Категории
Възможно ли е наистина да се провери за неплатени сметки за ток, вода и парно? Възможно ли е наистина да се провери за неплатени сметки за ток, вода и парно?

Блог

Възможно ли е наистина да се провери за неплатени сметки за ток, вода и парно?

Свикнали сте, че щом сте получили от продавача на имота квитанции за последните месечни сметки за ток, вода и парно отопление, то значи за имота няма задължения.

Дали това наистина е така?

Има някаква логика в тези разсъждения, защото ако имате задължения за вода да речем за 3 поредни месеца, не може да избирате за кой месец да платите. Плаща се винаги първо най-старото задължение.

И е логично човек да си помисли, че ако на собственика са му позволили да си плати задължението за последния изтекъл месец, значи всички предходни са платени.

Но, както неведнъж съм споменавала, когато се намеси правото – на чистата човешка логика често й се налага да отстъпва.

Да се върнем на примера:

Наистина ако собственикът е успял да си плати сметката за изминалия месец, със сигурност сметките и за предходните няколко месеца, а понякога и години, са платени.

Не се знае обаче, какво е положението със задълженията за имота за по-дълъг период назад.

Казано направо – нашият уж примерен продавач, може и да са го осъдили за сметки, които не е плащал с години. Може да е осъден и повече от веднъж.

Имала съм случай, в който продавачът беше даден 3 пъти на ЧСИ /частен съдебен изпълнител/: 2 пъти от Топлофикация и веднъж от Софийска вода. Ако се питате защо е осъден 2 пъти от Топлофикация, отговорът е прост: за задължения за 2 различни периода.

Как решавах до преди година въпроса с истинската проверка за наличие на задължения за имота?

С помощта на телефон и кратка театрална постановка…

Звънях на дружествата доставчици, давах необходимите данни и питах дали собственика има задължения за имота.

Служителите на топлофикация, Софийска вода и ЧЕЗ ми отговаряха, а аз благодарях любезно и още по-любезно питах: „А ще поверите ли и дали за самия имот няма стари дължения? По-стари задължения на собственика или задължения на предходни собствиници…“.

Служителите въздъхваха и започваха да ми обясняват, че дори да има задължения, те не трябва да ме притесняват. „Задълженията се водят на лицето, а, не на имота.“ – това ми обясняваха винаги. Аз пък винаги сърдечно благодарях за тази информация, сякаш я чувах за пръв път и все пак настоявах. Предлагах да помогна, като предоставя личните данни и на предходните собственици, като самоотвержено обяснявах, че много държа всички задължения за имота да бъдат изчистени именно сега – преди сделката. Съвсем между другото изразявах предположение, че най-вероятно и въпросният служител желае точно това да се случи и че сигурно с радост би ми съдействал да разбера какви са задълженията за имота. Особено, след като знае, че интересите ни са общи – всичко да бъде платено до стотинка.

След това надъхване обикновено служителят проверяваше в друга система или ме прехвърляше на друг отдел. Аз ги наричам „Отдел съдебни“. Стигнех ли до този отдел, нещата там бяха лесни. Успявах да разбера за кой пероиод е задължението, колко е размера му и най-вече – при кой съдебен изпълнител е делото.

Оттам нататък оставаше само да се споразумеем със собственика. Да разберем има ли намерение да плаща, или не. Ако да – как и в кой момент точно да стане. Ако не – да изясним знаят ли и двете страни /продавач и купувач/ какво точно означава това за всяка от тях? Съгласни ли са с рисковете, ако такива има и ако не могат да бъдат избегнати или поне минимизирани?

Така стояха нещата до 25.05.2018 г. – денят, в който у нас влезе в сила регламентът за защита на личните данни.

След тази дата дружествата доставчици /а и не само те/ още повече се стреснаха и спряха рязко кранчето на информацията. Днес каквото и да решиш да попиташ, трудно ще изкопчиш каквото и да било, камо ли сведения за съдебни дела.

Защо пиша тази статия?

Със сигурност, не за да се оплаквам колко трудно е станало да защитим интересите на клиентите си.

Със сигурност, не и защото вече не мога да се бия в гърдите, че няма задължение, което не мога да издиря.

Пиша тази статия, за да подчертая 3 неща:

  1. Към днешна дата е още по-важно да имате нотариално Споразумителен протокол по отношение на задълженията за имота. За това какво е Споразумителен протокол, защо ви е нужен и как се изготвя съм писала в блога на sdelkisimoti.bg.
  2. След като вече дори тези, които имат познанията и желанието да проверят нещата, така както трябва, нямат тази възможност, фокусът на продавачи и купувачи трябва да бъде насочен още по-осторожно към превенцията.

Коя е превенцията при една сделка? Най-вече предварителният договор и подготвителните действия и споразумения преди сключването му.

  1. Сигурно си мислите, че тази ситуация е много неприятна за купувачите на имоти. Да купят имот с неплатени задължения. Но реално по закон всички задължения за режийните до момента на продажбата, са за сметка на продавача. И не би трябвало купувачите да се безпокоят, че ще трябва те да плащат чужди сметки. И ако един продавач е решил да не си плаща дължимото към Топлофикация примерно, защото е решил, че Топлофикация са го излъгали с отчетите, няма правна пречка да си продаде имота, без да се издължи на дружеството. Купувала съм имоти с няколко хиляди задължения за вода и парно /с изготвяне на съответния Споразумителен протокол, разбира се/.Така стоят нещата де юре. Де факто се слечва, когато новият собственик отиде да си прехвърля партидите, същите тези служители, които по телефона ми обясняваха, че задълженията са за лицето, а не за имота, да започват да обясняват на новия собственик, че ако не си плати сметките за ток, ще му го изключат. И той, не знаейки правата си, плаща. В тоя ред на мисли, към момента наистина задълженията се водят на собственика /или ползвателя/ на имота до момента, в който е собственик. Но има случаи, в които за стари задължения на вече прехвърлени имоти, върху същите тези имоти за същите тези стари, но неплатени задължения, съдебни изпълнители налагат възбрани. Да, тези възбрани ще бъдат заличени, след като новият собственик докаже, че не той е бил длъжен да плати масрафа, но за хората това е стрес и разправия. И затова доста купувачи държат да закупят “чист” от задължения имот независимо от това какво казва по въпроса законодателството ни днес.
  2. А дали някой се сети за продавачите? Уверявам ви, че за някои продавачи темата с неплатените задължения е много по-опасна отколкото за купувачите. Защото всеки един момент върху имота може да бъде вписана възбрана заради същите тези неплантени сметки. И продавачът може да пострада, защото това е тежест върху имота, а той най-вероятно е подписал предварителен договор, в който е обещал да прехвърли имота без тежести. Тук ще добавя само и неудобството за купувача, който най-вероятно си е направил сметката да купи един имот в определен срок. А появата на една възбрана и евентуалното чакане за заличаването й, което неизменно трябва да стане, след като някой плати задължението, съдебните разходи и плати на съдебния изпъблнител да я заличи, може силно да обърка плановете на купувача. Но това е тема на друга статия.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделяне:
Заяви консултация
Навигация