Категории
Наем или заем – истината за това защо купуваме жилища! Наем или заем – истината за това защо купуваме жилища!

Блог

Наем или заем – истината за това защо купуваме жилища!

Защо хората купуват собствено жилище, вместо да живеят под наем цял живот, въпреки че наемът може да се окаже по-изгоден?

Защото човекът изключително рядко се подчинява на цифри, статистика и логика.

Човешките постъпки се диктуват най-вече от емоции и желания.

Хората, които избират да купят, всъщност не търсят жилище.

Купувачите искат сигурност и спокойствие, макар че в случая сигурността също е относителна.

Хората, преди всичко, искат дом.

Инвестициите са много назад в списъка с приоритетите им.

Домът е мястото, в което тригодишното ти дете може да нарисува първата си картина направо на стената в дневната. А ти – вместо ужасен да му се накараш и да се постараеш да боядисаш след него – можеш да си позволиш да очертаеш рамка на тази картина, да сложиш дата и надпис “Първата рисунка на Алекс”.

Домът е мястото, в което след 20 години, когато детето ти е пораснало и е заминало да учи в чужбина, ще можеш да погледнеш резките на касата на вратата, и ще се наревеш на воля. Квартирата няма спомени, квартирата няма дух. Там има съобразяване и временни решения. И да, прекрасно звучи да попаднеш на перфектен апартамент, чудесно обзаведен, с изгоден наем и хазяйкя, която да ти носи виенска кифла и каничка кафе всяка сутрин и така поне 15 години.

Обаче реалността е различна…

Апартаментите с ниски наемни цени обикновено са нещо средно между кочина и кокошарник.

Мебелите им обикновено са правени малко след Балканската война.

Какъвто и договор за наем да подпишете, в повечето случаи наемодателят си прави с вас каквото му хрумне и каквото на него му е изгодно. Включително корекция на наема – винаги нагоре, никога надолу.

Може да ви се наложи “изненадващо” да се изнесете, месец след като сте се нанесли и даже сте ремонтирали квартирата, защото или имотът ще се продава, или “дъщерята ще си идва от чужбина”.

Има разбира се и имоти, които са ремонтирани, мебелите им са нови, но не си мислете, че наемите им са “изгодни”. И в повечето случаи собствениците на луксозните имоти са хора, които съвсем не са глупаци и добре познават закона. А вратичките в закона казват, че такса смет се плаща от „ползвателя“. И тъй като данъчните у нас не се противопоставят на практиката такса смет да бъде префактурирана на наемателя, усетените наемодатели използват тази възможност. Такса смет представлява около 80 % от най-тежкия ежегоден данък за имотите – познат общо като „данък сгради и такса смет“/всъщност представляващ две отделни такси – данък сгради и такса битови отпадъци/.

Хитрите наемодатели на читави имоти ще убедят наемателите си да направят за своя сметка и застраховка на имота. В крайна сметка – който полза, той плаща.

Като добавим и брокерите, които – в зависимост от тарифата си – ще ви вземат между половин и един месечен наем при всяка смяна на квартира – финансовата изгода в полза на наема ми се струва все по-съмнителна.

А пренасянето? Ако ви се случва да се местите на всеки две години – това може да ви докара нервна криза. И не става дума само за хамалогията, което само по себе си също е достатъчно отвратително. Всеки път трябва да съобразяваш дали новото място ще ти е удобно до работата ти, до работата на половинката, до училището или детската градина на децата.

Не съм стигнала до най-лошото, когато търсиш имот под наем.

Самото търсене!

Знаете ли, че във фейсбук има общности, създадени от хора, които са се опарили от некоректни брокери и хазяи. Ако брокерите, занимаващи се с покупко-продажби имат лоша слава и за съжаление често боравят с фалшиви обяви – и представа си нямате какво е положението в бизнеса с наемите. Чудо! Да търсиш квартира е като да попаднеш във филм на Хичкок. Няма как да ме разберете, ако не сте го изживели. Не, че търсенето на жилище за покупка е празник, но поне го правите по-рядко. В този бранш с наемите наистина има съвсем малко колеги, които мога да препоръчам с чиста съвест. Когато ми се обади клиент, търсещ да наеме, аз му диктувам списък с агенциите, с които да не се свързва, за да не го измамят и да не си изгуби времето. Когато трябва да препоръчам някой колега – вариантите ми се броят на пръстите на едната ми ръка. А имайте предвид, че аз съм от 2002 година в бизнеса и познавам доста колеги.

Това е!

Вече знаете другата страна на въпроса – не само финансовата, за да вземете информирано решение по въпроса – наем или заем.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация