/Може ли да проверите в ЦКР какви задължения има законната ви половинка?

Може ли да проверите в ЦКР какви задължения има законната ви половинка?

Споделете тук:

Бракът наистина се оказва тайнство! Почти не познавам двойка, в която съпрузите нямат тайни един от друг…

И не се сещам за друга житейска ситуация като тази на брака, в която толкова често някой от двамата съпрузи да се терзае за евентуални задължения на другия. Понякога с право, понякога – без.

Знам го, защото покрай кредитните консултации, при мен хората споделят и някои от скритите си страхове. Онези, които са свързани със законните им половинки, с порасналите си деца и понякога  – с родителите си. Но най-големите и най-дълбоко скритите притеснения по отношение на кредитната задлъжнялост се пада на брачните двойки.

Така че – на въпроса…

Може ли да проверите за липса или наличие на задълженията в ЦКР за брачния си партньор?

Някои хора си го представят така: Отиват в БНБ, показват удостоверението за граждански брак и получават пълна справка какви ги е вършил партньорът им с кредиторите – бивши и настоящи.

Не става така.

За добро и ли за зло – и по друг начин не става.

Питали са ме: „Ами ако наема адвокат? Той нали има всякакви права и достъпи? Не може ли адвокатът да провери?“. Не може. И детектив да наемете, и той не може да провери… легално.

Какво може да направите?

Сигурна съм, че ако се интересувате от темата, едва ли е най-удобният начин да накарате законната си половинка сам да се снабди с въпросната справка от ЦКР, само за да ви я покаже – като доказателствен материал за думите му.

Нещата биха могли да се получат с пълномощно. И преди да сте скочили с язвителната забележка: „Е то не е ли едно и също?! Да го накарам да отиде да си изкара справка от ЦКР или да го накарам да ми направи пълномощно за същото. Той да не е малоумен! Веднага ще се усети!“.

Разбира се, че ако накарате съпруга или съпругата си да отиде при нотариус и да завери пълномощно специално за снабдяване със справка от ЦКР, това ще му направи впечатление.

Но практиката ми показва, че много често при двойките се налага изготвянето на пълномощни за снабдяване с всякакви документи. Може би е добре да помислите, като превантивна мярка, когато има случай законната ви половинка да подписва такова пълномощно при нотариус, да включите и правото да се снабдявате със справки от ЦКР.

В изискванията на БНБ за подобно пълномощно е изрично указано, че пълномощното трябва да може да послужи пред ЦКР на БНБ, но никъде не е заложено условие пълномощното да важи само за тази дейност.

И ако трябва да говорим за превенция, може би има смисъл да вмъкнете в едно общо пълномощно за снабдяване с какви ли не документи и служещо пред какви ли не институции, правото да представлявате съпруга или съпругата си и пред Централния кредитен регистър на БНБ, като получавате въпросните справки за кредитната им задлъжнялост.

Опитът ми показва, че в калабалъка на 50 други права, още едно право не винаги се откроява толкова явно. И тук идеята не е да заблудите любимия си какво точно искате да направите, а по-скоро да предвидите една възможност, която е сред тези, за които се казва, че е по-добре да я имаш, но да не ти трябва, отколкото обратното.

Проблемът на повечето хора е, че те не мислят предварително за нещата, които биха могли да се случат. Когато всичко е наред, повечето хора са така устроени, че вярват, че всичко винаги ще  е наред.

И в това няма нищо лошо. Оптимизмът е хубаво нещо.

Съдилищата, обаче, са пълни с бивши оптимисти, късно открили понятието „превенция“.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още