/Законът за ипотечния кредит от 2016 г. и таксата за предсрочно погасяване – има ли я или я няма?

Законът за ипотечния кредит от 2016 г. и таксата за предсрочно погасяване – има ли я или я няма?

Споделете тук:

На 21.03.2016 г. трябва да влезе в сила Законът за ипотечния кредит. Законът е минал на първо четене и ако някой на правителствено ниво не реши, че няма закъде толкова да се бърза с този закон – много скоро той ще е факт.

В предходна статия коментирахме някои важни аспекти на новия закон.

Сега обаче искаме да се спрем на един изключително важен момент, свързан с предсрочното погасяване на ипотечните кредити.

Ето и фактите, които трябва да знае и да съобразява всеки кредитоискател, решил да погасява предсрочно или да рефинансира кредита си:

  1. До момента, в който не влезе в сила Законът за ипотечния кредит – важат клаузите на Закона за потребителския кредит.
  2. Законът за потребителския кредит освобождава от такса предсрочно погасяване /съответно рефинансиране/ кредитите, при които е изминал период от 12 месеца и които са под първоначален размер на кредита 75 000 евро или левовата им равностойност, т.е. 147 000 лева.
  3. Законът за ипотечния кредит, който би трябвало да влезе в сила на 21.03.2016 г. отново повтаря, че такса предсрочно погасяване след първите 12 месеца не се дължи. Важното в този закон е, че такава такса не се дължи, независимо от размера на първоначалната сума на ипотечния кредит.

Защо ви е толкова важно да знаете и помните всичко това?

Защото ако имате ипотечен кредит с първоначален размер над 75 000 евро и в момента сте решили да погасявате предсрочно /рефинансирате, продавате имота или просто са ви дошли пари отнякъде/ – съветваме ви категорично да изчакате!

Изчакайте влизането в сила на Закона за ипотечния кредит и ще си спестите 4 % или 5 % наказателна такса или колкото ви е по договор таксата предсрочно погасяване. Помислете си, че при 100 000 евро 5 % наказателна такса са 5 000 евро. По-добре отидете на екскурзия, отколкото да ги подарите на банката от незнание.

За хората, които продават имот с ипотека върху имота равна или над 75 000 евро – изчакайте!

За хората, които рефинансират кредит с първоначален размер на кредита равен или над 75 000 евро -изчакайте!

За хората, които погасяват предсрочно /частично или пълно/ кредита си с първоначален размер на кредита равен или над 75 000 евро – изчакайте!

За хората с кредити в швейцарски франкове:

Някои банки /Пощенска например/ още преди няколко години официално обявиха, че при предсрочно погасяване на кредит в швейцарски франкове – наказателна такса не се дължи.

Логиката е проста – хората вече са достатъчно наказани за избора, който са направили.

Има обаче една дребна подробност.

Някои от хората с кредити в швейцарски франкове решиха да съдят банката кредитор, която им е отпуснала кредита. За този тип кредитоискатели банките не се толкова благосклонни.

Принципът е: „Съдиш ли ме – забрави за компромисите!“

Имайки предвид, че някога в договорите за кредит на една вече несъществуваща банка стоеше нагло клауза, която гласеше преведено но потребителски език: „Започнеш ли да ни съдиш – целият ти кредит става автоматично предсрочно изискуем – независимо дали си плащаш редовно или не!“ – не се учудваме на подобни действия от страна на банките.

Ето защо съветваме всеки кредитоискател, който вече упражнява законното си право да търси по съдебен ред правата си спрямо своята банка кредитор – независимо в каква валута е кредитът му – да постави конкретно въпроса на своя адвокат относно таксата предсрочно погасяване. Отпада или остава?

Логично е всеки да има право да си търси правата по съдебен ред, но не забравайте, че живеем в България.

Както за добро, така и за лошо.

Така че – бъдете предпазливи и се обърнете към адвокатите си, за да може интересите ви наистина да бъдат добре защитени.

Ако споделяте начина ни на мислене – споделете и тази статия или се присъединете към „Сделки с имоти“ в социалните мрежи!
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още