/И какво, ако дойде криза?

И какво, ако дойде криза?

Споделете тук:

Тази статия е посветена на хората, които вече имат кредити и се страхуват от покачване на лихвите, както и на тези, които възнамеряват някой ден да ползват заем, но не знаят, дали това ще бъде възможно, ако ни връхлети криза.

Но преди това…

Колко от вас забелязаха грешката в заглавието на статията?

Една дума е съвсем не на място. Именно тази дума причинява безсмислени главоболия на стотици хора.

И не, думата не е „криза“. Думата е „ако“.

Има едно универсално упражнение за справяне както с бъдещи кризи, така и с всякакви притеснения и страхове. То работи както на чисто психологическо, така и на най-грубо материално ниво.

Вместо да се страхувайте, представете си, че това, от което се плашите, в момента чука на вратата ви!

Вместо да треперите непрекъснато какво ще стане, ако кризата дойде, най-добре е да си представите, че кризата вече е факт.

Запитайте се не какво ще правите, ако дойде кризата, ако лихвите по кредитите се вдигнат, а какво ще предприемете, когато това се случи.

Какво ще направите? Подготвени ли сте? Уязвими ли сте? Какво може да направите още днес, за да бъдете по-защитени, когато най-страшните ви кошмари утре се окажат факт?

Страховете обикновено парализират.

Тогава човек се отказва да взема решения. Изчаква, за да не сгреши. Но не забравяйте, че отказът от решение пак е решение. Може да грешите и като не правите нищо. Понякога – дори повече.

Какво е решението?

На първо място – да престанете да се притеснявате за неща, които не са във вашата власт. Едно рядко скачане на лихвите категорично не се подчинява нито на вашия, нито на моя контрол. А страхът от това покачване не помага с нищо. Ако имаше ефект от страховете и тюхкането – да са измислени досега специални паник пакети за целта. Ама не помагат. Така че…

На второ място – анализ. Честен и открит. Какво е положението ви в момента? Какво „говори“ ЦКР за вас днес? Какво ще направите, когато най-лошите ви страхове се сбъднат? Как точно сте подготвени за това бъдещо събитие? Кои са нещата, които са във ваша власт и вие може да контролирате още сега?

По-просто е да се подготвите, отколкото си мислите. Трябва да знаете само няколко основни правила, които да не нарушавате. Простото, разбира се, не винаги е лесно. Но обикновено простичките неща са тези, които работят най-добре.

И нека завърша с два бързи жокера, които ще ви помогнат:

  1. Не допускайте да закъснявате с вноските по кредитите си.
  2. Избягвайте да натрупвате повече от 2 /максимум 3/ кредита.

Защо това е толкова важно, за да не го закъсате тотално по време на криза? И за това ще говорим.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още