/Имате кредит, но ще сменяте работата си или оставате без работа – как да се оправите с изискването за превод на заплата

Имате кредит, но ще сменяте работата си или оставате без работа – как да се оправите с изискването за превод на заплата

Споделете тук:

Един често задаван въпрос от мои клиенти и то не без основание:

„В договора ми за кредит пише, че работодателят ми задължително трябва да превежда заплатата ми през банката. Какво ще правя, ако реша да сменя работата си или остана без работа?“

В голяма част от договорите с банките има предупреждение за увеличение на лихвения процент, ако преводът на заплата бъде преустановен по време на изплащането на кредита.

Във всички договори или общи условия към тях пише, че ако смените работодателя си или промените вида и размера на доходите си – трябва незабавно да уведомите банката.

Хайде сега да направим 2 сметки:

Колко време продължава изплащането на един жилищен кредит? Много често 20, а понякога дори 30 или 35 години. Ипотечни кредити за период от 10 години са по-скоро изключение. Не, защото хората не искат. Просто не могат да си го позволят. Математиката не им излиза.

Колко е средната продължителност на работа при един работодател? Не е тайна, че комунизмът си отиде – поне в икономиката. Няма вече „сигурна“ работа за цял живот. Капиталистическата икономическа машина  се вихри със страшна сила, а това означава, че средната продължителност на едно работно място е… малко. Може да е няколко години, но може и да е няколко месеца. Днес се смята, че ако си се задържал повече от 5 години на едно и също работно място, то значи направо си пуснал корени.

Излиза, че почти всеки кредитоискател, който е взел кредит за 30 години, ще се сблъска поне няколко пъти с решаването на този въпрос: смяна на работодателя или временно оставане без работа.

Ако сменяте работодателя и заплатата ви е същата или по-висока – супер! Но какво правим, ако новият ви работодател има само един кусур и той е, че категорично отказва да превежда заплатата ви в посочената от вас банка. Не, че човекът е лош по душа. Просто е сключил корпоративен договор с друга банка и сега е вързан за нея.

Или какво правим, ако новата ви заплата е по-ниска от предходната? Случва се, нали така?

А ето го и апокалипсисът: няма работодател – нито стар, нито нов; няма заплата – нито висока, нито ниска. Има безработица!

Какво да направите?

Да уведомите ли банката, каквото е задължението ви по договор или да не го правите?

Ако напиша: „Недейте! Не казвайте в никакъв случай на кредитора си, че сте го закъсали!“ – това означава да ви подтикна да нарушите договор, който сте сключили.

Затова няма да ви кажа това. По-скоро ще поразсъждавам, а вие – ще следите внимателно мисълта ми и съм сигурна, че все ще ви хрумнат някои полезни идеи.

Ето някои факти:

  1. Текстовете в договорите за кредит, задължаващи кредитополучателите да уведомят банката, ако са останали без работа, са най-вече с цел банката да узнае навреме, ако клиентът вече не може да си плаща кредита.
  2. Ако клиентът, обаче, продължи да си плаща кредита редовно, дори да е останал без работа или заплатата му да е намалена, банката няма интерес да „вдига гири“.
  3. Банките държат да получат превод на заплата, за да могат да работят с парите ви. Какво ли би станало, ако продължат да си получават ежемесечно постъпленията от „заплатата“ ви, дори ако не ви я плаща вашия работодател, а някой друг работодател или самите вие ежемесечно си превеждате от друга сметка „заплатата“ или просто си захранвате ежемесечно сметката с въпросната „заплата“? Нищо! Никой няма да забележи, особено и най-вече ако продължавате да си плащате редовно кредита.
  4. Банките нямат система, която да може автоматично да засече и уведоми човека, който отговаря за вашия кредит, ако работодателят е спрял да превежда заплатата ви.
  5. Банките, обаче, веднага ще започната да ровят какво е положението с въпросния превод, ако спрете да плащате кредита си или започнете да закъснявате с вноските.

Внимание!

  1. Имам вече няколко клиенти оптимисти, останали безработни и получаващи обезщетения от Бюрото по труда, на които им минава през главата „гениалната“ идея обезщетението да им минава вместо сметката за заплата. Тази идея мога да я коментирам само с едно: Не дърпайте дявола за опашката!

2. Ако сте решили да преговаряте с кредитора си за промяна на условията по кредита си /примерно намаляване на лихвата или срока на кредита си/- в този случай трябва да сте с повишено внимание и да се консултирате как точно да подходите, за да не избодете очи, вместо да изпишете вежди.

Рецепта за спокойствие:

Плащайте си редовно кредита. Не закъснявайте с нито една вноска. Така няма да давате повод за проверки и вглеждания – кой точно ви превежда парите и колко са те. 

Ако още не сте взели кредит, но ви предстои това приключение и на всичкото отгоре сте решили, че скоро ще сменяте и работодателя си – уведомете предварително кредитния си консултант, за да може да ви насочи към банка, която е толерантна към т.нар. директен дебит или регулярно плащане.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още