вземе кредит от банка?

В нито един учебник не съм срещала отговор на този въпрос. А вие?

Какво ще направите вие в една такава ситуация?

Със сигурност знам, че повечето от вас ще се притесняват да влязат в този филм. Както съм убедена и че една притеснително голяма част от вас ще приемат. От неудобство и от страх да не ги сметнат за лоши хора. Лоши роднини или приятели.  

Помислете! Една институция, която с това се занимава  и която ламти да дава пари, отказва на вашия роднина или приятел кредит без поръчител, защото е преценила, че рискът е прекалено голям. А вие си слагате главата в торбата. Защо?

Защото го познавате!

Това, че вашият близък е много готин човек, душата на компанията, че прави най-уникалната лазаня на света и е държал най-яката реч на сватбата ви, не означава че ще може със сигурност да си плаща дълговете.

Да станете поръчител по кредит е един от най-преките пътища към развалянето на отношенията ви с този човек.

Ще го разберете, когато на вас започнат да ви звънят за просрочените вноски.

Но да речем, че развалянето на отношенията с един човек може и да не сгромоляса живота ви.

Какво, обаче, би станало, ако благодарение на вашата жертвоготовност към приятеля си, в един момент се сдобиете със силно светеща табела “Лош платец”?

Кой би ви лепнал подобен етикет? Електронната система на Централния кредитен регистър. Нали се сещане – нищо лично! Защото има банки, които качват в ЦКР и поръчителите. И е въпрос на време това да започнат да правят всички банки. Не забравяйте, че живеем в свят, в който наистина всичко се знае, записва и следи. С добри намерения, разбира се. Поне с първоначално добри.

Какво да правите, ако най-добрият ви приятел поиска услугата да му станете поръчител?

Ако имате възможност – по-добре му дайте тези пари на заем. Да, знам че точно това е моментът, в който сте ме сметнали за тотално неадекватна. Буквално чувам размислите по темата на някои от вас: “Че той ако не плаща на банката, значи и на мен няма да ми върне заема! Защо да си слагам главата в торбата?!”. Нека сега аз ви задам един въпрос…

Ако приемем факта, че вашият приятел няма да си върне дълга, какво предпочитате – дългът да е към банката, или да е към вас?

Сигурна съм, че много хора са отговорили автоматично, че е логично да предпочетат дългът да е към банката. Знаете ли защо това е автоматичният отговор? Защото и това не се учи в училище!

Ако не бяхте се съгласили и вие да влезнете в този кредит, наистина щеше да е по-добре приятелят ви да дължи пари на банката, а не на вас. Но в случая с поръчителството, неговото задължение е и ваше задължение, ако той спре да плаща.

По-упоритите от вас вече са стигнали напред в разсъжденията по темата: “Да де, ама ако аз му дам парите на заем, ще се лиша наведнъж от една по-голяма сума. Докато, ако той е решил да не плаща, поне ще мога да разсроча плащането на вноски.”

А лихвите? Сетихте ли се за тях? Сетихте ли се, че се оказвате в ситуация, в която плащате и лихвите. Един потребителски кредит от 10 000 лева за срок от 10 години с лихва от 5% би се разсрочил на вноски от около 110 лева /с месечната такса за обслужване на сметката/. Тук лихвите, заедно с месечната такса за обслужване на сметката, са още около 3 000 лева. Т.е.  кредитът се оскъпява за упоменатия период с 30%.

Но лихвите са бял кахър. Наказателната лихва може да ви закопае. За нея сетихте ли се? Тя се начислява, когато клиентът започне да изпада в просрочие. Слагат ви едни “скромни” 10% наказание върху просрочието.

Ами ако кредитът стане съдебен? С други думи казано – вашият приятел спира да плаща, вие смятате, че е несправедливо да поемате неговия дълг и си казвате: “Да се оправя банката!”. И банката започва да се оправя. Осъжда ви и съдебен изпълнител налага обезпечителни мерки. Това може да е запор на заплата или възбрана върху имот – каквото Господ дал, както се казва. Значи трябва да се плати и за адвокатските хонорари, съдебните разходи и разходите за съдебния изпълнител. Познайте кой ще плати и тези сметки, ако на вашия приятел няма какво да му запорират или възбранят, ако е останал без работа и няма имоти на негово име!

Ето как една първоначална сума от 10 000 лева може да набъбне двойно за притеснително кратко време. Ето как може да се окаже, че сте станали поръчител за сума от 10 000 лева, а в един момент се оказвате с дълг от 20 000 лева. Всичко това – в комплект с потенциална възбрана върху собствения ви имот или запор възху заплатата или спесняванията ви.

И, разбира се, не забравяйте лепнатия етикет “Лош платец!”, който, за да изчистите, ще трябва да докажете, че “нямате нищо общо с тази ситуация”, а истината е, че ще сте влезли с двата крака в ситуацията и че кредиторите няма да се интересуват дали е било справедливо, че сте решили да помогнете на приятел, а сте били подведени.

Знам, че някои от вас са си казали, че точно вашият приятел никога няма да ви спретне подобен номер. Няма да обещае, че ще плаща, а после да се отметне от думата си. Вие го познавате най-добре, нали така?

Ами ако не зависи от неговата воля? Понякога и на добрите хора им се случват лоши неща. Лоши и най-вече – неочаквани. Ако утре вашият приятел вече го няма? За това са застраховките живот, нали така? За тези от вас, които се успокояват с подобни мисли и ако имат още малко време – знайте, че този линк ще ви отведе към истинска история по темата.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още