/Имате ли нужда от правна помощ, ако ще купувате жилището си с ипотечен кредит?

Имате ли нужда от правна помощ, ако ще купувате жилището си с ипотечен кредит?

Споделете тук:

„Банката нали проверява документите за жилището, което купувам? Значи мога да мина и без адвокат.“

Този вид спестовничество може да ви докара празни джобове, но затова пък пълен с разнообразие живот.

Вярно е, че или юристите на банката-кредитор, или нотариус преглеждат документите за имота. И банката не би финансирали покупката ви, ако нещо в документацията не им се понрави.

Големият въпрос е „Кога?“.

В кой точно момент  документите се преглеждат от юристите на банките?

Ако вече сте посещавали банков клон, сигурно сте чували „любимата“ ми фраза на банков служител: „Можем да ви отпуснем сумата. Само дайте документи и предварителен договор и сме готови!“

А с какво обикновено върви в комплект предварителният договор? С капаро – най-често 10 % от продажната цена.

Кой вади от собствения си джоб капарото? Със сигурност  – не и банката. Плащате го вие.

Замисляли ли сте се защо няма кредитна услуга „банков заем за капаро за имот“?

Защо банките не искат да рискуват парите си, преди да са разгледали документите за имота? Всички документи. Защо банките не разсъждават така, както може би много от вас или от вашите съветници: „Нали ако има нещо нередно – капарото се връща? Та дори и в двоен размер. Нали така е по закон?“

Връща се капарото, разбира се – стига да има откъде.

Че къде би могло да изчезне едно платено вече от купувача на продавача капаро?

Ще предложа само няколко варианта /имайте предвид, че възможностите са наистина неограничени/:

1. Продавачът ви продава жилището си, за да си купи друго /примерно по-голямо, по-малко или просто в друг град или квартал/. Взема платеното от вас капаро и с него капарира имота, който вече си е харесал. Т.е. вашите пари вече са в джоба на някой трети, когото изобщо не познавате.

2. Продавачът ви си е погасил стари задължения – към частни съдебни изпълнители, към Топлофикация, към държавата и общината. И това е добра обичайна практика. Вие не искате да пазарувате жилище със задължения, нали така? Както и няма да ви е приятно, ако точно преди да купите имота, някой съдебен изпълнител наложи възбрана върху имота, заради неплатени от продавача задължения. Това хубаво, ама как ще си върнете парите, ако те вече са се влели я в държавната хазна, я у някой кредитор, я в дълбокия джоб на Топлофикация?

3. Продавачът ви си е погасил част или целия кредит /ипотечен или потребителски/ с вашето капаро. Може с вашите пари да е погасил остатък от ипотека върху имота, който вие купувате от него. Нищо лошо, нали? Само че няма как да накарате кредитора му да върне капарото обратно, само защото междувременно сте открили някаква нередност в докумените, които продавачът ви е предоставил.

4. Продавачът просто е изхарчил парите. Възможностите тук са наистина неограничени: коли, жени, деца, екскурзии, образование, ремонти или другата крайност – болести и неизменно придружаващите ги скъпоструващи лекарства и лечения. Виждала съм с очите си е едното, и другото. И мога да ви уверя, че за този, чиито пари са потънали някъде, изобщо не е важно дали поводът е бил щастлив, или нещастен. За него единственото важно е да си върне парите.

Обзалагам се, че на някои досетливи дами и господа вече им е хрумнала гениалната идея: „Как откъде ще си върне парите купувачът?! Та нали продавачът има имот! Първа стъпка: искова молба. Втора стъпка: възбрана върху имота. Резултат:  купувачът си връща парите и то с неустойка.“

Няма да се впускам точно в тази статия в разискване на гореописаната рецепта за връщане на капарото. Мога само да кажа, че тя е донякъде възможна. Но не винаги! А когато все пак е възможно – обикновено е скъпа, времеемка и нерворазлагаща.

Другото, което мога да кажа, е че винаги е по-добре да се опитате да минимизирате риска си навреме, вместо после да се чудите как да си върнете вече дадените пари.

Какво означава „навреме“? Преди да дадете парите. Вашите собствени пари. Не тези на банката.

Ако приемем, че имате наистина огромно доверие в юристите на вашия кредитор, това е супер.

Но винаги си задавайте въпроса: кога точно тези юристи ще разгледат моите документи? Преди или след като съм влязъл с двата крака в сделката? Преди или след като вече съм платил?

Когато си отговорите на този въпрос – тогава може би ще видите неадекватността на въпроса: „Имам ли наистина нужда от правна помощ, след като ще купувам жилището си с банков заем?“

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още