Категории
Кога банката ви е преметнала в преговорите за по-ниска лихва Кога банката ви е преметнала в преговорите за по-ниска лихва

Блог

Кога банката ви е преметнала в преговорите за по-ниска лихва

Тази статия е за хората, които имат намерение или вече са започнали преговори за подобряване на условията по кредита си.

Всички тези смелчаци неизменно стигат до едно и също препятствие:

Когато банката се съгласи да подобри условията по кредита, изведнъж нещата стават много, ама много спешни.

„Съгласихме се да ви намалим лихвата с 1%, но трябва да подпишете анекс за предоговарянето най-късно до петък!“

„Ще ви отпадне годишната такса, но това предложение е валидно само до края на месеца!“

А ето и най-любимото ми: „Елате на място в клона на банката. Безсмислено е да ви изпращам новата оферта по имейл. Ще ви обясня всичко по анекса като дойдете и тогава ще разпишете.“

Това, че от банката ви притискат да разпишете анекса за „подобряване“ на условията по кредита ви е сигурен знак, че се страхуват да не ви изпуснат като клиент.

А когато някой се страхува да не загуби клиент – той ще чака толкова, колкото трябва.

Имаше време, когато си мислех, че няма кой да се хване на подобен номер: „Подпишете бързо, иначе офертата отпада! Мислете бързо!“

Обаче практиката ми показва, че този номер, колкото и плосък да ми изглежда – работи в поне 80 % от случаите. Статистиката е моя, лична – на база хората, които консултирам ежедневно.

Кой ви погажда най-успешно номера с бързото подписване:

Най-добрите банкови служители. Те изграждат силна емоционална връзка с кредитоискателя. Изглеждат така, сякаш са направили и невъзможното, че да постигнат най-доброто за клиента си. Един груб и нелюбезен кредитен инспектор никога не би постигнал подобни резултати.

Всъщност любезните и съпричастни банкови служители често се оказват добре обучени питбули. Захапват клиента с най-здравата захапка – емоционалната ангажираност. И понеже са дали всичко от себе си. И понеже точно вие, макар и по непонятни причини, сте им много мил и симпатичен. Те „специално за вас“ са издействали „специална“ отстъпка в таксата за предоговаряне, в лихвата и т.н. И вие започвате да се чувствате тоооооолкова специален, тооооолкова обгрижен, че как да не подпишете… бързо.

Мога много ясно да начертая подробната схема, по която протича всяко едно предоговаряне.

Изтъркана схема, но невидима за клиентите и поради това – работеща. Не, защото клиентите са глупави. Просто не се сблъскват с това всеки ден.

Сигурна съм, че няма как да си представите колко много хора остават при сегашните си кредитори, само, защото им е неудобно от усилията, които е положил личния им банкер “за тях”.

Колко много хора се отказват по средата на процеса с договарянето на по-добра лихва, само защото любимият им банкер им е казал, че това е най-доброто.

И в това няма нищо лошо. Да си лоялен към хората, които те обслужват. Да цениш труда им. Само че е финансиво неизгодно.

Защо смятам, че номерът с пришпорването на клиентите да вземат бързо решение е плосък?

Само си представете какво би станало, ако не спазите поставения от кредитора ви срок. Вие сте на лихва 6% в момента. Те ви предлагат да я намалят на 5%.  Изпуснали сте срока на „промоцията“, която /както разбрахте/ е специално за вас. И ако да речем с месец закъснение решите, че ще се съгласите – какво следва? Мислите ли, че кредиторът ви ще каже: „Съжалявам! Офертата вече не важи! Оставаш си на 6%.“

Особено, ако добре сте си научили урока как се водят преговори с банка. Особено, ако съвестно си изиграли театъра и сте убедили банкерите, че ще се развеждате с тях и ще се обвързвате с техен конкурент. Мислите ли, че има толкова недалновиден кредитор, който да тропне с крак и да каже, че сте изпуснали срока на офертата?

Абсолютна партенка! Но толкова много хора се хващат…

Помнете!

Ако от банката ви притискат да подпишете бързо анекс за предоговаряне на кредита си, това може означава две неща:

  1. Офертата не е добра и може още да се подобри във ваша полза. Но на кредитния просто не му се занимава вече с вас.
  2. Офертата е наистина последната от страна на банката. Т.е. по-надолу за момента не може да се слезе като лихва. А банката се страхува, че друг кредитор може да ви даде по-добра оферта, а вие да вземете да се размърдате, че и да се преместите.
  3. Имате ясно доказателство, че можете още да подобрите сегашното си положение.

При всички случаи, когато от банката се разбързат вие да разписвате нещо  – бързат те. Грешка е да бързате вие!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

 

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация