/Колко нерви, пари и време може да ти струва едно удостоверение за тежести на имот

Колко нерви, пари и време може да ти струва едно удостоверение за тежести на имот

Споделете тук:

Какво трябва да направи човек, за да се снабди с удостоверение за вещни тежести на имот?

Оказва се, че трябва да направи чудеса!

В Агенция по вписванията цари хаос, кавги и безумие. Писах тази статия през 2014 година, но положението днес, през 2021 г., не е мръднало на йота… Да, вече можеш да си поръчаш електронно удостоверение за тежести, но пък банките не го признават в този вид!

Променен е редът, по който се издават удостоверенията за тежести на имот /УВТ/.

Как беше досега:

  1. Имаше дежурен Съдия по вписванията, през който всеки, подаващ заявление за УВТ, можеше да мине, за да бъдат прегледани от Съдията наличните документи, както и самото заявление.
  2. Целта на консултацията беше да се прецени от Съдията дали е акуратно попълнено заявлението и най-важното – дали срокът, за който клиентът желае да му бъде изадено УВТ, е адекватен на представената от него документация. Обикновено УВТ се издава с минимум 10 годишен срок, т.е. с 10 години назад. Задължително се минаваше през Съдия по вписванията за бързите УВТ /за срок от 3 работни дни/, но много често през съдиите минаваха и граждани, за да бъдат консултирани за приложените документи и за самото заявление.
  3. След направена от Съдията резолюция, клиентът си плащаше таксата и подаваше заявлението на гише – при служител на Агенция по вписванията – Имотен регистър.

Как е в момента:

В момента е една голяма каша!

  1. Клиентът вече няма достъп до Съдиите по вписванията.
  2. Подава си заявлението направо на гише, действайки абсолютно насляпо.
  3. Предварително е заплатил и таксата за издаване на УВТ.
  4. Не е ясно обаче, дали ще му бъде издадено такова, защото след като служителите на Агенцията приемат заявлението от клиента, те го предават на дежурен Съдия по вписванията, който решава ще има или няма да има УВТ.
  5. Служителите на Агенцията се опитват да помагат с някакви полуконсултации, но имайки предвид, че нямат право да дават консултации и че нищо не зависи от тях /решават отново съдиите по вписванията/, смело може да се каже, че клиентите не знаят какво да правят и няма кой да им каже.
  6. Клиентите не спират да ругаят служителите на Агенция по вписванията, които макар и да нямат никаква вина за ситуацията, отнасят десетки забележки по адрес на родните си майки.
  7. В Агенция по вписванията климатът е горещ – в момента там може да попълните арсенала си от всякакъв вид ругатни. Ако човек затвори за момент очи – усещането е, че е насред цигански катун, сред разярени роми каруцари.

Ако още се чудите „Какъв е проблемът?“, насладете се на три от все пак цивилизованите разговори, които пресъздаваме за вас.

Дочуто от гишетата на Агенция по вписваннията – Имотен регистър. Дата 20.08.2014 г.:

КЛИЕНТ № 1 – КАК ДА СИ ПЛАТИШ НЯКОЛКО ПЪТИ ЗА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО

Клиент: Удостоверението за тежести, за което платих бърза поръчка и исках да получа, беше с 10 години назад – от 2004 г., а вие сте го издали от 2007 г.?! Някаква грешка ли е станала?

Служител: Не, няма грешка. Така е преценил Съдията по вписванията.

Клиент: Но как е възможно? Аз поисках да ми бъде издадено УВТ от 2004 г.! Не ми върши работа УВТ с по-кратък срок! Как така ще ми издавате документ, за който не съм молила?!

Служител: Това е документът, за който сте помолили – просто срокът е от 2007 г., а не от 2004 г.

Клиент: Но защо сте го издали от 2007 г.?

Служител: Най-вероятно не сте приложили необходимите документи, за да го издадем за срок от 10 години назад… Вероятно Ви липсва документ за собственост от 2004 г. И Съдията по вписванията е преценил, че може да го издаде само от 2007 г…. Да! В резолюцията е написано, че липсава нотариален акт от 2004 г.

Клиент: Но не трябваше ли това да ми се каже, когато подавах заявлението и когато ми взеха таксата?!

Служител: Съжалявам! Ние сме длъжни да приемаме заявленията на клиентите, както те ги подготвят. Нямаме право да даваме консултации. Разберете, че ние просто приемаме документите. Съдиите са тези, които решават дали искането на съответния граждан ще бъде удовлетворено.

