/Много, ама много внимавайте, ако ще ползвате потребителски кредит за капариране на жилище!

Много, ама много внимавайте, ако ще ползвате потребителски кредит за капариране на жилище!

Споделете тук:

Това е историята на един пишман-кредитоискател.

Случай на оптимист без спестени пари, решил все пак да купи жилище.

Влязъл човекът в няколко банки. Проучил. И стигнал до извода, че трябва да си намери банка, която да се съгласи да му отпусне едновременно два кредита – потребителски и ипотечен. Такава банка има – това е факт. Доходите на човека били напълно достатъчни. IT специалист – навсякъде ще му дадат кредит. Имал и добра кредитна история.

Разбрали се с кредитната инспекторка клиентът първо да вземе потребителския кредит.

За да може с парите да капарира имота и да има и таксите по прехвърлянето.

Дотук – добре.

Човекът междувременно си търсел жилище.

И взел, че си харесал. Даже неведнъж, а няколко пъти. Само че… все нещо се случвало.

Веднъж го изпреварили клиенти със собствени средства. Често срещано. Доста продавачи, ако трябва да избират, ще предпочетат бързата сделка, вместо да чакат банките да се мотат.

Вторият път нещо не се разбрали с продавача и работата се разсъхнала.

Третият път адвокатът му забелязал нередности по документите на имота и сделка не се състояла.

Младежът попадна при мен на четвъртия си опит да купи жилище.

Беше харесал апартамент на мой клиент. Моя милост представляваше продавача. Мисля, че аз го закопах тотално, когато му провалих и четвъртия опит за покупка. Но нямах избор. Опита се да свали близо 15% от цената. Защото… толкова можел да си позволи.

Не знам какво е станало по-нататък с него. Знам само, че младежът беше изтеглил 25 000 лева потребителски кредит. Научих историята му, докато се опитвах да разбера точно с какви пари разполага. Трябваше да знам. Не от нездраво любопитство. Нямаше да позволя на клиента си да сключи предварителен договор с човек, който не си е уредил финансирането на сделката. Клиентите ми не ме наемат, за да сключат предварителен договор. Те ме наемат, за да продадат имот и да си получат цялата цена. Така че – поне за случая – невинна съм:)

Така научих подробностите…

Беше платил такса за усвояването на кредита. Беше платил застраховка живот. Беше се набутал и с някакви допълнителни продукти, за да му намалят лихвата и съответно плащаше и за тях. Вече почти 6 месеца плащаше и лихви за пари, които не ползваше. И за капак – за тази половин година пазарът буквално полудял. Цените хвръкнали нагоре. А той не беше подготвен за това колко реално струва жилището, което иска да купи.

По-интересното за мен е защо този момък се е съгласил да изтегли толкова пари предварително? Преди да е намерил имот. Преди да се е споразумял с продавача – както за цена, така и за всички условия по сделката.

Отговорът му – кратък и ясен: „Така ме посъветваха от банката!“

Потребителският кредит щял да стане за два-три дни. Ако не го вземел в определен срок – одобрението щяло да изтече. А и добре било да е подготвен и да си знае, че има пари за капаро.

Истина ли е това? Истина е! Ама само част от нея.

Другата част от истината е, че ако на кредитната й е пукало за клиента – щяла е да му каже точно в кой момент да пусне искането за потребителски кредит, за да не изтече одобрението. А този момент е след като е харесан имот, а не – преди това.

Истина е и, че банковите служители ги натискат да продават възможно най-много продукти на клиента. Колкото повече, толкова повече – както казва една небезизвестна мечка.

Истина е и, че банкерката е бързала да направи нашия герой свой клиент. Тя си е свършила работата перфектно, от гледна точка на своя работодател. Тя е назначена, за да продава. И очевидно го прави добре.

Кой е виновният за тази ситуация?

Единият просто си върши работата. На другия пък не му е работа да знае. Той разбира от компютри, не от кредити.

Както сигурно забелязвате – вина има, виновни няма!

За вас, ако сте в сходна ситуация, е важно да запомните следното:

1.      Никога не вземайте потребителски кредит, преди да е дошъл точният момент за това.

2.      Точният момент никога не е преди да сте намерили имот и да сте го запазили по някакъв начин – било то с устна договорка /колкото и несигурна да е тя/ или чрез депозиране.

3.      Никога не се доверявайте на кредитен инспектор, който ви натиска да вземете потребителски кредит, преди да се е уверил, че сте приключили успешно с т.1 и т.2.

Преди да решите какво точно да предприемете  – най-безопасно е първо да се консултирате.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още