/Защо понякога е грешка да взимате кредит чрез познат

Защо понякога е грешка да взимате кредит чрез познат

Споделете тук:

Има доста такива случаи.

Кредитен инспектор е съседът, някой приятел, а понякога – роднина.

И вие си казвате: „Супер! Познаваме се. Той няма да ме прекара!“

Логиката е, че след като се познавате, на човека би трябвало да му пука за вас, нали така?

Та нали почти всеки ден се виждате. Как би си позволил да не ви излъже?

Истината е, че не би си го позволил. И най-вероятно ще получите наистина специално отношение, както и достатъчно внимание.

Има, обаче, два проблема, на които може да се натъкнете, когато работите с ваш близък, който е и банков служител, когато търсите кредит.

Първият проблем: Фактът, че познавате лично даден човек, не го прави автоматично професионалист в сферата, в която работи. Тази самозаблуда я има във всяка една сфера.

„Ще избера този лекар, защото е братовчед на най-добрата ми приятелка.“ Но дали роднинската връзка с определен човек го прави автоматично корифей в професионалната си област?

Особено често попадат хората в този капан, що се отнася до покупката на имоти на зелено. Ако знаете колко „изгорели“ пишман-купувачи на жилища в строеж съм виждала. И историите им на 90 % съвпадат. Като ги попитам защо са избрали да купят точно този имот, най-честото обяснение, което съм чувала, е: „Защото познавам лично строителя. Той е честен човек/сериозен човек и точно мен няма да ме излъже.“

Да, хората много по-често се притесняват от това някой да не ги излъже и забравят да се притесняват за това, дали честният човек е достатъчно можещ и знаещ.  

Но нека предположим, че вашият близък кредитен инспектор е и честен, и мотивиран, и компетентен. Три в едно!

В този случай вие най-вероятно ще получите наистина добра оферта.

Какво ще се случи, обаче, примерно след година, ако вие да речем сте изтеглили жилищен кредит?

Ето го и вторият проблем…

Ако вие самите си живеете в неведение по отношение на възможностите за подобряване на условията по вече изтегления ви кредит и то най-вече след като изплатите 12-тата вноска от ипотечния си кредит, най-вероятно нищо няма да се случи. Вие ще продължавате да живеете щастливо. Просто най-вероятно ще плащате малко повече на банката, защото няма да знаете, че сигурно има възможност да подобрите условията по кредита си. А може би вашият близък ще ви информира за това? Съмнявам се. Той все пак работи за банката.

По-интересно ще стане, ако вие сте достатъчно компетентни по въпроса и сами поискате подобряване на условията по кредита си точно в момента, в който знаете, че имате най-големи шансове да осъществите тази си идея.

Точно в този момент вашия близък ще започне бавно, но сигурно да се отдалечава от вас. Защо? Защото ще го поставите в ситуация да избира между вас и себе си. Защото той представлява кредитора. Защото той на практика е кредиторът. И това, както и да го погледнете, е сериозен конфликт на интереси. И не, не е задължително да ви го каже в очите. Но може да бъдете сигурни, че няма да му стане приятно.

Виждала съм доста развалени отношения между такива близки хора – клиент и кредитен инспектор. Най-вече, когато кредитоискателят реши да потърси по-добри условия за себе си или – не дай си боже – реши да си рефинансира кредита в друга банка. „Аз направих толкова за него! – казва си вашият близък. – А той! Неблагодарник!“.

А понякога, когато късате отношенията си с настоящия си кредитор, губите и едно приятелство.

Винаги, когато помагам на хора да подобрят условията по вече отпуснатите си кредити, един от първите въпроси, които им задавам, е дали кредитният инспектор, с който комуникират, е техен близък човек. И направо ме втриса, когато чуя някой клиент да ме успокоява: „Не се притеснявай, той кредитният е мой човек! Ще съдейства!“.

В тази ситуация на близки отношения за кредитоискателя има точно два пътя:

Ако наистина е решил да постигне най-доброто за себе си във финансов план, пътят е да реши, че приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари. И да избере дори друга банка, ако цифрите показват ясно, че това е в негов интерес.

Другият път е да потъпче собствения си интерес, а с това и интереса на семейството си, само и само да запази добрите отношения с човек, който също е важен за него.

Няма наистина печеливш път точно в тази ситуация. Всяко от двете решения е донякъде губещо.

То е същото, като да правиш бизнес с роднини или с много близки приятели. Малцина са хората, които наистина го умеят. Защото това е изкуство. И не е за всеки.

Има ли банкови служители, които в името на клиента биха пренебрегнали интереса на работодателя си?

Да, има. Има и такива, които биха казали, че интересът на клиента е и интерес на кредитора. И биха направили и невъзможното, за да ви договорят наистина най-добрите условия.

Те, обаче, са наистина малко. Дано точно те да са вашите близки…

Имайте предвид и друго.

Колкото и хора да твърдят, че всички банки са еднакви, това не винаги отговаря на истината.

Има понякога разлики, както в продуктите на банките, така и в изискванията им към кредитоискателите.

Ако една банка дава по-малък процент финансиране по жилищните кредити, а на вас ви трябват повече пари, ще се съгласите ли да допълните финансирането си с още един кредит – потребителски – само и само да вземете кредита си от близък човек? Вие може и да не се съгласите, но аз с очите си съм виждала хора да го правят.

Ако банката, в която работи вашия познат, изисква задължително застраховки имот и живот, които вие трябва да платите от джоба си, а друг кредитор ви предлага той за своя сметка да плати една от застраховките или дори и двете – тогава какво ще направите?

Ако вашият познат изисква /от името на работодателя си, разбира се/ задължително да представите сключен предварителен договор и платено капаро в размер на 10 % от цената, за да придвижи кредита ви за одобрение, а вие се притеснявате да дадете капаро, преди да сте сигурни, че кредит наистина ще има – тогава какво ще изберете?

Мога да продължа с въпросите, но мисля, че вече стана ясно.

Просто ви призовавам хубаво да помислете по този въпрос.

Дали фактът, че познавате в личен план един човек, е достатъчен аргумент да го изберете за свой финансов консултант.

И за всеки кредит мислете, че освен да го вземете, ще трябва и да го обслужвате най-вероятно години наред. И е също толкова вероятно да поискате редовно да подобрявате условията по него.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още