/Коя е най-добрата банка с най-изгодната оферта

Коя е най-добрата банка с най-изгодната оферта

Споделете тук:

Един от най-често задаваните въпроси от търсещите кредити: „Коя е най-изгодната банка? Коя е банката с най-добрите условия“.

Този въпрос винаги ме е изумявал! То е малко като да попиташ коя е най-добрата кола. За едни най-добрата ще е определена марка кола, за други – тази, която все още върви, за трети – служебната…

Същото е и с банките.

За двама различни клиенти – с еднакви доходи и с идентично обезпечение /имот, който ще заложат/ „най-изгодната“ банка може да са две различни банки.

Защо?

Поради цял набор от причини, които при всеки кредитоискател са с различни параметри:

1.       Сумата, която искат клиентите.

Да, има значение каква сума желае да изтегли клиентът и това се отразява върху условията на кредита. Не при всички банки, но при някои – да – и е добре да се знае кои са те.

2.       Срокът, за който ще се изплаща кредитът.

Има банки, които ще дадат по-ниска лихва за по-кратък срок на изплащане на кредита. За съжаление в рекламите се пропуска да се спомене, че „уникалната“ оферта важи за по-кратък срок за изплащане на кредита. Има и банки, при които лихвата и условията по кредита не се влияят от периода на връщането му и когато човек е принуден да търси максимален срок за изплащане на кредита, заради по-малките месечни вноски – тези банки се оказват „най-изгодните“.

3.       Валутата, в която ще се получат заемните средства.

Някои банки толерират заемите в лева /лихвите са по-ниски/, други – заемите в евро. При някои кредитори условията по заемане на левове и на евро са идентични. Но отново всичко това не е указано в рекламите – при тях ще видите най-добрата оферта във валутата, в която банката си избере… или изобщо няма да видите валута.

4.       Целта, за която ще се ползва кредита.

Целевите кредити /обикновено покупка на имот, ремонт или рефинансиране/ винаги са с най-изгодни условия. Не всички кредити, обаче, банките възприемат като целеви. За клиента да върне заемите, които е взел от роднини и познати или да си купи нова кола си е напълно целеви кредит, но повечето банки не разсъждават по този начин.

А защо това е важно? Защото целевите кредити винаги са с по-изгодни параметри от нецелевите. И често клиент с отлични доходи и обезпечение не може да се възползва от най-добрите условия, посочени от банката, която си е избрал, защото по стандартите на банката кредитът не е целеви. Хубавата вест е, че вратички в подобен казус съществуват и един нецелеви кредит може да бъде представен като целеви – избирайки подходящата банка или поднасяйки кредита по подходящ начин.

5.       Доходите на кредитоискателя.

Има банки, в които долните осигурителни прагове са толкова високи, че за някои хора е абсолютно невъзможно да получат реални шансове за каквото и да е кредитиране. Това, разбира се, в повечето случаи няма да прочетете никъде официално написано, но е факт. Ето защо, колкото и добра лихва да ви предлага определен кредитор, ако вашите доходи са много ниски по стандартите на тази банка – все едно офертата й не съществува за вас.

6.       Кредитната история на кредитоискателя.

Колкото и добри доходи да имате, колкото и перфектно обезпечение – ако не сте плащали редовно вноските си по заемите – това ще се отрази на офертата, която избраната от вас банка ще ви даде. Някои банки ще ви откажат категорично такава, други ще влошат условията по офертата. Разбира се, за редовния платец – вратите на всяка банка винаги ще са широко отворени.

7.       Видът на обезпечението.

Много кредитоискатели с перфектна кредитна история и много добри доходи биват неприятно изненадани, че няма да получат желаната от тях сума, защото банката финансира с доста по-нисък процент от очакваното типа имот, който са избрали. В този случай, колкото и добра оферта да са получили, те просто не могат да се възползват от нея, защото за да получат желаната сума, трябва да променят изискванията си за търсения имот.

Един пример: Банка, която има следното изискване за покупка на панелно строителство – възрастта на панелната сграда и срока на кредита, сумирани, да не надвишава 50 години. Клиентът иска да изтегли кредит за 25 годишен срок. И когато сградата, в която е харесал имот, е построена 1976 г. /изминали 38 години към 2014 г./ и той събере 38 с 25 – получава се 63. Оказва се, че може да изтегли кредит, но за не повече от 12 години. Но тогава вноската ще бъде непосилнно висока за него.

Какво следва? Или трябва да се откаже от панелното жилище, или да смени банката. Но нали кредитът се тегли, не заради лихвата, а заради имота? Значи – сменяме банката.

8.       Размерът на финансирането.

Всяка банка има различна политика за това какво трябва да  е минималното самоучастие на клиента. По този въпрос съм изписала доста и съм дала доста примери. Основното тук е, че колкото и добра оферта да ви е дала една банка, ако тя има изискване за по-голям размер самоучастие, отколкото вие може да си позволите – трябва да търсите други алтернативни варианти.

Най-добрата банка не е банката, която ви дава най-ниската лихва!

Най-добрата банка е тази, която ви дава това, от което имате нужда, изпълнявайки 7-те условия:

1.       Заема ви нужната сума;

2.       В момента, в който се нуждаете от тази сума;

3.       Във валутата, която желаете;

4.       За срока, който искате;

5.       При обезпечението, което предлагате;

6.       Имайки предвид доходите, които може да докажете;

7.       При възможно най-добрите условия, предвид гореописаната ситуация.

Извод!

Ако искате да получите най-добрата оферта, разкажете на кредитния си консултант всичко за вашите изисквания, желания и възможности.

Само тогава ще стигнете до „най-добрата банка“ и „най-добрата оферта.“

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
TAGS:
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още