/За най-често допусканата грешка при развод, когато се касае за имоти…

За най-често допусканата грешка при развод, когато се касае за имоти…

Споделете тук:

Само ако знаете колко много развеждащи се двойки правят огромната грешка да подхождат безотговорно към разводите си.

Говоря с адвокат – моя близка – и я питам кои са според нея най-често допусканите грешки специално по отношение на имотите от хората, решили да се разведат.

Тя се смее и констатира, че повечето двойки, решили да предприемат тази стъпка, просто не се занимават с имотите.

„Как така?“ – не схващам аз.

И адвокатът ми припомня какво се случва с имотите на двойката, които са били придобити по време на брака и са представлявали по силата на закона съпружеска имуществена общност /СИО/.

С две думи – съпружеската имуществена общност /особен вид бездялова съсобственост/ автоматично се преобразува с настъпването на развода в обикновена съсобственост – 50 на 50.

В този ред на мисли, ако в едно решение за развод не е спомената нищо за имоти, а двойката притежава примерно 10 жилища, по закон двамата бивши вече съпрузи стават съсобственици на 10-те имота.

„Обикновено не се занимават с имотите, когато се развеждат!“ – ехти в главата ми констатацията на адвоката.

„Как така?“ – продължавам да се питам. Та нали знам колко голяма тема са имотите при двойките, още преди да сключат брак?! Как така не се занимават с имотите, когато е изключително важно да решат и този въпрос?

Отговорът идва естествено.

От незнание!

Когато един клиент отиде при адвокат със задачата адвокатът да го разведе, в повечето случаи адвокатът прави точно и само това – развежда го. То е малко като да си поръчате храна за вкъщи от „Happy“. Носят ви точно това, което сте поръчали. Нито повече, нито по-малко.

Но случвало ли ви се е все пак да ви попитат, когато си поръчвате храна: „А не искате ли и десерт?“. И понякога буквално получавате прозрение, че имате нужда от десерт. Просто досега не сте се сетили.

Защо адвокатите не казват на клиентите си, че имат възможност да уредят въпросите с имотите преди и по време на развода?

В повечето случаи – заради самите клиенти. Когато Иванчо отиде при адвокат и му заяви, че иска да го се разведе с Марийка – възможно най-бързо и възможно най-евтино – повечето нормални адвокати биха изпълнили заданието на клиента. Бързо и евтино.

Какво ще стане, ако Иванчо отиде при същия този адвокат и обясни надълго и нашироко цялата ситуация, в която се намира. Какво би станало, ако остави свобода на адвоката той да предложи как точно да се случат нещата?

Ще ви кажа какво. Джобът на Иванчо би олекнал доста повече във втория случай. Защото адвокатът ще трябва да поработи доста повече, ако крайният резултат, който търси Иванчо, би бил не просто и само развод – бърз и евтин – а решаване на цялата житейска ситуация, в която се е оказал и която би могла да бъде моделирана от усилията и познанията на адвокат.

Казано по друг начин – Иванчо не знае какво да иска. Но го иска бързо и го иска по възможност – без пари.

„Нищо не дал, нищо не взел“ – така казваше баба ми.

Да се върна на имотите. Хората, които по някаква причина са се развели и не ги устройва буквата на закона, според която се превръщат в съсобственици, обикновено избират един от тези два пътя.

Единият минава през съда.

Съдът решава кой е крив и кой е прав и кой имот на кого да бъде отреден и как да бъде разделен. Удоволствието струва пак пари да адвокати, че и държавни такси. Пари, време и нерви.

Вторият път минава през нотариуса.

Бившите съпрузи делят имота или имотите или извършват друг вид сделка, като например замяна. Удоволствието струва отново пари /държавни и нотариални такси/, защото това си е чиста проба сделка с имот, а и отново се опира до адвокат. Поне адекватните хора биха се консултирали първо с такъв, когато решат да извършат сделка с имот.

Какво бихте казали, ако знаехте, че огромна част от тези разходи бихте могли да си ги спестите, ако се отнесете достатъчно отговорно и сериозно към развода си и инвестирате, без да съжалявате, достатъчно пари в консултация с адвокат – преди развода да стане факт?

Какво ще кажете, ако научите, че може да си спестите имотни сделки, ако преди развода сключите например… брачен договор. Договор, който урежда правата ви по отношение на въпросните имоти и след развода ви?

Най-вероятно бихте се възползвали.

Но, за да го направите, първо трябва някой да ви научи на това. А този някой първо трябва да знае, че цените мнението, познанията и усилията му. Как става това?

Лесно.

В четири елементарни стъпки:

  1. Разкажете на адвоката си подробно цялата истина относно вашата ситуация.
  2. Кажете му каква е крайната цел.
  3. Оставете го той да измисли как да се случат нещата – не му давайте вие решенията.
  4. Платете си с благодарност за това.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още