/Раждането на дете – кога може да ви вкара в „приключение“, ако сте решили да купувате имот…

Раждането на дете – кога може да ви вкара в „приключение“, ако сте решили да купувате имот…

Споделете тук:

Как едно толкова прекрасно събитие като предстоящата поява на дете може да ви подхлъзне и да предприемете необмислени и понякога – опасни действия.

Това е темата ми в тази статия и съм сигурна, че ще има и възмутени.

Но това е опитът ми.

От 2006-та година насам се занимавам професионално с кредитна консултиране. Започнах да го правя, защото открих, че много клиенти се предоверявах на рекламите по медиите и се впускаха в сделки с имоти по-смело, отколкото беше здравословно.

И тъй като никога не съм искала да получа 100 % от комисионата си като брокер на предварителен договор, започнаха да се случват неприятни ситуации, в които клиентът, който не си беше направил добре сметката за кредита, не можеше да стигне до сделка. И Поля увисваше с комисионата. А си беше свършила работата. 

Едва ли някой не би се съгласил, че появата на дете в едно семейство е сред най-вълнуващите събития.

Най-хубавото нещо, нали така?

Но то винаги води след себе си редица други събития.

Знаете ли, че новината за предстоящата поява на дете е сред най-бързо задвижващите лостове на решението на стотици двойки да вземат заем и да купят жилище.

„Супер!“ – ще си кажат някои. Особено жените. Ако знаете с колко изнервени жени съм разговаряла по повод нерешителността на мъжете им да купят жилище, вместо да продължават да живеят под наем. Вестта за настъпилата бременност много често играе ролята на ускорител на решения.

Помислете и вие. Сигурна съм, че познавате не една двойка, която е решила да закупи жилище и почти винаги с кредит, когато за разбрали вестта за предстоящото раждане. Може дори самите вие да сте част от тази статистика…

Има ли нещо лошо в това? Зависи… Зависи кой пита.

Силно вярвам, че едно решение, свързано с инвестиция в имот и особено с вземане на заем, ако е свързано с бързане и с натиск, рядко е достатъчно добро решение.

А чакането на дете е като да имате пред себе си огромен пясъчен часовник. Буквално всеки ден виждате как времето ви за вземане на решение изтича. Това създава напрежение. А при важни решения като това да вземете или да не вземете кредит, в какъв размер да бъде той и за какъв срок, какво жилище да купите, колко време може да си позволите да търсите, напрежението и натискът са лоши съветници.

Нещата се усложняват най-вече, когато жилището се купува с кредит и когато за одобрението на кредита са нужни доходите и на двамата в двойката. Удивително е колко малко хора знаят, че повечето банки не приемат доходите от майчинство и не ги смятат в общия доход на домакинството, когато решават какъв размер заем да одобрят. Това създава, меко казано, неприятни изненади. Била съм свидетел буквално на надбягване с времето. Да намериш жилище и да ти отпуснат кредита преди да си излязла в задължителния 45-дневен болничен – преди да родиш. Да го направиш, преди банката да се е усетила, че бебето идва. Вместо да се зарадваш на предстоящото събитие и в душата ти да цари така препоръчваното спокойствие, всеки ден да гледаш календара, сякаш ти е враг.

Чувала съм клиенти /най-вече жени/, че ако не е била вестта за бебето, сигурно никога е нямало да купят жилище. Някои от тези двойки после са се връщали при мен, за да им продавам жилището – след развода.

В никакъв случай не казвам, че който реши да купи жилище при вестта за нов член на семейството, греши! В никакъв случай.

Казвам, обаче, че в много случаи се оказва неразумно точно това да е поводът за решение за покупка на жилище и вземане на заем. Ако една двойка е стигнала до решението, че искат да живеят заедно в собствено жилище и че нямат проблем да се обвържат и със заем за години напред, то това решение е по-здравословно да няма нищо общо с децата – настоящи или бъдещи.

Когато една двойка взема подобни решения под натиск, а изтичането на всеки ден от бременността е натиск, решенията й често са прибързани и често после съжалява за това.

Какво да правите, когато разберете, че очаквате дете и се чудите дали точно тогава е назрял момента за апартамента?

Направете си едно упражнение точно сега. Сега, докато все още не сте в този филм. Задайте си въпроса дали искате да имате общо жилище точно с този човек и дали бихте се обвързали и с кредит  – пак с него. Ако отговорът е „Да“, не чакайте благата вест. Действайте още сега. Това ще ви осигури две безценни предимства: спокойствие за вземане на решение и достатъчно време да осъществите мечтата си.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище“ ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още