/Може ли да придобиете земя у нас, ако имате брак с чужденец…

Може ли да придобиете земя у нас, ако имате брак с чужденец…

Споделете тук:

Преди да се захванем с браковете между българи и чужденци, да изясним първо един по-базисен въпрос…

Може ли чужд гражданин да придобие собственост на земя у нас?

Преди време отговорът беше: „Категорично – не!“.

Днес нещата са малко по-различни. Дали ще може да придобие част от земята ни чуждият гражданин, зависи най-вече от това… колко ни е чужд?

В превод…

Aко въпросното лице е гражданин на Европейския съюз, забраната пада и той може да придобива земя, наравно с българските граждани.  Ако обаче лицето е от страна, извън Европейския съюз, забраната важи.

Интерес представлява казусът, при който имаме брак между българин и чужденец.

Тогава възниква въпросът, дали ако сънародникът ни си купи къща със земята под нея, законната му чуждестранна половинка няма все пак да придобие и земята? Защо? Защото по закон, каквото е придобил единият съпруг, същото придобива в режим на СИО /съпружеска имуществена общност/ и другият съпруг. Та какво се случва с всичките наши граждани, обвързани законно с чужденци /и по-точно с чужденци, които не са граждани на Европейския съюз? Нима те ще си търсят имоти само без земя, защото съпругите или съпрузите им нямат право да придобиват земя? Дори да не става дума за къщи, ако се спрем на апартаментите в жилищните сгради – голяма част от тях са също с идеални части от земята…

За щастие, оказва се, този казус е разрешен по-интелигентно от законодателя…

Когато българин е сключил брак с чужденец и реши да придобие имот, към който има и земя /или придобива само земя/, той пак може да се възползва от това свое законно право. Режимът на СИО в този случай дава нещо като „изключение“ по отношение на съпруга чужденец. Ако купуват жилище с идеални части от земя към него, и двамата съпрузи ще станат собственици на жилището /съсобственици в режим на СИО/. А земята ще остане собственост само на българския гражданин.

Така че, няма страшно да се бракосъчетавате с чужди граждани. Те няма да „заграбят земята ни“, както се притесняваше един мой възрастен клиент преди време, тюхкайки се, че младите много започнали да се женят за чужденци.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още