/Очаквайте неочакваното, ако сте решили да не си плащате сметките!

Очаквайте неочакваното, ако сте решили да не си плащате сметките!

Споделете тук:

Много ми се иска да кажа, че това е измислена история. Иска ми се да ви успокоя, че бай Георги не съществува.

За съжаление съм убедена, че някои от вас ще се сетят за такива герои.

Целта на тази статия е вие да не ставате герои в подобни приказки.

Живял някога бай Георги в двустайната си панелка в Надежда.

Живял, ама не плащал сметките си за парно от години и натрупал почти 7 000 лева задължения към родната Топлофикация. Бай Георги обаче не бил вчерашен. Проучил тук-там и разбрал, че има една вълшебна думичка, наречена „давност“. И решил, че може и да не плаща. Ще изчака още няколко месеца да изтече срока на погасителната давност на задълженията му, пък Топлофикация да ходи да го гони тогава.

Бай Георги обаче не знаел, че от Топлофикация знаят други вълшебни думички: дело и съдебен изпълнител. И ето как се завъртяла приказката…

Междувременно бай Георги решил да продаде апартамента си. Дал го на добра цена и затова веднага му намерил купувач. Купувачът разбрал за задълженията, които бай Георги е натрупал и се притеснил. Настоял всичко да бъде платено: „Дори собственикът да не разполага със средства, нали като купувач ще платя капаро. Нека с капарото да се платят задълженията.“ Нашият собственик обаче и за тази болка имал лек. Информирал се е от самите служители на Топлофикация, че „задълженията са на лицето, а не на имота“, затова уведомил купувача, че като прехвърли на името на купувача жилището, задълженията ще си останат за бай Георги.

Брокерът по сделката потвърдил този факт. Потвърдил го и адвокатът. Дори предложил да изготви Споразумителен протокол, който страните да заверят нотариално и така купувачът да е 100% защитен.

Всички се юрнали да успокояват купувача и накрая той се съгласил. Бай Георги заявил, че няма никакво намерение да плаща толкова пари на Топлофикация, защото е абсолютно убеден, че са му надписвали редовно сметките. На въпроса на купувача как все пак възнамерява да се отърве от плащане, собственикът компетентно обяснил, че ще се позове на  вълшебната думичка – „давност“.

И така – сключили предварителен договор и бай Георги получил дори 20% вместо 10% капаро: 10 000 евро, с които веднага си купил кола.

Купувачът щял да финансира остатъка от покупкат с жилищен кредит.

Всичко вървало като по учебник, докато брокерът най-после не се снабдил с удостоверение за тежести и не открил, че върху продавания апартамент имало тежест. Възбрана, наложена от частен съдебен изпълнител по дело, заведено от Топлофикация.

Бай Георги бил потресен! Той бил в абсолютно неведение за тази възбрана. И бил изненадан не толкова от това, че Топлофикация е дръзнала да го съди, колкото че той нищо не знаел за това. Е, като се поразмислил малко, може и да е имало някакви досадни съобщения преди време в пощата му, че дължи нещо, но кой ли им е обърнал чак пък толкова внимание. Нали така или иначе нямал намерение да плаща…

Ето как изведнъж нашият собственик се оказа не само с възбрана върху имота, но и със сключен предварителен договор, в който:

  1. Е декларирал, че върху имота няма никакви тежести.
  2. Се е задължил да прехвърли имота без тежести.

Когато и да се е появила възбраната – преди или след сключването на предварителния договор, собственикът все е в неизгодна позиция. В единия случай излиза, че е излъгал, а в другия – че не е изпълнил свое задължение /дори е нарушил договора/.

„Какво пък толкова? – ще кажете. – Ще си плати задълженията с парите от капарото и възбраната ще се заличи.“

 Да, ама пари от капарото вече няма. Нали помните – те се магипортираха в автомобил.

Сигурно сте се сетили и за друго решение: купувачът ще покрие задълженията и те ще се приспаднат от цената.

Да, ама купувачът е с кредит. И няма банка, която да се съгласи да финансира имот с възбрана.

И ако сте си казали: „Е нали част от тия пари ще са именно за заличаване на възбраната!“, да знаете, че не сте единствените, които са се опитвали да решат този казус.

Засега той обаче няма решение. Нещата с банките са прости: докато има възбрана, кредит не може да имат. Точка.

Значи какво имаме:

  1. Сключен предварителен договор с платено и изхарчено 20% капаро.
  2. Невъзможност на купувача да плати, защото останалите 80% са с банков заем, а банката няма да плати, докато има възбрана.
  3. Невъзможност да се заличи възбраната, защото нито продавачът, нито купувачът разполагат с кеш.

Познайте как се разваля такъв предварителен договор, дори и двете страни да имат добрата воля да се разделят по живо по здраво!

Тук дори не искам да повдигам въпроса с потъналите 20% на купувача. Фокусирам се единствено върху нашия продавач, който само допреди малко беше абсолютно спокоен със своите задължения за неплатени битови сметки. Такова чудо погасителна давност наистина има, но човек трябва да има малко повече познания, за да се възползва от него.

Ако трябва да запомните само едно нещо от тази моя статия, то запомнете следното:

Едно задължение към когото и да било, в какъвто и да било размер, колкото и да е старо, винаги може да ви донесе изненада, на която никак няма да се зарадвате!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още