/Не бъркайте „наследството“ с парите и имотите!

Не бъркайте „наследството“ с парите и имотите!

Споделете тук:

Може би заблудата на толкова хора се дължи донякъде на един много хлъзгав глагол – „получавам“. Така се изразяват мнозина: „Получих в наследство…“.

И може би е логично човек като чуе за „получаване“ да не може да свърже думата с „вземане“.

Но при наследяването нещата стоят различно.

В наследството влизат не само активите, но и пасивите, които починалият е оставил след себе си. Представете си го като натрупана сметка. Представете си, че човекът допреди малко е ял, пил и се е веселил в някой ресторант и изведнъж онзи отгоре му дърпа шалтера. Човекът вече го няма. Сметката, обаче, остава.

На въпроса: „Кой ще плати сега сметката?“, отговорът е – „Който приеме наследството“.

Проблемът е, че повечето хора асоциират наследството предимно с банкови сметки /пълни – в мечтите им/ и най-вече с имоти. Ако се открие и някои ценни книжа, благородни метали и други хубавини – берекет. Тук влизат, разбира се, и всички останали вещи – като се започне от колите и се завърши с обикновената покъщнина.

Но притеснително много хора забравят, че същият този човек, когото са наследили, освен примерен спестовник и образцов инвеститор, може да е бил и прахосник. Може да не си е плащал сметките – и не само тези на кръчмаря. Може да е „забравял“ редовно и от години да плаща дължимите от него данъци, такси, режийни разходи, глоби и др. Може да е вземал заеми – бързи и бавни – и да не ги е връщал. Може по тези задължения да са се натрупали лихви, в пъти повече от взетото от него. Може да са го съдили и да трябва да плаща пари на кого ли не за какво ли не. Животът е шарен. Понякога повече, отколкото ни се иска.

Нека ви дам един непоискан съвет, който, обаче, ако запомните и следвате, може да си спестите много главоболия.

Никога не приемайте наследството като нещо, което имате да получавате.

Винаги мислете за наследството като за уравнение с две неизвестни. Първото неизвестно /Х/са активите – онова, което наистина имате да получавате. Второто неизвестно /У/ са пасивите – онова, което имате да давате вместо наследодателя си.

Решаването на уравнението “Х – У = ?“ ще ви даде отговор на въпроса дали в действителност имате да получавате, дали ще излезете на нула или ще сте на минус, ако приемете наследството.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още