/Да избодеш очи, вместо да изпишеш вежди – или – за непоисканите искови молби

Да избодеш очи, вместо да изпишеш вежди – или – за непоисканите искови молби

Споделете тук:

Идва при мен клиентка. Трябват й пари на жената. И е решила да си заложи жилището.

На пръв поглед не очаквам изненади. Но нали това им е специфичното на изненадите – никой не ги очаква.

Правим оценка на имота, който се намира в центъра на София. Двустаен апартамент и идеални части от земя към него.

Нямам притеснения относно размера на оценката. От банката обаче ми звънят и ми съобщават, че трябва да имам притеснения, относно юридическата част.

Върху земата и общите части на сградата били открили вписана искова молба.

„Брей! – казвам си. Клиентката ми изглежда сериозен човек. Едва ли би пропуснала да ми каже толкова важен факт. Може пък да не е знаела…“. И се заемам да разбера каква е тази искова молба.

Клиентката ми не е никак учудена. Даже се опитва да ме успокои. Исковата молба била заведена от самата нея. И нямала нищо общо със земята, нито с жилището, което ще залагаме. Можела съм да бъда спокойна. Да съм успокояла и банката.

Каква била историята…

Подала моята клиентка искова молба срещу своя съседка, която без разрешение решила да си зазида достъпа към част от мазетата на сградата и решила да „твори“ по български. Без разрешение за строеж. Само на база собствени нужди и желания. Та мазето на моята клиентка се паднало точно зад тази стена, а клиентката ми се възмутила и решила да въстане срещу тази несправедливост. И го направила както трябва. Наела си адвокат, обяснила проблема и му възложила да подготви искова молба. Адвокатът добре се развихрил. Написал иск от пет страници ситен печатен текст и го входирал от името на клиентката си.

Четейки въпросния документ, не мога да не призная, че адвокатът се беше раздал докрай. Чак беше прекалил. За целта да се освободи достъпа до едно мазе и да се плати обезщетение от 8 000 лева, адвокатът беше описал цветно колко много е застрашена конструкцията на сградата. Как са премахнати носещи стени в основата на сградата. Как сградата едва ли не ще падне, благодарение на строителното предприемачество на въпросната дама.

Сега си представете как точно тази искова молба изглежда в очите на всеки един кредитор. Как мислите, дали банките биха се радвали да приемат за обезпечение имот, който се намира в сграда, която едва ли не е пред срутване?

Познайте дали банката се съгласи да даде кредит на клиентката ми?

Не и за това жилище.

Сега да помислим заедно в една друга насока. Защото сигурно някой оптимист вече си е казал: „Какво пък! Тъкмо няма да се заробва с кредити жената!“. Но да си представим, че както на въпросната жена, така и на някой неин съсед им се наложи да си продадат жилищата.

Как мислите, дали потенциалните бъдещи купувачи, за който и да било имот във въпросната сграда няма да научат за този проблем?

Тук дори не коментирам дали в действителност има или няма проблем с основите на сградата. Отбелязвам простичкия факт, че в Агенция по вписванията има документ, който е вписан, всеки човек има достъп до него, стига да знае как да си го намери и който по никакъв начин не може да бъде „изтрит“. Казвам „изтрит“, защото първата идея, която хрумна на клиентката ми, беше да си оттегли исковата молба. Обясних й, че оттеглянето е безсмислено упражнение, защото веднъж вписан в имотния регистър документ, той не може да изчезне, само защото ищецът е решил да го оттегли. Иск се оттегля с друг документ. Поставя се отбелязване, че искът е оттеглен, но оттук нататък всеки може да прочете подробно за какво е ставало дума.

„Адвокатът ми се е престарал! Направо се е изложил!“ – тюхка се клиентката ми. Но тук отговорността е обща: и на клиент, и на адвокат.

Когато човек наема адвокат, много често се изкушава да прехвърли цялата отговорност върху него.

Защо? Защото си е платил. Звучи логично, но аз смятам, че това е твърде скъпо удоволствие. И тук не става дума за адвокатските хонорари. В този случай адвокатът се е справил повече от добре с поставената му конкретна задача. Но до какви резултати ще доведе в бъдеще убедителната му писмена реч, това ще покаже само времето.

С други думи казано…

Не може да си позволите да оставите цялата отговорност в ръцете на адвоката си. Когато документ бива подаван от ваше име, винаги трябва да сте запознати в детайли с него, да сте сигурни, че го разбирате и да питате какви последствия ще ви донесе както в близко, така и в далечно бъдеще.

Струва ви се несправедливо? Може би сте възмутени?

И аз бях. И клиентката ми – също. Но възмущението в случая не помага.

Помага единствено навикът да се мисли предварително и никога, абсолютно никога да не се съгласявате друг човек да подписва документи вместо вас, ако преди това не сте се запознали подробно с тях.

И няма значение кой е този човек: адвокат, брокер, лекар, приятел, съсед, съпруг, дете или собствената ви майка. Защо? Защото хората може да са абсолютно добронамерени, но просто толкова да могат и толкова да знаят.

Съжалявам за песимистичния завършек на тази статия, но това е истината.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още