Клиент: Добре! Нямам време да споря, защото сделката ми е утре. Ето, прилагам нотариален акт от 2004 г.! Моля да ми поправите удостоверението за тежести – да е с 10 години назад.

Служител: Няма проблем. Платете си таксата и елате отново при мен, с ново попълнено заявление.

Клиент: Карате ме да платя отново?!

Служител: Ами да! Трябва да ви издадем ново удостоверение за тежести и съответно да платите отново.

Клиент: Да платя още 30 лева и да чакам още 3 дни!?

Служител: Естествено!

Клиент: А каква ми е гаранцията, че втория път ще ми издадете удостоверението, както го искам.

Служител: Няма гаранция. Това ще го прецени Съдията по вписванията. Ние само приемаме документите.

 

КЛИЕНТ № 2 – И ДА ТИ Е ЯСНО ВСИЧКО, ПАК МОЖЕ ДА УДАРИШ НА КАМЪК

Клиент: Здравейте! Искам да ми издадете УВТ за този имот. Подготвила съм заявлението, документите за имота и платената такса.

Служител: Чудесно! А вие каква сте – собственик, адвокат?

Клиент: Аз съм брокер. Представлявам човека, който иска да закупи имота.

Служител: Добре. Трябва да знаете, че е добре да приложите и посредническия си договор с Вашия клиент, защото днес е дежурен на смяна Съдия по вписванията, който понякога иска и договорите за посредничество на брокерите.

Клиент: Но аз не нося в себе си посреднически договор. А и никъде не е упоменато подобно изискване.

Служител: Не е упоменато, защото само някои от съдиите го изискват.

Клиент: Но какво доказва посредническият ми договор?! В него не е описан имотът, който проверявам. Там е написано, че се задължавам да намеря на клиента си имот в София. Бих могла да приложа всякъкъв договор. Как ще разбере Съдията по вписванията, че наистина става дума за същия клиент? А ако точно той не купи този имот? Какъв е смисълът от всичко това?

Служител: Смисълът е, че има вероятност Съдията да остави молбата Ви за издаване на удостоверение за тежести на имота без движение ако реши, че е трябвало да приложите посреднически договор.

Клиент: Добре! Отбележете някъде, че ще представя посреднически договор, когато вземам готовото УВТ.

Служител: Не, трябва да го донесете до 14.00 ч. днес.

Клиент: Но сега е 12.30 ч.?! Как да го направя толкова бързо?

Служител: Както прецените. Ще Ви приема документите, но не съм убедена, че молбата Ви няма да бъде оставена без движение.

 

КЛИЕНТ № 3 – ИНФОРМАЦИЯТА Е ВРЕМЕ И ПАРИ

Клиент: Добър ден! Искам да подам заявление за удостоверение за тежести на имот, но не ми е ясно как да попълня някои от полетата на заявлението. Може ли да ми помогнете?

Служител: Съжалявам! Нямаме право да даваме консултации, нито пък да попълваме заявленията на гражданите. Попълнете бланката, както Вие прецените.

Клиент: Добре. Кой тогава може да ме консултира?

Служител: За съжаление – вече никой. До скоро имаше възможност да минете първо през дежурен Съдия по вписванията и той да прегледа както документите, така и дали сте попълнили акуратно всичко, но сега редът е друг.

Клиент: Какъв е редът сега!

Служител: Плащате си таксата и подавате заявлението на гишетата при нас. После ние ги предаваме на дежурен Съдия по вписванията, за да ги прегледа и ако всичко е правилно попълнено и всички необходими документи са налични – издаваме Ви удостоверението.

Клиент: Искате да кажете, че трябва да платя, за да разбера дали съм попълнил бланката както трябва и дали съм приложил всички нужни документи?

Служител: Не съм казала това! Мога само да ви обърна внимание, че трябва да са попълнени всички необходими графи, защото ако нещо пропуснете, Съдията по вписванията може да остави без движение молбата ви за удостоверението за тежести.

Има ли нужда от коментари?

Изводите за начина, по който работят институциите в държавата ни, ги оставяме на вас.

Ние само можем да посъветваме управата на Агенция по вписванията да започнат да проверяват влизащите граждани за оръжие, както и да осигурят засилена охрана на служителите си.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още