/Кое жилище е несеквестируемо

Кое жилище е несеквестируемо

Споделете тук:

Ако и вие сте от хората, които се самоуспокояват, че никой не може да ви пипне жилището, защото е несеквестируемо, може би си заслужава да прочетете тази статия докрай.

За да съм сигурна, че се разбираме, ще се опитам да преведе на човешки език първо думата „несеквестируемост“ по отношение на имотите.  Това е забрана за кредиторите да се удовлетворяват от точно определени имоти на длъжника си. Несеквестируем е имот, който не може да бъде „докопан“ от кредиторите ви.

Кое жилище е несеквестируемо?

Масовата представа на хората е, че това е единственото жилище на човек.

И това е вярно, но само донякъде.

За да се смята едно жилище за несеквестируемо, трябва нито вие, нито останалите членове на семейството ви да нямат друг жилищен имот.

Ако обаче вие имате жилище, а законната ви половинка има друг имот на нейно име /нейна лична собственост/, вашето жилище може да отпадне от графата несеквестируемо.

Защо? Защото законът ясно казва, че длъжникът и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище. – чл. 444, ал. 7 от ГПК

По-интересното е другото изискване на закона, на което трябва да отговаря жилището ви, за да бъде „защитено“ от погналите ви кредитори.

Жилището ви не трябва да надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет. – чл. 444, ал. 7 от ГПК

Има логика, нали така? Може едно двучленно семейство да живее в 300 кв. мезонет и ако нямат друг имот, той ще бъде недосегаем за кредиторите. Затова законодателят е измислил „Наредба за жилищните нужди на длъжника и членовете на неговото семейство“.

Няма да останете очаровани, ако се запознаете с площите, които Министерски съвет е определил за жилищни нужди.

Ето малко конкретика:

  1. На едночленно семейство – 25 кв. м жилищна площ;
  2. На двучленно семейство – 40 кв. м жилищна площ;
  3. На тричленно семейство – 55 кв. м жилищна площ;
  4. На четиричленно семейство – 70 кв. м жилищна площ;
  5. На семейство с 5 и повече членове – по 15 кв.м площ в повече за следващите членове.

Хубавата вест е, че тази площ поне е светла /т.е. измерена по вътрешния контур на помещенията/. Също донякъде оптимистично е и че в тази площ не се включват кухните и обслужващите помещения. А най-хубавото е, че площта, която „ви е в повече“ трябва да може да се отдели като самостоятелен обект, „без значителни преустройства и без неудобства, по-големи от обикновените“/наистина това пише в закона:) – чл. 39, ал.2 от Закона за собствеността/. И имайки предвид, че един самостоятелен жилищен обект трябва да отговаря на определени изисквания /като например поне една стая, санитарно помещение, склад…/, този факт е спасил доста собственици.

Та значи – за да бъде жилището ви несеквестируемо – то трябва да отговаря едновременно на две условия:

  1. Да е единствено не само за вас, но и за вашето семейство.
  2. Да бъде достатъчно… малко.

Тези изисквания създават доста възможности за съдебните изпълнители, част от чиято работа пък е да задържат възможно най-дълго движимото и недвижимо имущество в патримониума на длъжника. Защо? За да може кредиторът да си вземе все някой ден дължимото. И това не е незаконно. На 26.06.2015 г. Върховният касационен съд дори се произнесе с тълкувателно решение по въпроса. А тълкувателните решения имат силата на „закон за закона“. Те са последната инстанция на последната инстанция.

Сега може би започвате да се досещате защо има толкова много възбрани върху имоти, които би трябвало да са несеквестируеми. Имайте предвид и нещо друго: тази статия обсъжда защитата на дома ви само от кредитори. Има други ситуации, в които дори жилището ви наистина да е несеквестируемо, няма начин да избегнете възбрана върху него, ако попаднете в тях. В този ред на мисли, едно и съжо жилище на един и същи човек в определени ситуации може да е несеквестируемо, а в други – да.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още